Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Finanțarea pentru centrul de transplant hepatic nu a fost deblocată

GALERIE
prelevare organe
  • prelevare organe
- +

Pe motiv de lipsă de finanţare a centrului, ficatul prelevat a trebuit să plece din Iaşi, deşi avem acreditare pentru asta. Plămânii nu au mai fost prelevaţi, unicul medic specialist fiind în concediu.

Cea de-a 13-a prelevare de organe din Centrul Regional de Transplant de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi a întâmpinat mai multe obstacole. 

Cu toate că numărul de prelevări din primele şase luni din 2016 a depăşit numărul de prelevări din anul 2015, CRT nu-şi poate desfăşura activitatea în condiţii normale. În primul rând din lipsă de fonduri şi, în al doilea rând, din lipsă de specialişti. Astfel, după prelevarea de miercuri noaptea, reprezentanţii CRT nu au putut realiza transplantul de ficat, cu toate că centrul a fost acreditat de mai bine de o lună pentru această activitate. Mai mult, cu toate că medicii aveau acordul din partea aparţinătorilor persoanei aflate în moarte cerebrală pentru prelevarea plămânilor, centrul nu i-a putut preleva pentru că singurul medic din ţară acreditat pentru această intervenţie se află în concediu. În aceste condiţii, cei peste 30 de români care aşteaptă şansa unui transplant de plămâni sunt nevoiţi să spere că salvarea lor va veni doar de la donatori străini. 

„În cursul nopţii am avut o prelevare de la o pacientă de 45 de ani din judeţul Neamţ aflată în moarte cerebrală. Pacienta a fost internată la Iaşi cu un anevrism gigant rupt. De la donator s-a făcut prelevare de cornee, ficat, rinichi şi inclusiv de cord. Cordul a plecat în această dimineaţă (n.r., ieri) cu un avion militar spre Târgu Mureş„, a arătat dr. Raluca Neagu, coordonatoarea CRT. Inima urma să fie transplantată unui ieşean de 60 de ani care a fost spitalizat timp de şase luni în stare gravă la Institutul de Boli Cardiovasculare. În ciuda stării de sănătate precare a pacientului, acesta nu a putut fi transportat cu un elicopter al MAI, întrucât reprezentanţii centrului de transplant nu au pri­mit acordul în acest sens. 

Corneea prelevată a rămas în Clinica de Oftalmologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“, urmând a fi prelevată în cursul zilei de astăzi. Potrivit medicilor of­tal­mologici, pacienţii care vor primi corneea prelevată au fost chemaţi încă de ieri la spital, pentru investigaţii. 

Unul dintre rinchii prelevaţi a fost preluat la Bucureşti, de echipa de medici din Capitală care a venit la Iaşi în cursul nopţii de miercuri spre joi. Celălalt rinichi a fost transplantat la Spitalul „Dr. C. I. Parhon“, la o pacientă care făcea dializă de 14 ani. „Pacientul care a primit rinichiul este un bărbat de 43 de ani din judeţul Iaşi, care se afla în programul de dializă de 14 ani. Intervenţia a decurs bine, fără incidente“, a explicat dr. Ionuţ Nistor, medic specialist nefro­log, purtător de cuvânt al unităţii me­dicale.

Ficatul prelevat miercuri seara nu a putut fi transplantat la Iaşi, chiar dacă centrul de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ a fost acreditat pentru această activitate în luna mai. Spitalul nu a putut face transplantul pentru că încă nu a fost emis ordinul de ministru prin care unitatea medicală să primească finanţarea afe­rentă pentru intrarea în programul naţional de transplant. Potrivit medicilor ieşeni, primul transplant de ficat a fost realizat din fondurile proprii ale Spita­lului „Sfântului Spiridon“. „Suntem în situaţia în care deocamdată nu putem face transplant hepatic aici din cauza unor probleme tehnice, referitoare la finanţare. Adică aşteptăm să fie deblocaţi banii pentru program. Spitalul a intrat în programul naţional, dar încă nu a fost emis ordinul de ministru prin care să primim finanţarea necesară activităţii de transplant“, a mai explicat dr. Raluca Neagu. Potrivit medicului, cos­turile unui transplant de plămâni ajung la 200.000 de lei. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri