Rata saraciei in randul copiilor din Romania s-a triplat in ultimii 20 de ani

joi, 09 septembrie 2010, 12:46
3 MIN
 Rata saraciei in randul copiilor din Romania s-a triplat in ultimii 20 de ani

Rata saraciei in randul copiilor romani s-a triplat in ultimii 20 de ani, iar perioada de crestere economica nu se regaseste si in conditiile de viata ale minorilor, peste 60 la suta dintre ei traind sub pragul saraciei relative, potrivit datelor prezentate, joi, de organizatia World Vision Romania.

Reprezentantii organizatiei neguvernamentale World Vision au atras atentia ca in cei 20 de ani de cand activeaza in Romania rata saraciei s-a triplat in cazul copiilor, precizand ca in prezent peste 60 la suta din populatia minora a tarii se afla sub pragul de saracie relativa.

"Rata saraciei s-a triplat din 1990 pana in prezent. Punctul de saracie a fost in anii 2000 – 2001, iar cresterea economica de sapte-opt la suta din urmatorii ani nu s-a regasit in conditiile de viata ale copiilor din rural. Saracia absoluta s-a redus, dar peste 60 la suta dintre copii traiesc sub pragul saraciei relative", a declarat joi, la aniversarea a 20 de ani de activitate in Romania, directorul de advocacy al World Vision, Daniela Buzducea.

Directorul organizatiei, Anita Delhaas, a apreciat faptul ca Romania a redus considerabil numarul copiilor institutionalizati, dar a atras atentia ca exista probleme in ce priveste scolarizarea celor din mediul rural si accesul lor la servicii medicale specializate.

"Doar unul din patru copii din mediul rural finalizeaza studiile liceale, mortalitatea infantila continua sa fie cea mai mare dintre toate statele din UE, iar copiii cu dizabilitati au nevoie de mai multe servicii medicale si sociale decat cele oferite in prezent", a declarat Anita Delhaas.

In opinia sa, integrarea Romaniei in UE a avut "parti bune si parti mai putin bune".

"Este bine ca toti ochii sunt atintiti pe Romania si ca exista o grija mai mare pentru protectia drepturilor copilului. Nu e asa bine faptul ca desi sunt foarte multi bani europeni alocati Romaniei, ei nu ajung la copiii saraci", a precizat directorul national al organizatiei neguvernamentale.

Potrivit unui studiu realizat, in 2009, de World Vision, 20,6 la suta dintre familiile din judetul Valcea care beneficiau de serviciile oferite de organizatie rarisera numarul de mese din cauza problemelor financiare, 48 la suta si-au vandut din bunuri pentru a face rost de bani, iar 44 la suta si-au vandut animalele sau produse recoltate pentru consumul propriu.

"Este foarte grav, pentru ca acesti oameni si-au vandut capacitatea de a produce hrana pentru familiile lor", a declarat Daniela Buzducea.

Din studiul realizat de World Vision Romania in cele sapte judete in care activeaza (Cluj, Constanta, Dolj, Iasi, Ialomita, Valcea si Vaslui) a mai rezultat ca, in cazul a 50 la suta dintre familiile din zona rurala, criza economica a provocat reducerea la jumatate a veniturilor, ca efect al pierderii locului de munca de catre cel putin unul dintre parinti.

"Injumatatirea surselor de venit ale familiilor aflate deja in nevoie face practic imposibila cumpararea de haine si mancare pentru copiii aflati in grija, in majoritatea cazurilor fiind vorba de cel putin doi minori. In aceste conditii, in Romania anului 2010, numarul copiilor care traiesc sub pragul subzistentei se mentine la cifre absolut alarmante: aproximativ 350.000 de copii sunt fortati sa se confrunte zilnic cu probleme si nevoi pe care oamenii de la oras cu greu si le pot imagina", rezulta din studiu.

Potrivit reprezentantilor World Vision Romania, situatia este cu atat mai grava cu cat traiul in saracie severa este foarte raspandit in zona rurala, care reprezinta aproximativ 89 la suta din teritoriul Romaniei, fiind locuita de aproape jumatate din populatia tarii (aproximativ 45 la suta, conform ultimului recensamant INS).

Din 1990, cand si-a inceput activitatea in Romania, si pana in prezent, World Vision a sustinut peste 300.000 de copii si adulti, majoritatea din comunitati rurale.

Comentarii