Eurotrip agentie de turism
mesterescu

vineri, 25.07.2014

Polenul crud, un veritabil regal de gusturi, mirosuri si efecte miraculoase (II)

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Revenim astazi cu un alt articol despre polenul crud ssi indicatiile sale terapeutice. Polenul a fost descoperit in martie 1992, de Patrice Percie du Sert, inginer agricol si apicultor pasionat din Franta. Astazi a ajuns unul dintre cele mai apreciate produse apicole. Si aceasta datorita efectelor sale miraculoase asupra sanatatii organismului uman, multe dintre acestea prezentate in cartea "Ces pollens qui soignent" ("Aceste polenuri care vindeca"), o adevarata enciclopedie care acopera 14 ani de cercetari si studii ale lui Patrice Percie du Sert. De altfel, acesta coordoneaza astazi un lant intreg de laboratoare care studiaza polenul crud si efectele sale vindecatoare si totul datorita faptului ca acest produs apicol contine o mare varietate de vitamine, enzime si microelemente dificil de gasit intr-un alt produs natural.

    Polenul impotriva imbatranirii si a bolilor

    In medie, polenul poliflor contine 23,7% proteine, 4,8% lipide, 27,8% glucide, 7-11% apa si 13-14% fibre solubile si insolubile. Proteinele se gasesc in polen in proportie mai mare decat in carne, iar mare parte dintre ele sunt sub forma de aminoacizi, care se absorb direct, fara efor­turi din partea organismului. Bogatia de aminoacizi din polen intrece, in medie, de trei ori oul, branza si carnea, iar numarul reactiilor chimice (cunoscute) care au loc in organismul uman este de ordinul miilor. Aproape toate acestea sunt catalizate de catre enzime. Iar in polen se gasesc circa o suta de enzime, cat si co-enzime si pro-enzime.

    Pentru a preveni imbatranirea si imbolnavirile, in special bolile de cancer, se pune accent tot mai mult astazi pe necesitatea con­su­marii de antioxidante. Unele dintre cele mai apreciate antioxidante sunt vitaminele A si E care se gasesc in cantitati mari in polen. O actiune antioxidanta si mai intensa insa o confera polenului flavonoidele din com­pozitia sa. Se considera ca unele dintre acestea sunt de 200 de ori mai puternice decat vitamina E. Spre exemplu, comparativ cu alte vegetale cunoscute cu efecte antioxidante, 30 de g de polen echivaleaza cu consumul a 1350 g de broccoli. Flavonoidele reduc incidenta cancerelor (de san, de prostata) asociate regimurilor alimentare bogate in grasimi saturate. Fitosterolii din polen reduc absorbtia colesterolului si influenteaza excretia de saruri biliare, reducand inci­denta cancerelor rectal si de colon. Totodata, mentin echilibrul mecanismelor imune.

    Indicatiile polenului crud

    Polenul crud este indicat in foarte multe afectiuni de la alergii, afectiuni hepatice si pana la cancere. Este folosit pentru cei bolnavi de ficat pentru ca este un foarte pu­ternic hepato-protector si hepato-trofic. Astfel ca polenul este recomandat sa fie introdus in dieta celor bolnavi de simpla steatoza, hepatita acuta si cronica si pana la cei cu ciroze si cancere hepatice. Ca adjuvant in chimioterapie si radioterapie este de mare folos. Po­lenul este cunoscut ca eficient in prevenirea si tratarea afectiunilor prostatei. Seleniul din polen este un puternic antioxidant si anticanceros avand rolul de a reface rezervele din testicule si canalele adia­cente prostatei, de unde se pierde prin sperma. Flavonoi­dele din polen sunt intens antioxidante si protejeaza contra peroxidarii grasimilor saturate, grasimi ce sunt implicate in cancerul de prostata, ca si in cel de san.

    O doza de 30 g polen asigura circa 15% din ratia zilnica de fibre ce contribuie la redu­cerea colesterolului. Polenul ajuta la normalizarea  nivelurilor de trigliceride cand ali­mentatia si stresul sunt corect gestionate.

    Polenul este indicat si in cazul osteoporozei deoarece previne resorbtia osoasa si sustine producerea de vitami­na D, astfel incat absorbtia si utilizarea calciului si fosfo­rului sa se faca in conditii normale. Ajuta in cazul acti­vitatii intelectuale intense, depresii, pentru reducerea efectelor stresului prelungit sau a oboselii cronice deoarece este hrana pentru creier.

    In curele slabire polenul este de mare folos. El poate inlocui una-doua mese pe zi. Polenul crud insa este indicat in toate carente diverse, inclusiv anemii de orice natura. La femei imbunatateste calitatea sange­lui si contribuie la reglajul functiilor hormonale.

    Polenul este si hrana pentru muschi, fiind adec­vat sportivilor si celor care desfasoara acti­vitate fizica intensa sau au nevoie de o buna structura mus­culara.

    Sustine inima, hraneste bine peretii tuturor vaselor de sange, fiind deosebit de util in profilaxia si tratamentul afectiunilor cardio-vasculare.

    Cum se pastreaza polenul crud

    Singurul mod in care se poate pastra polenul crud este congelat. Isi pastreaza calitatile timp de luni asu chiar ani de zile. La decongelare, polenul nu-si pierde din proprietati datorita continutului scazut de apa. La decongelare nu se sparge membrana celulara si nu apare nici un "suc celular" in care sa se piarda ori sa se deterioreze principii active. Scos de la conge­lator, polenul crud se poate pastra fara a fi inchis ermetic pana la sapte zile, la temperatura ambientala - in regim de „camara" -, sau in frigider.

    O lingurita de sanatate pentru un matur

    Fiecare lingurita cu polen crud este un adevart medicament pentru corp. Astfel ca dozele trebuie respectate atat pentru copiii cat si pentru adulti. In regim obisnuit de viata copii sub un an pot consuma 2-5 g/zi, 5-10 g/zi la copii de 1-10 ani si 10-30 g/zi peste varsta de 10 ani. In cazurile de supraso­licitare fizica sau intelectuala, sau in cure de incar­care nutritiva, cantitatile pot creste pana la 50-100 g/zi. In curele de slabire, polenul poate inlo­cui una-doua mese ale zilei. Nu trebuie uitat ca in cazul persoanelor cu probleme de sanatate sa se ceara sfatul unui specialist apifitoterapeut.
    Polenul se dizolva in suc de lamaie amestecat cu apa, bors sau iaurt pentru ca sa fie absorbit complet in tubul digestiv. Se foloseste 150 ml suc fresh, bors sau iaurt la 30 grame de polen lasandu-se 20 de minute la dizolvat. Daca se ia o singura data pe zi se recomanda ca doza sa fie luata dimineata. Pentru cei care fac cure cu polen prima data se creste progresiv doza si se mananca dupa masa. Dupa o perioada se poate trece la administrarea pe stomacul gol.

    Eugeniu RADULESCU, Manuela ANDREI,
    www.bioenergoterapia.ro


    Ultima ora

    editorial

    Marile capcane ale dreptei

    Mihai CHIPER

    Marile capcane ale dreptei

    O probabilă victorie a lui Iohannis atrage inevitabil o perioadă de agitaţie politică, îngrijorătoare pentru spiritul obosit al opiniei publice, dar benefică pe fond.

    Filmuletul zilei

    opinii

    De vacanţă

    Alexandru CĂLINESCU

    De vacanţă

    Sunt autori care scriu comentând citate (aşa s-a născut de altfel genul numit eseu), iar alţii care se mulţumesc pur şi simplu să pună alături citate.

    Ori la bal, ori la spital (sau când interesul poartă fesul, cu toată vara asta călduroasă)

    Radu POPESCU

    Ori la bal, ori la spital (sau când interesul poartă fesul, cu toată vara asta călduroasă)

    Tânărul considerat ca fiind cea mai mare speranţă a administraţiei publice moldoveneşti să primească, deja, confirmarea titlului de cel mai cinic politician.

    Fotografii de arhivă

    Petru BEJAN

    Fotografii de arhivă

    Nu sunt frumoase - în sensul obişnuit; nu creează confort, nu bine-dispun, nu provoacă euforii şi extazuri. Unele par banale, altele triste, cenuşii, oripilante. Se adresează mai puţin ochilor şi răsfăţului vizual, cât „trezirii” sau „mobilizării” conştiinţei. Sunt etice şi mai puţin estetice.

    Propunerea redactorului sef

    Diferenţele dintre Bucureşti şi provincie cresc în ritm galopant

    Toni HRITAC

    Diferenţele dintre Bucureşti şi provincie cresc în ritm galopant

    De ce n-ar lucra Hrebenciuc şi în interesul Iaşului?

    Caricatura zilei

    Johannis, candidatul PNL la Presedintie

     

    Editia PDF

    Intrebarea zilei

    Soselele iesene sunt pline de soferi vitezomani. De ce?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.