De Sănătate

Punem punctul pe știi

Miopia: in ce situatii laserul ne poate ajuta sa scapam de ochelari?

marți, 09 februarie 2010, 19:19
5 MIN
 Miopia: in ce situatii laserul ne poate ajuta sa scapam de ochelari?

Ovidiu P., 32 de ani, din Iasi: "Va rog daca ma puteti ajuta cu raspunsul unui specialist in legatura cu o operatie cu laser pentru miopie. As dori sa stiu daca trebuie sa ma internez, cit dureaza operatia si ce riscuri exista. Cit costa o astfel de procedura? Trebuie sa ma operez la ambii ochi daca doresc sa scap de ochelari? Exista contraindicatii?"

Prof. dr. Dorin Chiselita, seful Clinicii de Oftalmologie din cadrul Spitalului "Sf. Spiridon" Iasi: "In toata lumea civilizata interventiile cu laserul "Excimer" pentru corectarea viciilor de refractie se fac in ambulatoriu. Asta deoarece nu presupun internare, ci urmarire. Pacientii sint vazuti a doua zi, in prima saptamina si apoi la trei luni de la operatie. Daca viciile de refractie exista pe amindoi ochii, se face in aceeasi sedinta interventia pe ambii ochi.

Aceste interventii se fac cu anestezie locala, deci cu picaturi si nu sint dureroase. In principiu, in functie de laser, operatia dureaza de la citeva zeci de secunde pina la citeva minute.

Recuperarea vederii se realizeaza repede, in functie de tehnica utilizata: a doua zi sau la citeva saptamini dupa interventie. Dupa aceasta, paicentul trebui sa faca un tratament cu picaturi oculare pentru prevenirea infectiilor. Tratamentul se administreaza acasa.

Este de dorit sa se faca interventia chirurgicala la ambii ochi

Persoanele care vor sa beneficieze de acest tip de chirurgie trebuie sa aiba cel putin 18 ani; ochiul sa fie normal- sa nu aiba afectiuni care sa contraindice o asemenea interventie chirurgicala si, foarte important, viciul de refractie trebuie sa fie stabil. Adica sa nu se modifice in cantitate cu mai mult de jumatate de dioptrii intr-un an.

Cel care doreste o asemenea interventie, trebuie sa mearga la un oftalmolog, sa fie umarit din sase in sase luni de zile si la un an sa faca un bilant. Daca viciul de refractie nu s-a modificat, atunci se considera ca este stabil si pacientul respectiv poate fi eligibil pentru o operatia cu Laserul "Excimer". Este de dorit sa se faca interventia chirurgicala la amindoi ochii. Daca viciul de refractie este la amindoi ochii si se corecteaza la doar la unul singur, s-ar putea ca tulburarile sa fie mai importante decit daca nu si-ar fi corectat viciul de refractie la un singur ochi.

In ceea ce priveste miopia, in principiu miopiile sub minus noua dioptrii pot fi corectate cu laser. Eficacitatea este cu atit mai buna, cu cit miopia este mai mica. Cu cit miopia este mai mare, este posibil sa ramina o subcorectie. Peste minus noua dioptrii atitutdinea variaza in functie de virsta pacientului.

Daca pacientul este o persoana tinara, extrem de activa, laserul este inlocuit cu introducerea unor implanturi de cristalin artifical in ochi care corecteaza miopia. Avantajul lor este ca lasind pe loc cristalinul natural, persoanele in cauza isi pot pastra acomodatia, deci pot citi fara nici un fel de problema. In perioada prezbiopiei care se instaleaza obisnuit dupa 40-45 de ani, la cei cu miopie inalta se recomanda scoaterea cristalinului si inlocuirea cu un implant de cirstalin artificial".

Interventiile pentru viciile de refractie nu se fac inainte de a se implini virsta de 18 ani

"Intilnesc suficient de frecvent in practica cu copii cu strabism, iar prima intrebare a parintilor este daca se poate face operatie cu laserul. Aici exista o confuzie: strabismul ca atare nu se opereaza cu laserul, ci prin tehnici mai mult sau mai putin moderne. Legatura pe care o fac parintii este cu tulburarile de refractie pe care le au acesti copii. Au frecvent hipermetropie, mai rar miopie si astigmatism.

Deci intram in alta sfera de discutie: laserul si tulburarile de refractie, care in principiu sint patru: miopia, hipermetropia, astigmatismul si presbiopia. Laserul poate ajuta in cazul acestor vicii de refractie. Sigur ca este un progres in a oferi tinerilor independenta de ochelari. Insa trebuie stiute ca n mod obisnuit, o asemenea operatie pentru un viciu de refractie, nu se face mai devreme de virsta de 18 ani", arata prof. dr. Dorin Chiselita.

Si hipermetropia se poate corecta cu procedurile laser

"Pentru hipermetropie pina la patru dioptrii, procedurile laser sint cele mai indicate. Peste patru dioptrii, procedurile sint aproximativ similare cu cele din miopie: la persoanele tinere se recomanda implant de cristalin artifical sau lentile de contact care sint introduse in ochi, pastrind cristalinul artificial. Iar la persoanele cu hipermetropie si presbiopi, deci peste virsta de 40-45 de ani, se scoate cristalinul lor si se corecteaza viciul de refractie cu un cristalin artificial. Insa, marea majoritate a subiectiilor se afla in zona viciilor de refracttie mici, deci pot benefica de tratamentul cu Laserul "Excimer".

Extrem de putini au nevoie de chirurgia intraoculara. Si tot in categoria viciilor de refractie, trebuie spus ca si in caz de astigmatism exista posibilitatea ca acesta sa se corecteze cu Laserul „excimer". Atigmatismele miopice pot fi corectate pe un palier mai larg fata de astigmatismele hipermetropice. Plecind de la principiul ca foarte rar se intilnesc asitgmatisme mai mari de 6 dioptrii, cele mai multe pot fi corectate cu Laserul "Excimer", incheie prof. dr. Dorin Chiselita.

–––

Limitele, riscurile si complicatiile acestor interventii

Rezolvarea cu laser a viciilor de refractie poate costa in jur de 400-500 de euro – interventia pentru un singur ochi.

"Interventiile cu laser pentru viciile de refractie sint intr-adevar destul de scumpe. Dar si pretentia pacientului este pe masura: aceea de a-i oferi aceeasi vedere, de aceeasi calitate, daca nu cumva mai buna fara a purta ochelari sau lentile de contact. Insa e foarte important ca pacientii sa fie informati extrem de corect, de onest si complet despre posibilitatile, limitele, riscuri si complicatiile acestor interventii. Pacientul trebuie sa stie, sa inteleaga ca dupa o asemenea operatie, e posibil sa trebuiasca totusi sa poarte ochelari. Asta pentru ca exista riscul subcorectiei sau riscul supracorectiei. Inseamna spre exemplu ca pacientul a venit cu o miopie de -5 sau -7 si va trebui sa mai poarte un ochelar pentru miopia reziduala de -2. Aceasta tine in primul rind de modul de vindecare, de caracterul individual al fiecarui pacient. Sint si alte complicatii care tin de infectii, de indicatii incorecte pentru interventia cu laser. Per total acestea sint proceduri eficiente, sigure, in conditiile in care laserul este unul adecvat, cind indicatia este cea corecta si pacientul este bine informat despre ce trebuie sa se astepte", subliniaza prof. dr. Chiselita.

Comentarii