Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Criza d-lui H.-R. Patapievici

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    La mijlocul unei oaresicare saptamini (a fost intr-o joi!), dl. Horia-Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Roman, a avut amabilitatea de-a acorda, "in exclusivitate", un interviu. Se intelege de la sine ca directorul ICR a avut grija sa cintareasca bine ofertele ce i-au fost facute (interviul nu trebuia sa incapa pe mina oricui!), astfel ca alegerea sa sa fie una cit mai inspirata. Reporterul era si el unul cunoscut. In cadrul interviului, dl. Patapievici si-a exprimat, printre altele, opiniile si despre criza mondiala si a sugerat si o serie de solutii pentru depasirea ei...

    Reportrerul care i-a luat interviul l-a caracterizat pe dl. Horia-Roman Patapievici "un om al timpurilor sale", foarte indepartat de "tiparul croit pentru elitele din turnuri de fildes". Distinsul ziarist, si el o somitate in domeniu, inca tinar, dar cu mari perspective de-a se impune in viitor, a tinut sa ne arate mai mult partea plina a personalitatii d-lui Patapievici, dar, fiind un impatimit al meseriei, a lasat pe undeva (e vorba de subsolul textului) sa se auda si clinchetul stins al unor goluri ce se rostogolesc asemenea unor monede calpe lasindu-se usor la fundul paharului... "Presedintele Institutului Cultural Roman soseste punctual la intilnire, dupa ce a acceptat sa sfidam impreuna criza, intr-un amplasament select din centrul Bucurestiului", ne informeaza fericitul autor al interviului... Urmeaza alte detalii privind tabieturile invitatului: "Sustinator al minoritatii careia i se neaga orice drept (fumatorii), H.-R. Patapievici se asaza la masa, nu inainte de a se intreba insa daca nu e gresit sa apara in fotografii alaturi de pipa sa...". Ironia reporterului e atit de fina, incit devine aproape insesizabila pentru un cititor obisnuit. Citind observatiile reporterului, nu ai cum sa nu exclami: "Pai, cum ar putea sa apara dl. Patapievici intr-o poza, decit alaturi de pipa sa?! Se poate si altfel?". Eu unul nu mi-l inchipui decit imbracat la papion. Si incaltat la fel. Nu stiu de ce, dar tind sa cred ca si in pat si chiar sub dus (si acolo e nevoie, pentru a te impune) dl. Patapievici nu renunta la acest accesoriu al elegantei masculine, care pare a izvori direct din epiderma sa... Unii il percep ca pe un personaj rigid, eu, dimpotriva, tind sa cred ca uneori e posedat de demonul ludicitatii juvenile, care-l impinge la unele excese, ce-i drept, destul de rationale, cum ar fi, de pilda, acela de a da verdicte definitive referitoare la cultura nationala...

    ...Delicata descriere a lui Patapievici (am impresia ca reporterul foloseste un briceag de catifea, in care insa e ascuns un bisturiu) continua cu urmatorul pasaj: "Cum si aceasta (e vorba de pipa, n.n.), si papionul - pe care-l poarta cu firescul celui care stie ca eleganta e definita de atitudine - fac parte din farmecul lumesc al unui om distins prin idei si litere, decidem ca si fumul nu e un impediment...". Amabilitatea excesiva a interlocutorului il prinde pe filozof cu garda descoperita. Planind in aer, fumul si ideile pe care le emana pipa sa se condenseaza in text ca intr-o crisalida...

    Fie ca se adreseaza la singular, fie ca foloseste persoana a doua plural, dl. Patapievici ramine tot Patapievici. Ascultindu-l, uneori nici nu-ti dai seama daca vorbeste el sau pipa pe care o tine, cu o nobila delicatete, sub podoaba capilara. Vecinul sau de pagina il intreaba pe distinsul "filozof, fizician, scriitor si publicist" cum se descurca in perioada de criza mergind cu masina prin traficul din capitala. Circulatia nu s-a rarit? Dl. Patapievici ii raspunde: "Din pacate, trebuie sa strabat tot orasul, intr-o diagonala, si imi ia mereu foarte mult timp. Dar inarmat cu dosarul zilei (s.n.) care-mi sta in fata, pe care il culeg seara (de unde oare? - n.n.) inainte sa plec de la serviciu, rezolv multe din chestiunile zilei, asa ca nu simt cum trece timpul...". "Dar in cazul in care vrei sa sofezi singur?", intreaba reporterul, atingind un puct sensibil. "Sint stab, zice dl. Patapievici, am masina, prin urmare, ma pot delecta cu dosare...". "Ai un plan personal de evitare a crizei?", intreaba reporterul. "Nu, ar fi o ipocrizie sa spun asta", adauga dl. Patapievici. "Dar - continua el - privesc altfel ce am in cont...". Chiar daca nu are un plan, nu inseamna ca dl. Patapievici nu poseda si solutii constructive pentru depasirea crizei: "...actul cultural nu poate fi influentat de criza. Dimpotriva, poate sa ascuta instinctul creativ. Creatorii sint impredictibili. La fericire reactioneaza uneori prin molesire, iar la suferinta - prin creatie...", spune el.

    Ideea aceasta mi se pare destul de cunoscuta. Ea a fost uzitata de toate regimurile aflate la ananghie. Imi aduc aminte ca, in perioada comunista, secretarul cu propaganda de pe judet, un anume tov. Alecu Floares, de fiecare data cind scriitorii se plingeau de lipsuri, le spunea sa fie creativi....

    "Acest lucru se potriveste foarte bine cu un text atribuit lui Albert Einstein (ca si Einstein, dl. Patapievici e fizician - n.n), conform caruia criza naste inventii, descoperiri si mari strategii. A mai ramas ceva de inventat?", intreabva reporterul. "Fireste, tot ce n-am inventat inca", raspunde dl. Patapievici.

    SI, dupa citeva fraze, filozoful gaseste si solutia salvatoare: "Aerul ar putea fi o resursa pentru viitoarele inventii umane, dar va deveni bogatie numai pentru cine va face aceasta inventie...".

    Pentru a ajunge sa descoperim aceasta noua inventie umana, va trebui sa simtim din plin, pe propria noastra piele, criza. Abia atunci vom deveni cu adevarat creativi... Dar ca sa intram in criza ar trebui sa epuizam aerul pe care-l respiram, deocamdata, gratis. Daca nu vom mai avea aer, vom avea la dispozitie vidul cosmic sau cel sufletesc, care poseda o energie fantastica, putindu-se plia pe orice sistem si orice ideologie... Legat acum de ideologie, ca sa nu vorbesc in gol, voi apela la un citat dintr-un recent articol al d-lui Patapievici: "Trebuie sa recunoastem, nimeni nu stie nimic. (Corect! - n.n) Iar daca stie cineva, tace. Vinovatul principal imi pare a fi, in actualul aranjament institutional, presa, deoarece de peste trei ani nici o institutie publica nu mai reuseste sa comunice cu publicul altfel decit prin intermediul vocii presei. Vocea oricui trebuie sa se plieze pe timbrul vocii ei. Nu mai exista, la noi, alta voce publica in afara presei. Nici partidele, nici guvernul, nici parlamentul, nici chiar presedintele (s.n.) nu mai au alta voce decit vocea pe care le-o imprumuta, cu agenda proprie, presa. Ca atare, presa poarta principala responsabilitate pentru analfabetismul politic referitor la politicile europene...". Ei, bine, toate astea dl. Patapievici ni le comunica, totusi, nu prin intermediul pilniei lui Stamate, ci prin cea a presei. Frumos, nu?!


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri