Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Afacerea "Autobuzul II" ajunge pana la Guvern. Cine i-a tras pe sfoara pe ieseni?

Achizitia a 20 de autobuze second hand la un pret ce pare dublu, in atentia ANRMAP

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Un autobuz marca DAF fabricat exact in perioada agreata de caietul de sarcini al Primariei

    Afacerea autobuzelor second-hand DAF a ajuns la Autoritatea Nationala de Reglementarea si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP). Achizitionarea mijloacelor de transport in comun la suprapret si de la o firma paravan a intrat in atentia institutiei. Presedintele ANRMAP, Dan Vladescu, a declarat pentru „Ziarul de Iasi" ca se gandeste sa efectueze un control la Primarie din cauza neregulilor semnalate. „La nivelul institutiei se analizeaza oportunitatea efectuarii unui control la autoritatea contractanta", ne-a transmis Dan Vladescu. ANRMAP ar trebui sa analizeze si sa evalueze modul in care a fost atribuit contractul de achizitie publica firmei Transaccept din Barlad.

    O afacere cu profit 100%

    Itele afacerii prin care sunt cheltuiti banii publici pe autobuze second-hand si cu aer conditionat doar la sofer au fost scoase in evidenta in repetate randuri de „Ziarul de Iasi". Cele 20 de autobuze au fost cumparate de Primarie la un pret de 1,59 de milioane de lei, fara TVA, cu mult peste pretul pietei. Municipalitatea cumpara masini la un cost de 18.000 de euro, fara TVA, pe bucata. Autobuzele urbane SH expuse vanzarii pe site-urile de specialitate au preturi la jumatate. Un autobuz DAF cu aceleasi conditii tehnice ca in caietul de sarcini al Primariei, adica motor turbo diesel, an de fabricatie dupa 1997, motor de minimum 217 CP si cu instalatie de aer conditionat, are un pret de 15.000 de euro. Daca numarul de kilometri de la bord depaseste un milion, pretul unui autobuz DAF poate scadea pana la 9.000 de euro. Diferentele de costuri vor intra in conturile unei firme de apartament, care nu are activitate. Societatea Transaccept SRL are sediul intr-un apartament din Barlad si a castigat licitatia municipalitatii desi a raportat anul trecut 0 lei cifra de afaceri, 0 lei venituri, datorii la stat de 2.300 de lei si 0 angajati. Acum doi ani, firma din judetul Vaslui avea cifra de afaceri de 800 de lei si o pierdere neta de 5.100 de lei. In spatele acestei societati se afla insa firma Unistil SRL care opereaza pe mai multe trasee din municipiu. Patronul Vasile Puscasu a garantat pentru fostul sau partener de afaceri cu cifra de afaceri a firmei sale. Cele doua societati au colaborat acum patru ani, atunci cand au obtinut trasee de transport in comun in Barlad. In cadrul licitatiei, Unistil SRL a devenit astfel sustinatorul din punct de vedere economic si financiar al ofertantului. In aceasta calitate, firma lui Puscasu a depus la Primarie dovada cifrei de afaceri globale din ultimii trei ani. In acest mod, Transaccept a intrunit conditiile de eligibilitate impuse de municipalitate. „Firma mi-a solicitat ajutorul si nu m-a deranjat sa-l ajut asa. Administratorul a apelat la mine si l-am sprijinit ca un partener de afaceri. In 2003, cand am licitat Barladul, nu aveam suficiente masini si a mai venit el cu niste masini. Asa cum am avut si eu nevoie de ajutor atunci, acum am venit cu cifra mea de afaceri. Partenerii de afaceri se ajuta intre ei. Nu castig nimic din aceasta afacere", a declarat acum cateva zile Puscasu. Cealalta firma care a participat la licitatie, Fila Company, a fost descalificata deoarece nu avea cifra globala de afaceri mai mare de 2,3 milioane de lei, masinile de tip Mercedes erau mai vechi de 1997 si nu erau echipate cu instalatii de aer conditionat, asa cum cerea caietul de sarcini.

    Zece autobuze ascunse

    Contractul a fost semnat cu Transaccept pe 2 august, iar primul lot de 10 autobuze au fost aduse la Iasi saptamana trecuta. Mijloacele de transport au fost ascunse insa de ochii lumii. Autobuzele DAF, fabricate in anii 1998, 1999 si 2000, au fost bagate in garajele detinute de Unistil in Tudor Vladimirescu. Reprezentantii Regiei Autonome de Transport Public nu au permis presei nici macar sa le vada, pe motiv ca sunt sigilate. Mai mult, s-a dovedit ca autobuzele nu au instalatii de aer conditionat in compartimentul pasagerilor, ci doar in cabinele soferilor. Reprezentantii Primariei au verificat masinile, le-au testat si au semnat procesul verbal de receptie. Mai mult, acestia sustin ca pretul masinilor este chiar foarte bun raportat la dotari. „La pretul acesta, este un business bun", a declarat viceprimarul Mihai Chirica.

    Abia intors din concediu, viceprimarul Mihai Chirica sustine ca le-a atras atentia reprezentantilor RATP asupra modului in care au tinut masinile departe de ochii lumii. Edilul a spus ca va inspecta personal mijloacele de transport in comun pentru a vedea in ce stare au fost aduse. „Maine (n.r. - azi) voi avea si eu o discutie la RATP. Vreau sa vad si eu autobuzele. Vreau sa vad in primul rand daca instalatia de aer conditionat este doar la sofer sau este in partea din fata a autobuzului, care este o chestiune diferita. Daca este doar la sofer, sa si le ia acasa. Eu vreau sa le vad functionand bine", a declarat viceprimarul Mihai Chirica. Acesta este convins ca procedura de achizitii publice a fost organizata conform legii. Mai mult, Chirica a declarat ca ANRMAP nu are competenta de a verifica contractul Primariei, ci doar procedura de achizitii publice. Institutiile care ar avea competente in acest caz, conform viceprimarului, ar fi organele de cercetare penala. „Nu cred ca vor fi probleme. ANRMAP nu este un organ de ancheta, ci verifica daca procedura este corecta", a declarat viceprimarul Mihai Chirica.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

    Cosmin PAȘCA

    Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

    Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

    opinii

    Bunici obraznici

    Briscan ZARA

    Bunici obraznici

    Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

    Noi, femeile

    Cristina DANILOV

    Noi, femeile

    O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

    Între artă şi credinţă

    Nichita DANILOV

    Între artă şi credinţă

    Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

    pulspulspuls

    Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

    Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

    Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

    Caricatura zilei

    Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

    Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri