Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Al patrulea

GALERIE
Onofrei Catalin200
  • Onofrei Catalin200
- +

Important este ca Iohannis să înţeleagă că a fost votat nu pentru a-i revedea pe Blaga, pe Predoiu, pe Antonescu etc. în fruntea ţării, ci pentru a uita de ei.

Relaţia cu „sistemul” va rămâne principalul criteriu după care preşedinţii României vor fi judecaţi de istorie. Dar sentinţele vor conta doar atâta vreme cât efectele comunismului vor fi încă suficient de vizibile. Probabil preţ de încă o generaţie.

Primul preşedinte postdecembrist, Ion Iliescu, a perpetuat sistemul comunist şi a distrus România a doua oară. Reactivând toate lichelele PCR, fără de care nu şi-ar fi putut păstra puterea, fostul secretar de partid a ne-a condamnat la o lungă şi dureroasă tranziţie. Cel mai mare hoţ e cel care-i lasă pe ceilalţi să fure, pentru a-i putea manipula cu uşurinţă. Mineriadele şi toate acţiunile de forţă, mult dincolo de lege, declanşate împotriva celor care i se opuneau au dezvăluit un individ ranchiunos şi incapabil să înţeleagă democraţia. În timp, vom descoperi că rolul său în revoluţia din 1989 - cu care se laudă în orice ocazie! - a fost unul negativ. Abia acum asistăm la destructurarea regimului Iliescu! 

Al doilea preşedinte, Emil Constantinescu, a fost înfrânt de sistemul comunist. Privindu-i astăzi echipa cu care s-a aruncat în luptă - Ciuvică, Firea, Ciorbea, Şerbănescu etc., ajunşi cu toţii slugi ale „criptocomuniştilor” - eşecul este explicabil.

PNŢCD (ca partid principal al CDR) nu avea oamenii potriviţi pentru a schimba România. În naivitatea lor prostească, ţărăniştii au crezut că transformarea va veni de la sine. Dezastrul care a urmat după victoria în alegeri a CDR ne-a demonstrat că, în condiţiile unei infecţii puternice, ai nevoie de antibiotice pe măsură şi nu de Ţïgarete! Totuşi, Constantinescu a pornit lupta anticorupţie, dar succesele au fost nesemnificative. Azi, la braţ cu Iliescu şi în gând cu Dan Voiculescu, fostul şef de stat deplânge absenţa unui veritabil proces împotriva comunismului!

Al treilea preşedinte, Traian Băsescu, a învins sistemul, dar l-a lăsat să trăiască. Uneori, chiar bine. În destule cazuri, l-a folosit în interesul propriului partid sau în folosul câtorva apropiaţi. Impostorii cu care PD şi mai apoi PDL au ieşit la rampă pentru a reforma România au furat pe rupte. Singurul merit consistent al lui Băsescu este acela de a fi acordat libertate totală Justiţiei, iar arestarea lui Năstase poate fi considerat momentul de cotitură al luptei anticorupţie. Să reţinem, pentru dezbaterile de mai târziu, anul 2012! Fire dificilă şi recalcitrantă, Băsescu a stârnit nedumerire, ca şi nenumărate antipatii. Pe de altă parte, dovedindu-se un politician curajos şi bun vorbitor, şi-a atras destui admiratori, chiar dintre „boierii spiritului”. Acum bea bere!

Prin urmare, celui de-al patrulea preşedinte postdecembrist, lui Klaus Iohannis, nu-i mai rămâne altceva de făcut decât să distrugă definitiv sistemul. Va avea succes doar dacă va încuraja Justiţia să-şi îndeplinească misiunea şi va forţa modernizarea clasei politice, începând chiar cu PNL. De aceea, important este ca Iohannis să înţeleagă că a fost votat nu pentru a-i revedea pe Blaga, pe Predoiu, pe Antonescu etc. în fruntea ţării, ci pentru a uita de ei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri