Se va hotari astazi spargerea regiei de transport in comun?

duminică, 26 august 2001, 23:00
2 MIN
 Se va hotari astazi spargerea regiei de transport in comun?

In sedinta Consiliului Local (CL) de astazi se vor hotari divizarea regiei locale de transport (RATC), scumpirea pretului de distributie a unei gigacalorii si crearea unor facilitati pentru firmele de maxi-taxi care vor participa la licitatia pentru trasee.
Consilierii locali va trebui sa dea un verdict ferm la propunerea facuta de primarul Constantin Simirad: spargerea RATC, incepind cu 1 ianuarie 2002, in doua societati comerciale. Proiectul poate fi rezumat in citeva fraze: autobuzele aflate acum in curtea regiei vor apartine unei societati comerciale, nou-infiintata, in timp ce tramvaiele si troleibuzele vor fi exploatate de actualul RATC. Autobuzele nu vor mai circula pe liniile electrice, ci doar se pot intersecta cu acestea. Subventii de la buget va primi doar transportul electric, iar cel auto va concura cu operatorii de maxi-taxi. Unul dintre sustinatorii ideii de divizare este si Petru Girlea, directorul RATC. "Marile orase ale Europei au adoptat deja acest sistem. In centrul orasului transportul electric, ecologic, este de baza. In schimb, transportul auto este doar complementar si periferic, acesta facind legatura intre capetele orasului si rutele electrice", a spus directorul RATC.
De asemenea, consilierii vor analiza si propunerea conducerii Regiei de "Termoficare" care vrea sa mareasca pretul de distributie al unei gigacalorii cu 26.180 de lei. Cresterea tarifului de la 188.020 de lei la 214.200 lei, reprezentind o majorare de 14%, nu va afecta direct buzunarele iesenilor, diferenta de pret pentru fiecare gigacalorie in parte urmind sa fie suportata de la bugetul local. Viceprimarul Vasile Dumitriu sustine ca situatia financiara a regiei va fi verificata la singe. "Noul pret va fi aprobat doar daca vom avea certitudinea ca sefii RAT au redus costurile in interior", a spus viceprimarul. Pina la sfirsitul anului, specialistii RAT estimeaza ca regia va mai distribui aproximativ 250.000 de gigacalorii. In aceste conditii, pentru a acoperi diferenta de pret, consilierii locali vor trebui sa aloce de la buget, adica din taxele si impozitele platite de ieseni, inca 6,5 miliarde de lei. Ultima majorare a tarifului de distributie al energiei termice a fost de 14%, fiind aprobata in Consiliul Local acum doua luni.
Nici operatorii de maxi-taxi nu sint exclusi de la discutiile de astazi din CL. Consilierii vor hotari daca sint de acord cu citeva schimbari in caietul de sarcini al licitatiei pentru trasee, la care au convenit transportatorii privati si conducerea Primariei. Primarul Constantin Simirad a fost de acord sa scada pretul de pornire al licitatiei de la 3 la 2 milioane de lei/masina/luna. De asemenea, se vor putea prezenta la licitatie si operatorii persoane fizice carora Autoritatea Rutiera Romana nu le elibereaza licenta de transport. In plus, cei care vor cistiga traseele vor avea posibilitatea sa circule pe acestea si dupa 1 ianuarie 2002, prin prelungirea contractului cu Primaria. (Bogdan PASCANEANU)

Comentarii