De Sănătate

Punem punctul pe știi

Cum se pune diagnosticul de hipertiroidie

marți, 24 februarie 2009, 18:56
3 MIN
 Cum se pune diagnosticul de hipertiroidie

Cristian G., din Iasi, 26 de ani: "As dori sa va intreb unde pot face un control amanuntit, pentru ca de citiva ani buni sufar de un tremur al corpului si hipertensiune accentuate in stari de emotivitate crescuta, sensibilitate foarte mare (foarte melancolic) si alte simptome pe care le-am gasit ca fiind simptomele caracteristice hipertiroidei. Am facut analize la singe, mi s-a spus ca sint sanatos, doar niste mici pierderi de Calciu. Unde anume pot face un control asupra intregului corp, in special a glandei tiroide, pentru a putea urma eventual un tratament, nu am cum sa fiu sanatos tun. Va multumesc".

Prof. dr. Eusebie Zbranca, seful Clincii de Endocrinologie din cadrul Spitalului "Sf. Spirion": "Din ceea ce spuneti, am inteles ca aveti tremuraturi si ca sinteti hipertensiv, ca aveti stari depresive. Toate aceste simptome pot fi din cauza hipertiroidiei sau nu. Intr-adevar, puteti avea  o boala a tiroidei. Una dintre cele mai frecvente boli ale tiroidei este  hipertiroidia – 2 pina la 6% dintre oameni pot avea aceasta afectiune. 

Insa, pentru un diagnostic corect si un consult complet, va puteti adresa specialistilor endocrinologi din Clinica de Endocrinologie a Spitalului "Sf. Spiridon". Este bine sa aveti si un  billet de trimitere de la medicul de familie. In Clinica de Endrocrinologie din cadrul Spitalului "Sf. Spiridon"  se pot face investigatii si explorari care sa  lamureasca cum este functia tiroidiana. Adesea, pacientii isi fac singuri mai multe analize si cheltuie multi bani fara ca acesle analize sa fie necesare. De aceea, recomand ca aceste investigatii si explorari sa fie facute la recomandarea unui specialist.

Algoritmul nostru de explorare in verificarea functiei tiroidei este urmatorul: se dozeaza in singe hormonii tiroidieni: tiroxina, tiroxina libera, triiodotironina si TSH – cu asta se incepe. Aceste analize ne pot spune daca functia tiroidei este normala. In hipertiroidie, TSH-ul este mic,  iar FT3, FT4 sint crescute. Dar, nu se fac numai aceste analize . Imgagistica – ecografia tiroidiana – ne poate ajuta, de asemenea, sa ne dam seama daca glanda este bolnava, daca inhiba functiile sau daca nu inhiba functiile. Aceste analize si explorari, alaturi de examenul clinic, pot ajuta specialistul endocrinolog sa puna un diagnostic.

Mai trebuie spus ca nu toate tremuraturile si hipertensiunea arteriala au drept cauza functionarea incorecta a tiroidei.  Pot fi si multe alte afectiuni. Dar, diagnosticul corect il poate pune doar un specialist, in urma analizelor si a explorarilor imagistice".

Selectia naturala a influentat sensibilitatea la anumite boli

Culorile diferite de par, inaltimea sau sensibilitatea la anumite boli observate in rindul populatiilor umane moderne sint rezultatul unui proces de adaptare la mediu, releva o analiza a cercetatorilor francezi de la Institutul Pasteur. Studiul a permis identificarea a 582 de gene, care variaza in functie de populatii.

Cercetatorii au declarat ca aceste gene s-au diferentiat in urma cu 10.000 de ani. Anumite gene determinea diferentele fizice (culoarea pielii sau a parului), iar altele determinea relatia cu agentii patogeni (o mutatie a genei CR1, care este presenta la 85% din africani, dar absenta la europeni si asiatici, poate oferi o mai mare protecttie impotriva malariei). Astfel, o buna adaptare la un mediu nutriational sarac ar putea constitui cauza unei mai mari vulnerabilitati la obezitate si hipertensiune arteriala, manifestata de africani intr-o societate ca aceea Americana, unde mediul nutritonal este foarte bogat.

La studiu au participat 210 persoane reprezentative pentru diferitele populatii umane. Nivelul de diferente intre populatii a putut fi masurat datorita unui numar de 2,8 milioane de markeri genetici.

Studiul, care a identificat, in special, genele care influenteaza sensibilitatea la maladii a caror frecventa variaza in functie de populatie, deschide calea unor alte cercetari genetice de interes medical.

Comentarii