Gunoiul de sub pres

vineri, 08 iulie 2011, 18:20
4 MIN
 Gunoiul de sub pres

Echipa de fotbal a Iasului si-a schimbat din nou denumirea. Nu se mai numeste nici Politehnica, nici (A)CSMU, se numeste CSMS, adica exact titulatura cu care acum 51 de ani Iasul a facut cunostinta cu primul esalon fotbalistic al tarii. Singura diferenta este in criptologia celor patru majuscule, M-ul de pe pozitia a treia nemaiinsemnind "Muncitoresc", ci "Municipal". Aceasta decizie, acoperita de motivatii logice, stirneste numeroase discutii, dar si o speranta ca, intr-un viitor apropiat sau indepartat, Iasul fotbalistic va reveni la titulatura cea mai indragita. Sa nu ne amagim ca este si cea traditionala. Suporterii de astazi ai echipei stiu prea putine despre Clubul Sportiv Muncitoresc Studentesc, nume sub care (repetam!) a promovat pentru prima oara in Divizia A si a obtinut, sa nu uitam, cel mai bun rezultat din istorie, locul VI in editia 1965-1966, dupa ce a ocupat ultima pozitie a podiumului pina inaintea ultimei etape. Cei mai multi dintre fanii ieseni s-au nascut si au crescut linga "Poli" si revenirea la o si mai veche denumire nu le incinta sufletele. Vasile Ianul, care a jucat si pentru CSMS, si pentru Politehnica, spune ca CSMS este o "denumire comunista", impusa de politrucii vremii. Afirmatie care cere o discutie ceva mai lunga.

Instaurarea comunismului, la sfirsitul anilor ’40, pe vremea cind Iasul era "zero" in fotbalul national, a facut varza din traditiile fotbalistice. Echipe cu adevarate traditii, cum ar fi Carmen, Ripensia sau Venus, au fost desfiintate si transformate. Atunci, in prim-plan, trebuiau sa fie echipele vremurilor noi, create dupa model sovietic. Din Unirea Tricolor si Ciocanul a aparut echipa Militiei, care a preluat, in chip slugarnic, denumirea ruseasca Dinamo. In paranteza fiind spus, la Moscova, Militia sovietica a insfacat o echipa a unui atelier de bobinat masini electrice si astfel se explica denumirea cu iz de generator de curent continuu a echipei moscovite, denumire translata in mai toate tarile satelit. Armata si-a facut propria echipa, care s-a numit la inceput CSCA, Clubul Sportiv Central al Armatei, traducere mot-a-mot (sau slova cu slova) din "Tentralnii Sportivnii Klub Armii", mai pe scurt TSKA. Singurele grupari studentesti antebelice, "U" Cluj, Poli Timisoara si Sportul Studentesc, s-au numit CSU, apoi s-au transformat in "Stiinte". Echipele feroviare nu se mai numeau Rapid sau CFR, ci "Locomotive" (Lokomotiv, nu-i asa?), toate formatiile sindicale erau "Progresuri", iar cele muncitoresti erau "Partizani", transformati apoi en-gros si succesiv in "Flacari", "Flamuri", "Energii", pina spre sfirsitul deceniului cinci, cind s-a liberalizat, oarecum, procesul de botezare si rebotezare a cluburilor. Echipele studentesti n-aveau voie sa poarte alte nume decit "Universitatea" si "Politehnica", iar in anul 1968, cind CSMS-ul nostru si-a schimbat numele, mai erau trei Politehnici in primele doua esaloane. La Timisoara, la Galati (Siderurgistul s-a numit o vreme asa) si la Bucuresti (fostul si viitorul Sportul Studentesc). In schimb, la vremea respectiva, singura echipa din tara care purta numele CSMS era cea din Dealul Copoului.

Daca numele CSMS poate fi etichetat ca fiind comunist, nici denumirea de Politehnica nu arata a fi prea liberala. In mod traditional, hipocoristicul Poli apartine Timisoarei, la fel cum "U" apartine Clujului, si nu Craiovei. De altfel, suporterii olteni isi alinta echipa de suflet "Stiinta", titulatura mai comunista decit CSMS si Politehnica la un loc. Insa Politehnica Iasi, din 1968 incoace, si-a format o traditie (nici prea veche, nici prea glorioasa) si publicul din Copou are toate motivele sa regrete iesirea acestui nume din circulatie.

Problema denumirii este una de traditie si sentiment, insa ea ascunde, de fapt, gunoiul de sub pres. Problema de fond nu sta in CSMU sau CSMS. Intre CSMS-ul anilor ’60 si Politehnica de pina anul trecut exista o legatura strinsa. Exista continuitate. Schimbarea numelui din CSMU Politehnica in CSMS distruge cu buna stiinta aceasta continuitate, fringe brutal traditia. Iesirea "Politehnicii" din titulatura clubului din Copou a rupt si ultima veriga de legatura cu trecutul. CSMS Iasi de astazi nu mai are nimic din Poli si nici din CSMS-ul vechi. Repet, argumentele prezentate in favoarea acestei decizii sint logice. Insa daca Politehnica de pina anul trecut ar fi fost mai atent gestionata, daca nu ar fi fost nevoita sa se desfiinteze, cu siguranta ca nimeni nu s-a gindit sa scoata CSMS din arhive. Din nefericire, cind e vorba de istorie (fie ea si fotbalistica), cuvintul "daca" nu are ce cauta in discutie.

Comentarii