Consilierii locali au unit Autobuzul cu RATP

luni, 10 aprilie 2006, 23:09
4 MIN
 Consilierii locali au unit Autobuzul cu RATP

La ultima sedinta a Consiliului Local (CL) au iesit scintei. Desi ordinea de zi era cit se poate de rarefiata, primarul si alesii locali ai Aliantei DA au gasit teme de dispute. In mijlocul dezbaterii nu a fost fuziunea Autobuzul cu RATP, cel mai important proiect de pe ordinea de zi. Cele mai mari probleme au fost legate de acordarea titlului de cetatean de onoare ambasadorului Marii Britanii la Bucuresti si alocarea citorva sute de milioane lei pentru organizarea Olimpiadei nationale de matematica. Pe ordinea de zi au mai fost si proiectele privind infiintarea centrului de turism in cadrul caruia va functiona si o agentie de turism a Aeroportului si acordarea a 40 de milioane lei pe luna pentru benzina consumata de masinile politistilor.
PNL despre primar: «Cel-Care-Face-si-Desface-Ordinea-de-Zi»
Ordinea de zi a sedintei de ieri a fost compusa doar din 11 proiecte de hotarire. Contrele au inceput inca de la primul punct, acordarea titlului de cetatean de onoare doctorului in stiinte fizice, Basarab Nicolescu. Atunci, grupul de consilieri ai Aliantei DA a venit cu o propunere in plus, acordarea aceluiasi titlu si ambasadorului Marii Britanii la Bucuresti. Primarul Gheorghe Nichita a reactionat insa dur. „Nu mi se pare normal sa veniti cu un asemenea proiect de hotarire. E o personalitate! Nu poate intra pe usa din spate. Trebuie sa se faca normal, la fel cum se propun proiectele de hotarire. Ambasadorul merita, dar ce s-a intimplat este o chestiune neinspirata. O pun pe lipsa de cultura si chiar de bun simt”, a afirmat Nichita. Pina la urma, spiritele s-au mai linistit si consilierii au decernat titlul de cetatean de onoare numai lui Nicolescu. Dupa decernare insa, consilierul liberal Anghel Ficu a decis sa paraseasca sedinta. „Primarul a incalcat regulamentul. Il interpreteaza cum vrea el. Se pot depune proiecte fara sa fie nevoie de comisii. De aceea, am decis sa parasesc sedinta”, a explicat Ficu. Ulterior, biroul de presa al PNL a trimis la redactie un fax prin care s-au reluat atacurile la adresa lui Nichita. „Initiativa consilierilor Aliantei a fost deranjanta pentru Gheorghe Nichita din cauza ca domnia sa se considera «Filtrul Absolut» al proiectelor de hotariri, «Cel-Care-Face-si-Desface-Ordinea-de-Zi», «Cel-Care-Hotaraste». Consilierii Aliantei atrag atentia Primarului «Care-Inca-Mai-Este» sa studieze legea si regulamentele”, se mentioneaza in declaratia de presa. In finalul aceluiasi fax, Nichita este catalogat drept un dictator.
S-au gasit cu greu bani pentru Olimpiada
In aceeasi sedinta, consilierii au aprobat apoi inlocuirea consilierului demisionar al PSD Vasile Costinescu cu un alt membru al PSD, Catalin Ivan. Costinescu a demisionat din CL dupa ce a fost numit in Consiliul de Administratie al Casei de Asigurari de Sanatate. Fara prea multe probleme s-a aprobat si fuziunea dintre cele doua societati de transport din subordinea Primariei. „Am vrut sa nu pacalim statul. Astfel, RATP va prelua atit pasivul, cit si activul de la Autobuzul, adica vor fi preluate si datoriile societatii. Am cerut si un plan de management pentru eficientizarea societatii. Trebuie sa fie gata pina la urmatoarea sedinta de CL. Va fi o situatie exacta a datoriilor, a patrimoniului RATP”, a completat Nichita. Teoretic, dupa unire, tot transportul public ar trebui sa fie coordonat de RATP, inclusiv cel cu maxi-taxi. Se prevede infiintarea unui dispecerat unic, dar si emiterea de bilete unice, valabile pe orice mijloc de transport. Poate cel mai important efect va fi modificarea hartii traseelor de transport. Nu exista o data certa de la care ar urma sa fie puse in practica noile trasee, privatii judecindu-se cu autoritatile.
Dupa unificare, datoriile totale ale RATP se ridica la aproximativ 300 miliarde lei. Dupa citeva momente de acalmie, disputele au fost reluate dupa ce primarul a anuntat ca municipalitatea nu poate acorda in totalitate suma ceruta de Inspectoratul Scolar pentru organizarea Olimpiadei nationale de matematica. Astfel, seful Primariei a anuntat ca legea nu mai permite alocarea de fonduri fara o evidenta clara a modului in care sint cheltuiti banii publici. Concret, fiecare leu primit de la CL trebuie justificat cu acte. De aceea, Nichita a propus sa se aloce doar 50 milioane lei pentru premierea cistigatorilor, fata de solicitarile initiale de 300 milioane lei. La un moment dat, consilierul liberal si inspectorul sef al ISJ, Camelia Gavrila, a izbucnit. „Sint socata. Dam bani la fotbal, la biserici, iar acum cind este vorba de o suma derizorie pentru invatamint nu se poate. Nu mai avem nevoie de nici un ajutor”, a afirmat Gavrila. Pina la urma alesii locali au stabilit sa se aloce 200 milioane lei pentru olimpiada, iar municipalitatea sa deconteze in aceasta limita doar cheltuielile ce pot fi justificate cu acte. Tot ieri, municipalitatea a suplimentat bugetul local cu 700 milioane lei, bani primiti de la Guvern pentru realizarea cadastrului general al municipiului. „Am alocat si 40 de milioane lunar pentru Politie. Banii vor fi folositi la achizitionarea de combustibil. Noi le-am solicitat ajutorul pentru a fi ordine in oras si le vom da si bani pentru benzina. Sa circule mai mult pentru activitatile de blocare si ridicare a masinilor parcate ilegal”, a comentat Nichita.

Comentarii