Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Candidatii la bacalaureat au mers fluierand la prima proba

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Bacalaureatul a debutat ieri cu oralul la romana, proba care nu ridica probleme absolventilor, cel putin nu din perspectiva promovarii. Asta pentru ca in urma evaluarii orice candidat va primi unul din calificativele „mediu", „avansat" sau „experimentat", calificative pentru care se va da un certificat si care, eventual, poate fi cerut la o angajare de profil. Asteptand in grupuri destul de mici sa intre in sala de examen pentru a fi evaluati, candidatii invocau drept stres doar faptul ca fusesera treziti de parinti foarte de dimineata. Si asta in ciuda faptului ca proba nu a inceput de la 9, ci de la 12, din cauza ca in majoritatea colegiilor si liceelor au fost duminica sectii de votare. „Mare branza: trebuie sa citesti textul, sa raspunzi la cateva intrebari, sa-ti spui o parere si pam-pam!", se incuraja unul dintre candidatii de la Colegiul Tehnic de Transporturi. Absolventii nu aveau de ce sa-si faca griji intrucat, pentru a fi declarati „utilizatori de nivel mediu ai limbii romane", era suficient sa citeasca coerent textul primit si sa raspunda la o parte din cerinte. „In metodologie, nu exista varianta respins. Nivelul cel mai de jos inseamna mediu, adica elevul sa se descurce sa citeasca si sa raspunda la cateva cerinte. Cerintele sunt asemanatoare la toate biletele: de identificat stilul functional, cui se adreseaza textul, de enuntat un potential receptor al textului si de exprimat propria opinie despre o idee formulata in text. Nu ne-am confruntat pana acum cu situatia in care un candidat sa spuna «nu stiu» la probele orale. Textul este accesibil oricui, iar macar la o parte din cerinte poate sa raspunda fiecare. Elevii stiu ce-i asteapta, ce trebuie sa raspunda, pentru ca au lucrat teste dupa modelele propuse de minister pentru anul acesta. Deci, sunt pregatiti poate mai mult decat pentru nivelul mediu", a precizat Alma Bruma, profesoara de limba romana, evaluator la Colegiul Tehnic de Transporturi.

    „Daca m-ar intreba despre machiaj..."

    Camerele web nu i-au intimidat pe candidati, acestia neavand nevoie sa se inspire pentru a se descurca. Cand ieseau din examen, cei mai multi elevi apreciau ca au dat raspunsuri de nivel avansat. „La probele scrise poate ca m-ar deranja camerele, dar acuma nu. Cred ca avansat voi avea", a spus Codrin, candidat de la colegiul mentionat. El a fost un pic nedumerit de faptul ca a avut un text despre cum se raporteaza tinerii bulgari la comunism, publicat de Ana Chiritoiu intr-o revista literara. Din cauza emotiilor, alti elevi nu si-au mai amintit autorul textului si despre ce era acesta, dar erau convinsi ca avusesera o prestatie de nivel experimentat. „A fost un text la prima vedere foarte usor. Nu-mi amintesc foarte mult, pentru ca aveam foarte mari emotii dar, in schimb, imi amintesc cerintele. La primul subiect, ne-a spus sa spunem care este receptorul textului dat. La doi ne-a spus sa spunem o opinie, un argument si o idee. La trei ne-a spus sa spunem o opinie despre literatura. Am zis ca este foarte important sa citim, sa ne cultivam, sa ne imbogatim vocabularul, ca sa putem sa discutam in comunitate. Era pornita camera web (imaginea fiind focalizata pe candidatul din prima banca, n.r), dar nu m-a deranjat deloc. Este chiar foarte bine ca nu copie nimeni", a spus George Leonte, candidat de la Colegiul „I.C. Stefanescu".

    Unii liceeni nu au inteles insa despre ce era, in realitate, textul care le „picase". „Efectiv era vorba despre sala sportivilor, o sala de fitness", a spus Simona Daraba, de la Grupul Scolar „R. Cernatescu", despre un fragment din „Fiare si patratele", articol in care Rodica Zafiu scrie despre jargonul sportivilor. De exemplu, candidatii amintiti au trebuit sa-si spuna parerea despre literatura sau despre limbajul adolescentilor in viata cotidiana.

    Alti absolventi  si-ar fi dorit sa poata vorbi despre teme mult mai apropiate de interesele lor. „Daca m-ar intreba despre machiaj, le-as vorbi doua ore continuu", a sugerat o tanara de la „Cernatescu".

    Proba de evaluare a competentelor de comunicare orala in limba romana continua astazi si maine.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri