Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

„Acest exerciţiu de programare reprezintă un examen pentru toate municipalităţile” - interviu cu Vasile Asandei, director general al ADR Nord-Est

GALERIE
vasile-asandei-web
  • vasile-asandei-web
- +

Cum ar trebui muncipalitatea şi mediul de afaceri din Iaşi să utilizeze POR 2014-2020 în corelarea cu restul programelor pentru a pune în aplicare strategia de specializare inteligentă a regiunii?

Mediul de afaceri din Iaşi ar trebui să aibă în vedere că sectoarele-cheie identificate în Strategia re­gională de specializare inteligentă sunt: sectorul agroalimentar, confecții-textile, bio­teh­no­lo­gii şi IT&C. Aceste domenii de specializare inteligentă transformă resursele locale în produse cu valoare adăugată ridicată, au efecte de antrenare şi multiplicare a­su­­pra celorlalte ramuri ale eco­no­miei regionale şi sunt înalt competitive pe plan mondial.

În mod concret, actorii din me­diul privat au la dispoziţie două axe prioritare prin POR 2014-2020, Axa prioritară 1: Promovarea trans­fe­ru­lui tehnologic şi Axa 2: Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, prin intermediul că­ro­ra pot obține finanțare pentru pro­iecte inovative şi în acord cu strategia de speciliazare inteligentă. La nivelul regiunii Nord-Est, alo­ca­rea financiară pentru aceste axe prioritare este de 156 milioane euro.

Municipalitatea, ca factor interesat în crearea unor premise pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri sustenabil, trebuie să aibă în vedere, la rândul său, aceste pri­o­rităţi şi să propună măsuri pen­tru sprijinirea infrastructurii, să facă lobby şi să anime func­țio­narea sistemelor de inovare, dar şi să monitorizeze strategia de specializare inteligentă. De asemenea, considerăm că nu ar trebui să rateze oportunitatea de a se implica în demersurile altor entităţi care activează în acest scop, de exemplu proiectul de colaborate între ADR Nord-Est şi Alianţa Provinciilor de Nord ale Olandei (SNN), care es­te în plină desfăşurare.

Alţi actori-cheie care pot sprijini implementarea strategiei sunt:
- sistemul de învăţământ - formează o forţă de muncă co­nec­tată cu cele mai noi tehnologii şi promovează o cultură a inovării în rândul generaţiilor tinere;
- generaţia tânără - înfi­in­ţea­ză firme inovative în comunitate;
- clusterele - generează ino­va­ţie şi o diseminează la nivelul tu­tu­ror firmelor din sector.

În acest sens, ADR Nord-Est îşi asumă rolul de facilitator între actorii-cheie, pentru a colecta şi a pune în practică cele mai relevante contribuţii de la aceştia.

Care sunt, din punctul dumneavoastră de vedere, principalele pro­vocări pentru municipalităţi în exerciţiul bugetar curent?

Din punctul nostru de vedere, a­cest exerciţiu de programare re­pre­­zintă un examen pentru toate municipalităţile, care le va evalua ca­pacitatea de planificare şi viziunea pe termen mediu si lung, întrucât finanţările vor fi acordate exclusiv în baza unor documente strategice relevante.
Dacă ar fi să avem o re­co­manda­re în ceea ce priveşte im­ple­mentarea proiectelor, am in­sis­ta pe pregătirea persoanelor im­plicate în implementarea pro­iec­telor. Un management de proiect bun poate anticipa, dar şi corecta e­ventualele dificultăţi de pe parcursul implementării proiectelor. Iar da­că pentru stimularea financiară a angajaţilor publici nu putem in­ter­veni, fiind nevoie de o asumare la nivel guvernamental şi de asigurarea cadrului legislativ în a­cest sens, noi am încercat să îi sprijinim pe coloboratorii noştri în ceea ce pri­veşte pregătirea profesională. Pe de o parte, am organizat numeroase se­siuni de informare şi instruire, atât cu beneficiarii, cât şi cu po­tenţțialii aplicanţi, iar pe de altă parte, prin intermediul Centrului Regional de Studii Nord-Est, furnizăm programe acreditate de CNFPA pentru manager de proiect, expert a­chiziţii publice, manager resurse umane, evaluator de proiect şi expert accesare fonduri structurale, extrem de necesare în implementarea proiectelor.

Care sunt principalele lecţii învăţate din derularea proiectelor în cadrul exerciţiului bugetar anterior? Au fost ele şi asumate?

Principalele probleme apărute în im­plementare în exerciţiul finan­ci­ar anterior au fost legate de a­chiziţiile publice, vicii de pro­iecta­re şi relaţia cu constructorii. Lip­surile pe care noi le-am semnalat, în mod sistematic, au fost cele legate de legislaţia în domeniul achiziţiilor publice. Ne aştep­tăm ca noul pachet legislativ, intrat de curând în vigoare, să asi­gu­re un cadru de implementare a proiectelor mai flexibil. De ase­me­nea, reglementările privind ela­borarea documentaţiei tehnico-economice (HG 28/2008) sunt în proces de revizuire, iar noile normative au luat în calcul necorelările pe care le-am semnalat de-a lungul timpului.
Beneficiarii noştri au învățat, sperăm noi, că multe din problemele din imeplementare pot fi e­vitate printr-o atenţie deosebită la toate documentele din pachetul informativ pentru fiecare prioritate de finanţare. Există în aceste documente toate informaţiile de care un beneficiar are nevoie pentru a-şi duce la bun sfârşit proiectul. Bineînţeles că multe erori pot fi prevenite prin colaborarea cu ofiţerii din Cadrul Organimsului In­termediar, care îi sprijină pe beneficiari în înţelegerea corectă a cerinţelor. Ne aşteptăm ca şi în a­cest exerciţiu fiananciar să existe acelaşi climat de încredere între noi şi beneficiarii noştri.

Ce este ADR Nord-Est

Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord Est este un organism neguvernamental, nonprofit, de utilitate publică, cu personalitate ju­ri­di­că, care acţionează în domeniul specific dezvoltării regionale.
Dezvoltarea regională este un concept ce urmareşte impulsionarea şi diversificarea activităţilor economice, stimularea investiţiilor în sectorul privat, reducerea somajului şi, nu în cele din urmă, îmbunătăţirea nivelului de trai.
Dacă iniţial ADR Nord-Est a avut rolul de unitate de implementare a proiectelor finanţate din fonduri PHARE, după aderarea României la Uniunea Europeană a dobândit calitatea de Organism Intermediar pentru implementarea Programului Operaţional Regional 2007-2013 la nivelul regiunii , iar din martie 2013 şi pentru o parte din Axele 1 şi 3  ale Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice.


 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri