Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Basescu: Vreau cu liberalii

Interviu in exclusivitate

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    PDL a mobilizat circa 15.000 de oameni in Piata Unirii pentru Basescu

    Aproximativ 15 mii de simpatizanti ai PDL s-au adunat ieri in Piata Unirii pentru a participa la mitingul de sustinere a candidaturii lui Traian Basescu la alegerile prezidentiale. Manifestatia a inceput la ora 11, cu un concert de muzica populara. Apoi, pe scena au urcat liderii PDL, printre acestia numarindu-se premierul Emil Boc, ministrii Elena Udrea, Adriean Videanu, Theodor Paleologu si Radu Berceanu, dar si oficialitati PDL din regiunea Moldovei. "Maestrul de ceremonii" al evenimentului a fost europarlamentarul Traian Ungureanu. "Cine se uita la piata asta o sa tremure, dar nu de frig", a glumit scriitorul, facind referire la rivalii presedintelui.

    A luat cuvintul apoi presedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur. Acesta a precizat ca Traian Basescu este singurul candidat care are legaturi de singe cu Moldova, sotia sa fiind din Bucovina, si i-a ironizat pe social-democrati. "Mircea Geoana pare o papusa matriosca. Daca-l dai la o parte, din el iese Ion Iliescu, Adrian Nastase, Marian Vanghelie si alti frinari ai reformei", a spus vicepresedintele PDL.

    De partea cealalta, seful CJ Iasi, Constantin Simirad, singurul iesean care a primit microfonul pe scena, le-a cerut simpatizantilor sai din fostul Partid al Moldovenilor sa i se alature lui Traian Basescu. "Trebuie sa il sprijinim pe Basescu, sa ii dam o mina de ajutor", a spus Simirad. "Traian Basescu nu va face un compromis impotriva romanilor", a subliniat si presedintele PDL, Emil Boc.

    "Moldova este a voastra"

    Punctul culminant al manifestatiei, alocutiunea presedintelui Traian Basescu, a avut loc in jurul orei 12.30. "Moldova nu este a oligarhilor si a mogulilor. Moldova este a voastra, a urmasilor vostri si a urmasilor urmasilor vostri, in vecii vecilor", a fost fraza cu care si-a inceput discursul candidatul sustinut de PDL.

    Seful statului si-a continuat apoi alocutiunea amintindu-si de cei 5 ani de copilarie petrecuti la Iasi. "Astazi revin intr-un oras care imi este drag, pentru ca o parte din copilaria mea este legata de Iasi. Aici am facut 5 ani de scoala la Negruzzi, aici am invatat dragostea pentru istorie, respectul pentru religie, aici mi-a intrat in suflet Cuza si Stefan cel Mare si tot aici am invatat sa iubesc Teiul lui Eminescu si Bojdeuca lui Creanga".

    Basescu nu a uitat nici de mitingul sustinut la Iasi in mai 2007, in preajma votului pentru suspendarea sa din functie, eveniment considerat drept cea mai mare actiune electorala din provincie de dupa 1990.

    Pe urmele copilariei

    De pe scena, Basescu si-a prezentat si "palmaresul" celor 5 ani de mandat. Fara a mentiona guvernele pe care le-a "pastorit", presedintele si-a trecut in cont introducerea cotei unice, condamnarea comunismului, integrarea in UE, majorarea bugetului pentru educatie sau reformarea sistemului de justitie. O buna parte a discursului a alocat-o promovarii referendumului pentru reducerea numarului de parlamentari si acuzelor la adresa "mogulilor".

    De asemenea, Basescu le-a "promis" simpatizantilor ca, din al doilea trimestru al anului viitor, Romania isi va relua cresterea economica. "As vrea sa va mai spun un lucru, dar sa ramina numai intre noi. Geoana nu are nici o sansa. Ne revedem in 2010, la Ziua Unirii, tot aici, pentru a sarbatori impreuna in cel de-al doilea mandat al meu", si-a incheiat Traian Basescu alocutiunea.

    Dupa discurs, presedintele a facut deja traditionala baie de multime, dindu-le de furca ofiterilor SPP. In jurul orei 13.30, seful statului a plecat spre Bacau, unde a avut programata o alta actiune electorala. De altfel, Basescu a precizat simbata ca a ales sa faca primele mitinguri electorale din aceasta campanie la Constanta, Iasi si Bacau pentru ca in aceste orase "a copilarit si s-a scolit". La manifestatia de la Iasi au venit sustinatori ai PDL din patru judete ale Moldovei: Suceava, Vaslui, Botosani si Iasi.

    La GDS, Basescu i-a dat dreptate unui critic din sala

    Presedintele Traian Basescu a participat simbata la Iasi la o dezbatere pe teme institutionale organizata de Grupul de Dialog Social. Cu aceasta ocazie, seful statului a afirmat ca nu-si doreste alegeri anticipate, dar ca s-ar folosi de acest "instrument" in lipsa altor solutii care sa asigure o guvernare stabila. "Nu-mi doresc alegeri anticipate, pentru ca ar pica intr-un moment foarte prost. Insa acesta este un instrument constitutional creat pentru deblocarea crizelor. E un instrument pe care pot sa-l folosesc. Altfel, aceasta majoritate ar mentine situatia de provizorat la nesfirsit. In opinia mea, dizolvarea Parlamentului e un mecanism de iesire din criza", a sustinut seful statului.

    Presedintele a precizat insa ca solutia anticipatelor este putin probabila, in contextul in care "mecanismul constitutional" face deficila declansarea acestora. "Practic, alegerile anticipate nu pot fi declansate decit daca ai un guvern si o majoritate cu care sa le declansezi. Paradoxal, iti trebuie o majoritate cu care sa le declansezi, pentru ca altfel nu le poti declansa. Or nimeni nu va crea conditii in Parlament pentru ca anticipatele sa se produca. Nu intrevad situatia unor alegeri anticipate. Parlamentul nu va opta pentru aceasta solutie indiferent care va fi costul politic pentru un partid sau altul", a subliniat Basescu.

    Altfel, seful statului si-a exprimat pesimismul in legatura cu formulele de parteneriat care au ramas la indemina PDL. El a spus ca democrat-liberalii au incercat toate variantele de guvernare pina acum, motiv pentru care nu stie ce partener ar fi "mai bun sau mai rau". "In momentul de fata nu mai poti sa spui cine e mai bun partener, cine e mai rau partener, pentru ca PD-L a incercat toate variantele. Si cu PNL, si cu PSD. N-a functionat nici una. Cea cu PNL n-a condus-o PDL, a fost dat afara de la guvernare, cea cu PSD, pe care a condus-o PDL, si rezultatul il vedeti", a comentat presedintele.

    Intilnirea GDS, desfasurata in incita Hotelului Astoria, a prilejuit si un dialog in contradictoriu intre seful statului si presedintele Colegiului Medicilor din Romania, ieseanul Vasile Astarastoae. Acesta din urma si-a exprimat preferinta pentru un parlament bicameral si s-a "plins" presedintelui de faptul ca in Romania nu exista o dezbatere publica privind avantajele si dezavantajele sistemului unicameral. Intr-un final, Traian Basescu i-a dat dreptate medicului, precizind ca Guvernul Boc a gresit atunci nealocind fonduri pentru o informare mai exacta a romanilor pe tema viitorului referendum. "A aloca zero lei pentru o astfel de dezbatere e o greseala. Trebuiau dati bani de la buget pentru informarea cit mai corecta a cetatenilor. Acest lucru nu s-a facut de teama unei campanii de presa Realitatea TV si Antena 3, care ar fi interpretat aceste sume ca fiind alocate campaniei mele electorale", a declarat Basescu.

    La dezbaterea GDS, moderata de jurnalistul Andi Lazescu, au fost prezenti, printre altii, fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, europarlamentarul Traian Ungureanu, sau deputatul PDL Sever Voinescu. Au mai participat la intilnire seful CJ, Constantin Simirad, senatorul PDL Dumitru Oprea, sau consilierul local PNL Radu Botez.

    Anterior dezbaterii de la GDS, Traian Basescu s-a intilnit la Casa Patrata cu reprezentantii PDL din administratia locala. Aici, presedintele a pledat pentru reformarea sistemului de educatie, "sistem care nu da nici o speranta Romaniei". Totodata, seful statului a precizat ca imprumutul luat de Romania de la FMI poate fi usor returnat.

    "Romania nu are o problema in a plati 20 miliarde euro in cinci ani, dar Romania ar fi avut o problema daca se mergea pe ideea «lasa sa imprumutam si sa continuam sa crestem in mod fals nivelul de trai al populatiei»", a spus Basescu.

    Partea nevazuta a vizitei

    * In timpul discursului presedintelui, doi tineri au afisat un banner pe care scria "Hai Base, continua legalizarea drogurilor!". Cei doi au fost imediat "interceptati" de politisti si scosi din zona mitingului.

    * Un banner electoral postat pe fatada unei cladiri din Piata Unirii a fost vandalizat de locatarii blocului chiar in timpul desfasurarii mitingului. Organizatorii au intervenit, dar au reusit sa salveze doar ultima propozitie din mesajul "Da pentru Basescu, Da pentru referendum".

    * Primul iesean cu care a dat ieri mina Traian Basescu, in holul hotelului in care a innoptat, Traian, a fost fostul rector al Universitatii Petre Andrei, Niculae Niculescu. Acesta l-a asteptat pe presedinte la coborirea din camera de hotel si i-a inminat un plic si o carte, stind de vorba citeva minute. In plus, profesorul i-a marturisit lui Basescu "admiratia veche" pe care i-o poarta si si-a oferit sprijinul in campanie.

    * Din PDL Iasi, doar Constantin Simirad si Dumitru Oprea au fost chemati de presedinte pentru a-i saluta pe manifestantii prezenti in piata. Liderul filialei, Dan Carlan, a inaintat din proprie initiativa spre capatul scenei, dar nu a fost bagat in seama de Traian Basescu. De altfel, in ciuda calitatii de gazda, liderului PDL Iasi nu i s-a "permis" sa ia cuvintul de pe scena amplasata in Piata Unirii.

    "Dupa alegeri vreau un guvern cu liberalii, dar nu cu premier de la ei"

    Nu-l vad pe domnul Simirad sustinind o marioneta

    - In ultimele luni, PDL a racolat mai multi politicieni ai altor formatiuni. Inclusiv la Iasi, au trecut in "tabara Basescu" seful CJ, Constantin Simirad, si un deputat PNL. Nu credeti ca va dezamagiti o parte a electoratului mizind pe sprijinul unor traseisti?
    - Eu nu ma implic in tipul acesta de facut politica. In acelasi timp, va pot spune ca un om politic cum este domnul Simirad nu este un om care poate sa fie racolat. Domnul Simirad este un om care are optiuni. Nu-l vad pe domnul Simirad fiind un sustinator al unui sau al unor candidati care n-ar fi suficient de puternici. De genul domnului Mircea Geoana, spre exemplu, care la depunerea candidaturii la Biroul Electoral Central a iesit impreuna cu domnul Iliescu si a primit stafeta de la acesta sa continue mandatul dinsului. Iliescu a avut trei mandate, ii ajunge. Eu nu-l vad pe domnul Simirad sustinind o marioneta. Probabil sprijinul sau vizeaza interesul national. Interesul national reclama un presedinte puternic, care nu face compromisuri cu cei care reprezinta trecutul.

    - Dar la nivelul electoratului sa-i spunem ceva mai pretentios, nu credeti ca se va resimti negativ ca imagine sprijinul venit din partea unor politicieni care au trecut prin mai multe partide?
    - Eu ce sa fac? Ce pot sa-i fac unui om care are o optiune de a sustine o idee care i se pare corecta. Nu cred ca acestea pot fi numite racolari. Racolarile se refera la oameni pe care sa-i pui in functie, or domnul Simirad este un presedinte de Consiliu Judetean ales. Nu cred ca-i genul de politician care sa spuna: „Te sustin, dar fa-ma secretar de stat". La altii ne putem referi la traseism politic, dar mai greu la Simirad.

    In urmatorii 10-20 de ani, Romania are nevoie de guvernari puternice

    - Sustineti ideea unui parlament unicameral si a reducerii numarului de parlamentari. O astfel de schimbare a legii fundamentale nu ar trebui insotita si de o lege care sa incrimineze traseismul? Spre exemplu, 30 de parlamentari din 300 trecuti dintr-o "barca" in alta pe parcursul unei legislaturi ar putea schimba radical raportul de forte.
    - Sigur ca da. Eu sint un sustinator fara rezerve al reformei clasei politice. De aceea m-am zbatut pentru introducerea votului uninominal si am organizat un referendum pe aceasta tema. Rezultatul lui, chiar daca nu a fost validat, impactul a fost major si clasa politica a facut o lege a votului uninominal, chiar daca imperfecta. In eventualitatea in care acest referendum este validat si clasa politica va trebui sa tina cont de el in revizuirea Constitutiei, categoric trebuie sa avem in vedere nevoia de a limita traseismul. Dar, decit sa-l limitam intr-o maniera de genul "n-ai voie sa treci de la un partid la altul", pentru ca s-ar putea sa avem inconveniente constitutionale legate de libertatea alesului de a avea optiuni, cred ca am putea privi tot spre sistemul electoral. Sa perfectionam legea votului uninominal. In momentul de fata, prin compensarea voturilor, practic mentinem in continuare un numar de partide extrem de mici, in care oamenii incearca sa-si gaseasca solutii dupa ce sint alesi. Or, daca s-ar face votul uninominal asa cum l-am propus eu, intr-un singur tur si cu cel de pe primul loc devenit automat parlamentar, traseismul ar fi drastic limitat. Pentru simplul motiv ca ar fi doar doua mari partide plus UDMR, ceea ce ar simplifica scena politica si ar genera guvernari stabile. Guvernari de tip britanic, in care un partid guverneaza cu tot potentialul, dupa care, la patru ani, electoratul se intreaba: "Ii mai vrem sau nu-i mai vrem?". Si-i schimba pe socialisti cu conservatorii sau pe conservatori cu socialistii. Asta ne-ar duce si la evitarea goanei partidelor dupa parlamentari si ar evita si mereu-nefericitele coalitii. Le spun nefericite coalitii pentru ca, privind in istoria recenta, constatam ca a fost o mare coalitie in 1996-2000 si a fost un esec, a fost o coalitie in 2004-2008 si a fost un esec politic, iar acum un alt esec, PDL-PSD. Cred ca cel putin in urmatorii 10-20 de ani Romania are nevoie de guvernari puternice. V-as aduce aminte aici eficienta Guvernului Nastase, care a fost guvern monocolor, cu usoara sustinere din Parlament, si a fost mult mai eficient. Cred ca solutia e in legislatie si nu in masuri de gen "interdictie". Dar pot fi analizate si interdictiile posibile.

    O poveste la fel ca aceea cu traficul de armament al lui frate-meu sau apartamentul cumparat de fiica mea

    - De ce credeti ca, din exterior, PDL pare un partid in care se face doar "voia sefului"? Si aici as completa. Exista tabere in PDL sau pedelisti care si-ar dori sa va vada plecat "pe mare" dupa 6 decembrie?
    - Nu stiu. N-am nici o evaluare legata de acest lucru. Va pot spune ca si povestea asta cu "in PDL se face doar voia presedintelui Romaniei, si nu al organului de conducere al PDL" este o poveste la fel ca si aceea cu dictatura, la fel ca aceea cu traficul de armament al lui frate-meu sau ca aceea cu apartamentul cumparat de fiica mea. Deci, sint clisee pe care presa le-a creat. Si nu toata presa, ci ma refer aici la televiziunile care mi-au fost permanent ostile: grupurile de presa ale domnilor Voiculescu si Vintu, in care eu cred ca si romanii incep sa nu mai creada. Nu sint un om care sa tina sub control PDL, si va asigur de asta. Sigur, in ceea ce priveste relatia mea cu PDL, lucrurile sint de explicat din alt punct de vedere. Eu am trait in acest partid din '92, cunosc foarte bine liderii lui, ne stim unii pe altii cum gindim si de foarte multe ori pozitiile noastre coincid.

    - De ce totusi in PDL Iasi la orice decizie mai importanta este invocata vointa lui Basescu?
    - Sa-i intrebati pe cei din filiala daca au sunat vreodata la mine sa ia vreo indicatie politica. Intrebati orice parlamentar daca a avut vreodata vreo discutie cu mine despre ce sa faca din punct de vedere politic. Eu va asigur ca raspunsul va fi nu. Nu am acest obicei de a interveni pe filiale. Daca discut cu cineva, discut cu presedintele partidului lucrurile care trebuie facute. Eu cred ca presedintele statului trebuie sa tina legatura cu partidele. Sigur, nu pot spune ca discut cu domnul Geoana la fel de des cum discut cu domnul Boc ca premier, dar presedintele nu poate sa-si exercite functia decuplat de Guvern.

    Stai intr-o cazemata care se numeste Grivco ori firmele lui Vintu si de acolo influentezi decizia politica

    - Sinteti de acord cu sintagma "in orice stat capitalist exista moguli"? Si daca da, cu ce se deosebesc mogulii "nostri" de mogulii "lor"?
    - Sigur ca exista. Numai ca mogulii nostri vor sa aiba si influenta asupra deciziilor politice. Nu se leaga nimeni de afacerile lor, nu se leaga nimeni de televiziunile lor, dar important este sa nu faca din trusturile media pe care le detin instrumente de lupta politica. Atunci nu mai este in regula. Nu este standardul pe care cei care detin trusturi de presa in societatile democratice il utilizeaza. La noi, aici e mare problema. Dorinta ca in mod netransparent sa exerciti putere politica pe care n-ai dobindit-o prin alegeri. Stai doar intr-o cazemata care se numeste ori Grivco, ori firmele lui Vintu, si de acolo iei decizii care sa influenteze decizia politica. Chemi oameni politici la ordine si le dai indicatii, sa stie ce au de facut daca nu vor sa fie atacati. Acest tip de a exercita puterea economica si mediatica in vederea influentarii puterii politice este inacceptabil in democratie.

    Vreau un guvern de dreapta

    - Daca nu PDL-PNL, nici PDL-PSD, atunci de unde si cu cine majoritatea parlamentara? Ce criterii, ce conditii trebuie sa indeplineasca "partea mai buna a partii rele"?
    - Optiunea mea ramine valabila ca si cea din 2004, ca si cea din 2008: sa formez un guvern de dreapta. Totul este, in ceea ce-i priveste pe liberali, daca isi mai mentin optiunea de a da prim-ministru. Atunci, nu va fi posibil, pentru ca am deja o experienta cu premier liberal. Dar, in rest, optiunea mea ramine o optiune temeinica pentru o solutie de dreapta.

    "Un lider care pierde toate alegerile nu este cel mai potrivit sa fie in fruntea filialei"

    - La Iasi se vorbeste despre "miracolul Dan Carlan". Desi a pierdut toate competitiile electorale uninominale: la Primarie, la sefia CJ, iar apoi la Parlament, conduce inca filiala. Cum va explicati "miracolul", in contextul in care la Iasi se spune: nu l-a schimbat Basescu pentru ca nu avea pe cine altcineva sa puna in loc?
    - Daca vreti sa fiu foarte sincer, eu cit timp am fost presedintele partidului dupa fiecare runda de alegeri se produceau schimbari legate de neperformanta liderilor. De ce acum acest bun obicei al PDL nu se mai pastreaza, nu stiu. Dar nu cred ca un lider care pierde toate alegerile este cel mai potrivit sa fie in fruntea unei filiale.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri