Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

A acosta si a fi acostat

GALERIE
A acosta si a fi acostat 1A acosta si a fi acostat 2
  • A acosta si a fi acostat 1
  • A acosta si a fi acostat 2
- +

"Când totul este gri şi plat/ Nu ar fi plăcut să mergi la plimbare/ Şi să vezi pe pământ/ Că vecinătatea îţi oferă un poem?”(poezie de pe o stradă din Freiburg, trad. din germană)

"A acosta”, împrumutat dintr-o taxinomie marinărească, înseamna a trage la ţărm, a te stabili, a te opri benevol, în timp ce "a fi acostat” implică ideea de a fi atras de un stimul extern pentru a rămâne. Atunci când deschizi o umbrelă, închizi spaţiul de sub umbrelă deasupra ta (în preajma ta), ţi-l apropii şi rămâi, acostezi, într-un punct. Tentaţia unei vecinătăţi, a unui monument de arhitectură sau, simplu, a unei bănci într-un parc înseamnă că "ai fost acostat”, iar tentaţia şi valoarea impulsului au influenţat decisiv voinţa proprie.

Discuţia despre pietonalul "Ştefan cel Mare” nu este departe de problematica ideilor preliminar exprimate întrucât vorbim despre un areal în care nu dorinţa de "a acosta” şi stimulii inteligent compuşi de a "te acosta” şi a te determina să rămâi lipsesc. Anumite cadre arhitecturale au potenţialul de a te acosta la cheiul lor, însă sunt prea puţin participante la întregul spectacol al străzii, fie din cauza unor piedici fizice sau limite subconştient trasate, fie din cauza nerezolvării problemelor ce ţin de faţade. Ceea ce lipseşte acestei zone nu sunt monumentele cu valoare deosebită care să acosteze pietonul - nici măcar lipsa copacilor nu este problema cu adevărat stringenta - ci pur şi simplu mici inserţii de tipul street-art sau de mobilier urban care "să acosteze” trecătorul şi să genereze activităţi în jurul lor. Discuţia pe această temă a fost mult reiterată fie în mediile academice, fie în cadrul unor abordări publice şi cu siguranţă au fost oferite diferite soluţii sau sugestii. Mă voi limita doar a aduce în prim plan câteva exemple care în zonele în care au fost implementate s-au dovedit de succes.

Primul tip "de acostare” şi cel mai uzitat se obţine prin inserţia unor piese de mobilier care să invite la popas şi să încurajeze relaţionarea între pietoni. Un model (1) aplicat pe o stradă din New York a creat cuiburi semi-închise în care trecătorii erau încurajaţi să se oprească şi să facă cunoştinţă cu alţi oameni aflaţi, de asemenea, în trecere prin acea zonă. Operând la nivelul solului cu elemente de contrast, culori puternice de roşu, roz sau mov, propunerea mult premiată venind de la arhitecţii BIG pentru reactivarea parcului Superkilen din Copenhaga a mizat pe şocul creat de contrast şi pe abilitatea acestui demers de atragere. Pe de altă parte, o atitudine "verde” (2) poate aduce natura şi apa în centrul oraşului prin conturarea unui microclimat ca în propunerea celor de la Baharash Architecture pentru centrul Londrei. Se poate merge pe vizarea unui grup ţintă, copii , biciclişti, skateboard-eri, prin imaginarea unui anturaj favorabil. Aceste tipuri de acostare vizează fie un public mai larg, fie o anumită paletă, însă reprezintă o atitudine - iar întotdeauna un demers cu ATITUDINE este mai eficient decât acţiunea incidentală.

Spaţiile care (te) acostează sunt asemenea porturilor, situate între două lumi, între privat si public vorbind în paralel despre aceste lumi . O banală bancă într-un parc care te-a cucerit îţi dă posibilitatea să experimentezi un spaţiu care este în acelaşi timp al tău şi în acelaşi timp al tuturor. O altă calitate a acostarii este aceea de atragere. Ea presupune condiţii favorabile de ancorare, dar mai ales semnalarea acestor locuri de la distanţă. Şansa pietonalului în discuţie de a-şi atinge scopul va rezida doar din modul în care relaţia Atractivitate - Atragere - Acostare - Activitate va fi inteligent soluţionată.

Andreea MOVILĂ, studentă la Facultatea de Arhitectură ”G.M. Cantacuzino” Iaşi

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri