Simirad vrea sa ceara bani cu imprumut de la ieseni

marți, 11 iunie 2002, 23:00
4 MIN
 Simirad vrea sa ceara bani cu imprumut de la ieseni

Sindicalistii RATC au facut ieri o ultima incercare pentru a pastra intreaga regia locala de transport. La intilnirea primarului Constantin Simirad cu membrii Consiliului de Administratie al RATC, liderii sindicali au cerut stoparea divizarii regiei si definitivarea pe post a actualului director interimar Neculai Abalasei. Primarul a ramas ferm pe pozitia sa: RATC va fi sparta in doua societati, una care va gestiona transportul auto, iar cealalta, transportul electric. Solutia lui Simirad are mai multe etape. Pe de o parte, SC "Autobuzul" SA va fi privatizata pina la inceputul lunii decembrie a acestui an, iar pe de alta parte, Primaria va apela la varianta emisiunii de obligatiuni municipale pentru reabilitarea infrastructurii transportului electric. "Sindicalistii nu au realizat faptul ca in Romania nu vor mai fi subventionate activitatile care nu sint rentabile. Orice activitate ineficienta trebuie sa moara. In plus, legea ne obliga sa privatizam si sa concesionam serviciile publice locale", a afirmat seful orasului. Acesta considera ca "sindicatele si-au depasit atributiile", si numai Consiliul Local poate decide in privinta soartei transportului public local.
120 milioane de dolari
Pentru prima oara de cind este primarul Iasului, Simirad a anuntat ca va apela la emisiunea de obligatiuni municipale pentru a investi in serviciile publice locale. Seful administratiei locale a avansat si suma necesara pentru refacerea cailor de rulare pentru tramvai si a retelelor electrice pentru troleibuze. "Va fi nevoie de 120 milioane de dolari pentru reabilitarea infrastructurii transportului electric la nivelul intregului oras. Ma voi consulta cu specialistii financiari pentru a vedea in ce masura vom putea suporta o eventuala emisiune de obligatiuni municipale si modul de esalonare a acesteia", a precizat Simirad. Convertita in lei, suma avansata de primar este de peste 4.000 miliarde de lei, adica bugetul Iasului pe aproape 3 ani.
Ce inseamna o emisiune de obligatiuni municipale
Emisiunea de obligatiuni municipale inseamna ca o primarie sa se imprumute de la contribuabili, persoane fizice sau juridice, pentru realizarea rapida a unor investitii locale de anvergura. Pentru ca nu dispune intr-un anumit moment de lichiditatile necesare unei investitii, administratia locala poate apela la aceasta varianta de imprumut, mult mai avantajoasa decit contractarea unui credit bancar. In cazul unui imprumut de la o banca comerciala, primaria respectiva ar trebui sa plateasca o dobinda mai mare decit in conditiile emiterii in nume propriu a obligatiunilor municipale. De regula, aceste obligatiuni sint emise pe o perioada medie de timp, de la un an pina la 10 ani. La termenul scadent, cumparatorilor de obligatiuni li se va restitui suma investita, plus dobinda aferenta.
Ce avantaje vor avea iesenii, dar si Primaria
Ce avantaje ar aduce Iasului si iesenilor emisiunea de obligatiuni municipale pentru reabilitarea infrastructurii transportului electric? In primul rind, Primaria ar obtine intr-un timp relativ scurt fondurile necesare modernizarii cailor de rulare pentru tramvaie si a retelelor electrice pentru troleibuze. Al doilea avantaj se refera la suma care trebuie restituita la scadenta, mult mai mica decit in cazul contractarii unui imprumut bancar. De altfel, pentru a scoate la vinzare respectivele obligatiuni, Primaria trebuie sa garanteze cu propriile venituri la buget. Acestea sint oricum, anual, directionate catre diferite investitii locale. Unele venituri la buget realizate in anul scadentei la plata vor fi orientate catre plata rascumpararii.
Iesenii care vor cumpara aceste obligatiuni nu au decit de cistigat pe termen mediu. De exemplu, daca un iesean va cumpara obligatiuni municipale emise pe o perioada de trei ani, in valoare de 10 milioane lei, si cu o dobinda de circa 40% pe an, el va primi la scadenta, in plus, 12 milioane lei, adica va cistiga in total 22 milioane lei. Al doilea avantaj il constituie siguranta totala a celui care cumpara obligatiunile municipale, in conditiile in care in Romania sint destul de multe exemple cu banci care au dat faliment. Totodata, dobinda la obligatiuni este fixa, si nu fluctuanta , investitorul stiind de la bun inceput citiva bani va incasa la scadenta. Astfel, obligatiunile municipale reprezinta o investitie solida, cu risc inexistent, pentru ca Primaria nu poate da faliment.
Mangalia si Predeal sint cu un pas in fata noastra
Daca primarul Simirad va recurge la varianta emisiunii de obligatiuni municipale, Iasul va fi al treilea oras din tara, dupa Mangalia in 2001 si Predeal in 2000, in care primaria se imprumuta de la contribuabili pentru realizarea unor investitii. In cazul Predealului, pentru amenajarea unei noi pirtii de schi, municipalitatea s-a imprumutat cu 5 miliarde lei de la populatie, fiecare obligatiune avind valoarea de 100.000 lei. Primaria Mangalia a emis obligatiuni in valoare totala de 10 miliarde de lei, bani necesari amenajarii falezei din zona urbana a orasului si construirii unei sali de sport la Liceul "Callatis". Ambele emisiuni au fost incheiate cu succes atit pentru populatie, cit si pentru municipalitati. Insa, diferenta dintre Iasi si cele doua orase ar fi ca, in cazul nostru, suma ce va fi imprumutata de la populatie va fi mult mai mare. (Bogdan PASCANEANU)

Comentarii