Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Acestea sunt NOILE SALARII din ÎNVĂȚĂMÂNT după ani de proteste și reforme

GALERIE
cancelarie cadre didactice
  • cancelarie cadre didactice
- +

Cadrele didactice vor simţi aceste creşteri odată cu plata lefurilor pe luna în curs, august, adică în prima jumătate din luna septembrie.

Salariile cadrelor didactice din învăţământ au fost modificate, cei din sistem urmând a simţi creşterea odată cu plata pe luna august, adică în prima jumătate a lunii septembrie. Guvernul a aprobat recent normele metodologice ale ordonanţei 57/2015 privind salarizarea bugetarilor, introducând noi valori ale salariilor din învăţământ.

Per­so­nalul didactic de predare va beneficia de indemnizaţie de 15% din salariul de bază pentru învăţămân­tul special, 25% ca gradaţie de merit şi 10% pentru activitatea de dirigenţie. Se vor acorda şi sumele compensatorii cu caracter tranzitoriu, în acelaşi cuantum cu cel stabilit pentru luna iulie, şi suma compensatorie aferentă titlului ştiinţific de doctor, iar sporul de practică pedagogică, cel de predare simultană în învăţământul primar şi gimnazial sau indemnizaţia pentru activitatea desfăşurată în zone izolate se vor menţine la acelaşi nivel.

Persona­lul didactic auxiliar din învăţă­mântul preuniversitar va putea be­ne­ficia şi de sporul de stabilitate de 15% din salariul de bază, dacă are o ve­chime neîntreruptă de peste 10 ani în învăţământ. În ca­zul cadrelor din învăţământul su­pe­rior, salariile de bază pot fi majorate cu până la 70% faţă de nivelul minim prevăzut de ordonanţă. Majorarea este stabilită anual de către consiliul de admi­nistraţie, pe baza criteriilor aprobate de Senatul universitar, în limita resurselor financiare existente.

Preuniversitar

În învăţământul preuniversitar, noile salarii de bază aplicabile din 1 august vor fi de 5.564-5.700 lei pentru inspectorul şcolar general, 5.208-5.335 pentru adjuncţi şi de 4.669-4.780 lei pentru un inspector şcolar.

Un director de şcoală va câştiga maximum 4.522-4.603 lei lunar, în funcţie de grad, iar directorul Casei corpului didactic 5.208-5.335 lei.

Un profesor cu studii superioare de lungă durată şi grad didactic I, va câştiga între 1.842 şi 3.548 lei în funcţie de vechime şi gradaţie. Profesorii cu studii superioare şi grad didactic II vor primi între 1.749 şi 2.924 lei, cei cu grad didactic definitiv vor primi salarii cuprinse între 1.655 lei şi 2.779 lei, iar debutanţii, între 1.645 şi 2.053 lei.

Profesorii cu studii superioare de scurtă durată şi grad didactic I vor câştiga între 1.824 şi 2.969 lei. Cei cu gradul didactic II vor primi între 1.593 şi 2.742 lei, cei cu grad didactic definitiv vor primi salarii cuprinse între 1.582 lei şi 2.481 lei, iar debutanţii, între 1.565 şi 1.953 lei.

Învăţătorii, educatoarele şi maiştrii instructori vor avea salarii de bază cuprinse între 1.358 lei şi 2.807 lei, în funcţie de gradul didactic şi vechime.

Universitar

Rectorii vor fi plătiţi cu 7.302-8.405 lei, iar decanii vor primi între 6.149 lei şi 7.278 lei. Profesorii universitari vor beneficia de salarii cuprinse între 3.127 lei şi 6.901 lei, în funcţie de vechime şi gradaţie, conferenţiarii vor primi între 2.437 şi 4.348 lei. Salariul unui şef de lucrări se va ridica la 2.340-3.292 lei, iar cel al unui asistent universitar, la 1.974-2.715 lei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri