Un nou „serviciu” oferit de firma Unistil: umilirea persoanelor cu handicap

Subtitlu

marți, 08 martie 2011, 00:40
4 MIN
 Un nou „serviciu” oferit de firma Unistil: umilirea persoanelor cu handicap

Desi legea prevede gratuitate la transportul in comun pentru persoanele cu handicap si insotitorii acestora, la Iasi au inceput deja sa apara cazuri in care aceste persoane sint amendate pentru ca n-au bilet. O femeie venita cu fiica ei la spital in Iasi a fost amendata de catre controlorii dintr-un autobuz 121 de la Unistil pentru ca nu-si cumparase bilet. Legitimatia de asistent personal care ii da dreptul la transport gratuit a fost confiscata de catre controlori. Femeia a facut reclamatie la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi. Conducerile RATP si Unistil spun ca este de datoria autoritatilor locale sa asigure fonduri pentru decontarea transportului persoanelor cu handicap. De cealalta parte, raspunsul autoritatilor locale a fost ca nu sint bani.

Valeria Andrei are o legitimatie care nu face doua parale in municipiul Iasi. Legea arata ca ar fi valabila in toata tara

Valeria Andrei este din comuna Mogosesti si a venit ieri-dimineata cu fetita sa de sase ani la Spitalul de Copii "Sf. Maria" pentru a face mai multe analize medicale. Fetita s-a nascut cu o malformatie cardiaca si o mare parte din viata si-a petrecut-o prin spitale. Prima operatie pe cord a avut-o la virsta de doi ani si era cit pe ce sa-i fie fatala. "A fost in moarte clinica atunci. Am crezut ca nu mai scapa", a povestit mama fetitei.

A urmat o noua operatie la nici un an distanta, insa probleme inca exista. De altfel, analizele pe care le-a facut ieri sint in vederea unei noi interventii chirurgicale. Din 2006, pe baza afectiunii de care sufera, fetita a fost incadrata in grad de handicap grav, iar mama ei a devenit asistent personal. Acest lucru le-a dat dreptul la legitimatii de transport gratuit pe mijloacele de transport din municipiul Iasi. Cele doua au si beneficiat de acest lucru pina ieri-dimineata. "M-au oprit controlorii intr-un autobuz 121, mi-au luat legitimatia de transport, mi-au zis ca nu mai este valabila in autobuzele Unistil si mi-au dat si amenda. Nu inteleg cum se poate asa ceva. In urma cu doua saptamini am mers tot cu un autobuz Unistil si nimeni nu mi-a zis nimic. Nici acum cind am urcat nu mi-a spus nimeni ca trebuie sa-mi iau bilet. Nu stiam ca nu mai este buna legitimatia", a povestit femeia.

Pe legitimatia Valeriei Andrei scrie si numarul legii in care se arata ca are liber pe mijloacele de transport. De unde sa stie posesorul unei astfel de legitimatii ca in Iasi se aplica "legea junglei"

 Dupa ce a ramas fara legitimatie, femeia a mers la DGASPC, unde a depus o reclamatie. De aici i s-a spus insa ca i s-au incalcat drepturile. "Am avut mai multe reclamatii de la beneficiari de-ai nostri din Tomesti, Holboca sau Ciurea. Noi am trimis adrese catre Primarie si regiile de transport sa rezolve aceasta situatie. Legea 448/2006, art. 23, precizeaza ca persoanele cu handicap grav si accentuat beneficiaza de gratuitate pe toate liniile la transportul urban cu mijloace de transport in comun de suprafata si cu metroul. De aceeasi gratuitate beneficiaza si insotitorii copiilor cu handicap grav, in prezenta acestora. Legitimatia pentru transportul urban cu mijloace de transport in comun de suprafata este valabila pe intreg teritoriul tarii, fiind recunoscuta de toate regiile de transport local", a declarat Viorica Teodorescu, sef serviciu in cadrul DGASPC. Aceeasi lege spune ca modalitatea de acordare a gratuitatii si cuantumul acesteia se stabilesc prin hotariri ale consiliilor locale.

"De cinci ani transportam aceste persoane fara sa ni se deconteze nimic"

Pe de alta parte, conducerea Unistil spune ca nu a primit niciodata bani de la autoritatile locale in contul transportului persoanelor cu handicap. "De cinci ani transportam aceste persoane fara sa ni se deconteze nimic. De o luna insa nu mai facem fata. Consiliile locale din comune trebuiau sa incheie contracte cu noi prin care sa se angajeze ca platesc pentru un anumit numar de persoane. Am incercat sa vorbim cu autoritatile locale, dar toti ne-au spus ca nu sint bani", a declarat Vasile Puscasu, seful Unistil.

Aceeasi problema este si in cazul RATP. "Procedura era standard, autoritatea locala venea la transportator si spunea cite persoane cu gratuitate are si dadea bani in contul calatoriilor acestora. Consiliile locale trebuiau sa faca acelasi lucru cu Unistil. Noi am luat legatura cu Consiliul Local, dar ni s-a spus ca nu sint bani", a spus si Maricel Gherca, directorul RATP.

Directorul tehnic al Primariei, Mihai Chirica, il contrazice pe seful RATP si sustine ca Primaria achita banii, dar numai pentru persoanele din municipiu. "Prin Directia de Asistenta Comunitara primaria face toate viramentele catre RATP pentru decontarea transportului persoanelor cu handicap si a insotitorilor din municipiul Iasi. Nu avem insa solutii pentru cei din mediul rural. Iesenii din municipiu sint prioritatea noastra, de ceilalti sa se ocupe cine ii are in subordine. Noi nu avem nici un interes sa transportam persoane din alte localitati in municipiu, cine are acest interes n-are decit sa le plateasca calatoriile. Pe noi ne intereseaza doar cei din municipiu. Daca DGASPC are o problema cu beneficiarii sai primaria are usile deschise, ii asteptam sa vina sa ne ceara ajutorul", ne-a declarat Mihai Chirica.

Persoana nedreptatita are posibilitatea sa-si caute dreptatea in justitie. "Legea oricum trebuie sa se aplice, indiferent daca primaria are sau nu bani. Atit timp cit legea este in vigoare, nu ne intereseaza ca primaria sau compania transportatoare nu are bani. Reclamantul poate sa-i dea in judecata in termen de 30 de zile", a precizat si avocata Carmen Bernic.

Comentarii