Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Patru deputati in plus la Iasi?

Bataie de joc: Am votat pentru 300 de parlamentari, vom avea 550

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Asta pentru ca ei nu s-au gandit ca va exista un partid care sa obtina un scor de peste 50%, poate chiar 65%. In acest caz, legea va permite ca in unele colegii sa fie desemnati chiar si doi parlamentari. Votul uninominal impune ca mandatul sa fie obtinut de candidatul care obtine peste 50% din voturi in colegiul sau. Aceasta ar duce insa, teoretic, la posibilitatea ca 49,9% din romani sa nu aiba reprezentant in Parlament. Legea lasa o portita pentru a ajuta si celelalte partide sa aiba reprezentare in Camera Deputatilor si Senat. In functie de jocul rezultatelor, prin aceasta "portita" se vor strecura la toamna chiar si 4-5 parlamentari in plus la Iasi, fata de cei 17 de drept. La nivel national este de asteptat ca numarul parlamentarilor sa creasca cu pana la 20%. 

     Alegerile generale din 9 decembrie ar putea aduce Iasului mai multi parlamentari decat numarul total al colegiilor. Posibilitatea cresterii numarului de parlamentari este cauzata de o hiba a Legii 35/2008, privind alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului. In primul rand, candidatul pe un colegiu care obtine cel putin 50% din voturi isi adjudeca automat mandatul, iar ulterior mandatele se distribuie si la nivel de judet proportional cu scorul obtinut de partidele care au trecut pragul electoral. Chiar daca legea prevede atribuirea unui singur mandat de deputat sau senator pentru fiecare colegiu uninominal, exista o derogare in situatia in care partidele nu primesc mandatele proportional cu voturile primite la nivel de judet. Practic, in cazul in care un partid castiga un numar semnificativ de colegii cu 50% plus 1 si obtine si la nivel national un scor de peste 50%, devine obligatorie suplimentarea numarului de mandate, pentru a permite reprezentarea in parlament si a partidelor care au obtinut peste 5% din voturi dar nu au castigat niciun colegiu. Astfel, se poate ajunge la situatia ca un colegiu sa fie reprezentat de doi deputati sau doi senatori. Deputatul PSD de Iasi Anghel Stanciu, unul dintre cei care au scris actuala lege electorala, a declarat pentru „Ziarul de Iasi" ca, atunci cand a lucrat la scrierea legii, nu a luat in calcul o diferenta foarte mare intre principalii competitori politici. „Este posibil ca numarul celor care iau 50% plus 1 sa fie mai mare decat numarul mandatelor care revin proportional pe judet. Sa luam un exemplu. Daca USL ia 8 mandate intr-un judet, iar celelalte partide restul de doua, teroretic se suplimenteaza numarul mandatelor cu doua", a precizat Stanciu.

    Cum se face impartirea mandatelor

    „Ziarul de Iasi" a efectuat o simulare a alegerilor parlamentare din 9 decembrie, extrapoland rezultatele obtinute de partidele politice la alegerile pentru CJ din luna iunie, vor considerat cel mai „politic". In calcule au fost adaugate rezultatelor USL si rezultatele obtinute de Alianta pentru Iasi in municipiu, deoarece candidatul la locale al Aliantei, medicul Tudor Ciuhodaru, este membru UNPR, parte a USL la parlamentare. Mentionam insa ca numarul voturilor adaugate nu schimba cu nimic datele finale ale simularii. In contrapartida, vom folosi datele obtinute de PDL la alegerile locale, chiar daca la parlamentare se va candida sub forma Aliantei Romania Dreapta. Potrivit Legii 35/2008, mandatele de deputat si senator se distribuie in doua etape. In prima etapa, la nivel local, Biroul Electoral Judetean stabileste un coeficient electoral al circumscriptiei. Acest coeficient se obtine impartind numarul total de voturi valabil exprimate pentru partidele care au trecut pragul electoral de 5% din voturi la numarul de colegii din judetul respectiv. Astfel, la alegerile din iunie, in judet au fost inregistrate circa 325.000 voturi valabil exprimate, de aici rezultand un coeficient al circumscriptiei de 27.083. Ulterior, numarul total de voturi obtinut de fiecare partid se imparte la acest coeficient, iar din rezultat se retine doar partea intreaga a catului, care reprezinta numarul de mandate. Coroborand pasii precizati in lege cu datele de la alegerile locale din iunie, cand USL a obtinut circa 202.000 voturi valabil exprimate, se obtine un rezultat de 7,4, ceea ce ofera sapte mandate de deputat catre USL. Aplicand acceasi metoda si in cazul celorlalte partide ce vor oferi candidati, reiese ca PDL va castiga doua mandate (primii doi candidati cu cele mai multe voturi, numeric vorbind), iar PP-DD unul. Totusi, la alegerile locale din iunie, USL a obtinut majoritatea voturilor in toate cele 12 colegii, ceea ce ii da dreptul la 12 deputati (cat are Iasul acum in total). Mai mult, in opt colegii a fost inregistrat un procentaj de peste 60%, in timp ce in Colegiul 3 Tibanesti a obtinut 53%, in Colegiul 4 Targu Frumos 58%, in Colegiul 8 Centru Copou 59%, iar in Colegiul 11 CUG 58%. Astfel, USL ar mai putea primi, pe langa cele 7, alte 5 mandate. Asta potrivit alineatului 11, articolul 48: „In prima etapa, la nivelul colegiilor uninominale, se atribuie un mandat candidatilor care apartin unui competitor electoral ce a intrunit pragul electoral si care au obtinut majoritatea voturilor valabil exprimate in colegiul uninominal in care au candidat".

    In cadrul celei de-a doua etape, voturile neutilizate sau inferioare coeficientului electoral, precum si mandatele ce nu au putut fi repartizate de BEJ se comunica Biroului Permanent Central pentru a fi repartizate la nivel national. Aici va fi folosit un algoritm asemanator, in baza caruia vor fi distribuite mandatele ramase neocupate proportional cu voturile neutilizate la nivel local obtinute de fiecare partid in parte. De la Iasi vor pleca spre BPN circa 19.000 de voturi neutilizate de la cele trei formatiuni politice, astfel ca, in functie de situatia creata la nivel national, ar mai putea surveni Iasului inca un mandat. Prin urmare, exista posibilitatea ca pentru cele 12 colegii din judet sa avem 15 sau chiar 16 deputati.

    Si la Senat, tot USL va fi castigatorul net

    In cazul alegerilor pentru cele cinci mandate de senator de Iasi, USL ar putea da din start cate un castigator pentru fiecare fotoliu, raportandu-ne la obtinerea majoritatii voturilor valabil exprimate la alegerile locale. Totusi, in urma calculului coeficientului de circumscriptie, ar mai putea fi atribuit un mandat suplimentar, al saselea, catre PDL, mai ales daca se iau in calcul si voturile pe care le vor da simpatizantii celorlalte partide din Alianta Romania Dreapta. Acest mandat va fi obtinut de candidatul PDL la Senat care va obtine cele mai multe voturi in colegiul sau, numeric vorbind, caz in care un colegiu mare, cum este cel din CUG - Tatarasi (al senatorului Dumitru Oprea acum) devine un avantaj clar. 

    -------

    Nu mai putin de 100 de parlamentari in plus la nivel national: Am votat pentru 300, vom avea 550 

    Ideea ca numarul parlamentarilor ar putea creste in urma alegerilor parlamentare din decembrie a fost adusa in atentia publica la sfarsitul saptamanii trecute de Alexandru Radu, fost vicepresedinte al Autoritatii Electorale Permanente (AEP). Acum, in Parlamentul Romaniei sunt in total 469 de alesi. „Calculele estimative si simularile efectuate de echipa mea de cadre didactice atesta faptul ca este posibil ca numarul parlamentarilor in noua legislatura sa ajunga la peste 550 (n.r. - cu 20% in plus fata de actualul efectiv de 469 de mandate). Reamintesc ca, deja in 2008, intr-un colegiu uninominal din judetul Arad au fost alesi doi deputati, dar atunci partidul care inregistra cel mai mare numar de voturi atingea doar 36% dintre optiunile electoratului", explica Alexandru Radu.  

    -------

    Lupta dura pentru locul doi eligibil in colegiile din judet

    Potrivit algoritmului propus de lege, raportandu-ne la rezultatele obtinute pe colegii la alegerile locale din luna iunie, USL va fi lider absolut peste toate colegiile, gratie obtinerii majoritatii voturilor valabil exprimate. In acest caz, este interesant de urmarit pe ce colegii vor fi distribuite cele trei mandate repartizate catre PDL si PP-DD, in urma calculului coeficientului de circumscriptie electorala. Cea mai sigura posibilitate ar fi cea din Colegiul 3 Tibanesti, unde PDL a obtinut cele mai bune rezultate, prin titularul colegiului, deputatul Petru Movila. Daca rezultatele vor fi similare la parlamentare, acesta ar urma sa faca „echipa" pe colegiu cu consilierul judetean PSD Constantin Adascalitei, care urmeaza sa candideze din partea USL. „Nu m-am ocupat de astfel de calcule, eu sunt ahtiat dupa munca, nu dupa calcule", a declarat Petru Movila. Acesta a confirmat totusi varianta de a-l avea drept coleg in Camera Deputatilor pe Adascalitei, ales in acelasi colegiu. „Am vazut pe multi cu pixul in mana facand calcule si au iesit cam aceleasi rezultate. Domnul Adascalitei este un candidat tanar care a avut o ascensiune spectaculoasa in politica, dar el trebuie sa spuna oamenilor ce a facut in ultimii patru ani ca vicepresedinte CJ. Vedeti stadiul Aeroportului sau al drumurilor judetene. Iar eu voi spune ce am facut ca parlamentar", a precizat Movila. Celalalt mandat PDL ar putea ajunge pe Colegiul 2 (Tomesti), potrivit rezultatelor de la alegerile locale, unde titular este deputatul PNL Relu Fenechiu. De partea cealalta, PP-DD ar avea sanse sa obtina mandatul de deputat pe Colegiul 5 (zona Pascani), potrivit numarului voturilor valabil exprimate in acest colegiu la alegerile locale.  


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri