Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Rata saraciei in randul copiilor din Romania s-a triplat in ultimii 20 de ani

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Rata saraciei in randul copiilor romani s-a triplat in ultimii 20 de ani, iar perioada de crestere economica nu se regaseste si in conditiile de viata ale minorilor, peste 60 la suta dintre ei traind sub pragul saraciei relative, potrivit datelor prezentate, joi, de organizatia World Vision Romania.

    Reprezentantii organizatiei neguvernamentale World Vision au atras atentia ca in cei 20 de ani de cand activeaza in Romania rata saraciei s-a triplat in cazul copiilor, precizand ca in prezent peste 60 la suta din populatia minora a tarii se afla sub pragul de saracie relativa.

    "Rata saraciei s-a triplat din 1990 pana in prezent. Punctul de saracie a fost in anii 2000 - 2001, iar cresterea economica de sapte-opt la suta din urmatorii ani nu s-a regasit in conditiile de viata ale copiilor din rural. Saracia absoluta s-a redus, dar peste 60 la suta dintre copii traiesc sub pragul saraciei relative", a declarat joi, la aniversarea a 20 de ani de activitate in Romania, directorul de advocacy al World Vision, Daniela Buzducea.

    Directorul organizatiei, Anita Delhaas, a apreciat faptul ca Romania a redus considerabil numarul copiilor institutionalizati, dar a atras atentia ca exista probleme in ce priveste scolarizarea celor din mediul rural si accesul lor la servicii medicale specializate.

    "Doar unul din patru copii din mediul rural finalizeaza studiile liceale, mortalitatea infantila continua sa fie cea mai mare dintre toate statele din UE, iar copiii cu dizabilitati au nevoie de mai multe servicii medicale si sociale decat cele oferite in prezent", a declarat Anita Delhaas.

    In opinia sa, integrarea Romaniei in UE a avut "parti bune si parti mai putin bune".

    "Este bine ca toti ochii sunt atintiti pe Romania si ca exista o grija mai mare pentru protectia drepturilor copilului. Nu e asa bine faptul ca desi sunt foarte multi bani europeni alocati Romaniei, ei nu ajung la copiii saraci", a precizat directorul national al organizatiei neguvernamentale.

    Potrivit unui studiu realizat, in 2009, de World Vision, 20,6 la suta dintre familiile din judetul Valcea care beneficiau de serviciile oferite de organizatie rarisera numarul de mese din cauza problemelor financiare, 48 la suta si-au vandut din bunuri pentru a face rost de bani, iar 44 la suta si-au vandut animalele sau produse recoltate pentru consumul propriu.

    "Este foarte grav, pentru ca acesti oameni si-au vandut capacitatea de a produce hrana pentru familiile lor", a declarat Daniela Buzducea.

    Din studiul realizat de World Vision Romania in cele sapte judete in care activeaza (Cluj, Constanta, Dolj, Iasi, Ialomita, Valcea si Vaslui) a mai rezultat ca, in cazul a 50 la suta dintre familiile din zona rurala, criza economica a provocat reducerea la jumatate a veniturilor, ca efect al pierderii locului de munca de catre cel putin unul dintre parinti.

    "Injumatatirea surselor de venit ale familiilor aflate deja in nevoie face practic imposibila cumpararea de haine si mancare pentru copiii aflati in grija, in majoritatea cazurilor fiind vorba de cel putin doi minori. In aceste conditii, in Romania anului 2010, numarul copiilor care traiesc sub pragul subzistentei se mentine la cifre absolut alarmante: aproximativ 350.000 de copii sunt fortati sa se confrunte zilnic cu probleme si nevoi pe care oamenii de la oras cu greu si le pot imagina", rezulta din studiu.

    Potrivit reprezentantilor World Vision Romania, situatia este cu atat mai grava cu cat traiul in saracie severa este foarte raspandit in zona rurala, care reprezinta aproximativ 89 la suta din teritoriul Romaniei, fiind locuita de aproape jumatate din populatia tarii (aproximativ 45 la suta, conform ultimului recensamant INS).

    Din 1990, cand si-a inceput activitatea in Romania, si pana in prezent, World Vision a sustinut peste 300.000 de copii si adulti, majoritatea din comunitati rurale.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri