Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Alte partide, aceiaşi corupţi

GALERIE
catalin onofrei
  • catalin onofrei
- +

Există cerere, dar nu există nicio ofertă valabilă pe piaţa politică. Până când?

Partidele mari, tradiţionale, au început să facă febră. Deşi a câştigat alegerile locale, PSD e măcinat de lupte intestine. Pentru că disputa dintre Dragnea şi Ponta a escaladat, unii amici de-ai ultimului îl împing pe fostul premier către un alt partid, preferabil nou-nouţ. Cota semnificativă de simpatie de care se bucură Victor Ponta în rândul populaţiei îi îndreptăţeşte pe unii să spere într-un eventual scor bun la viitoarele alegeri parlamentare.

Însă PSD este un mecanism complex şi rutinat, capabil, chiar şi în momentele de cumpănă, să manipuleze mase uriaşe de alegători din toate categoriile sociale. Dacă Ponta nu are siguranţa că măcar jumătate dintre liderii importanţi ai partidului din teritoriu îl vor urma, nu va accepta aventura. Va rămâne doar arma şantajului, ca bază pentru tratative dure între tabere. Căci Dragnea nu-şi permite să piardă soldaţi înaintea unei lupte electorale care se anunţă extrem de echilibrată. Ruperea PSD i-ar face câştigători în mod nemeritat pe liberali.   

Dar nici PNL nu se bucură de zile mai faste. Pierderea alegerilor locale, după ce vreme de un an îi depăşiseră lejer pe pesedişti în toate sondajele de opinie, i-a împărţit şi pe liberali în două tabere. Unii dintre ei, mai sinceri ori doar mai realişti, au recunoscut că non-combatul la adresa PSD, din ultimii zece ani, este pricina neîncrederii cu care îi tratează alegătorii. Totuşi, primenirea PNL cu membri tineri ori mai puţin tineri, dar cu gândire de dreapta, fără probleme cu justiţia, pare o soluţie imposibilă. De aceea, şi în zona liberală s-a lansat ipoteza construirii unui nou partid, eventual în jurul premierului Dacian Cioloş, care să recâştige la toamnă segmentele pierdute de electorat. Dar şi în acest caz, cel mai probabil, destrămarea PNL ar conduce doar la o victorie nemeritată a PSD.

Din păcate, nici ruperea PSD şi nici ruperea PNL nu garantează apariţia unei alte clase politice mai bune, mai puţin corupte. Experienţa arată că, dacă o astfel de mişcare de fracturare se produce, primii care consimt să-şi asume noua retorică sunt eternii traseişti, adică exact cei care parazitează scena politică. Ei nu aduc proiecte, ci frustrări, spaime şi şmenuri. Şi multă corupţie.

Cu toate acestea, înapoierea doctrinară ca şi inadecvarea celor două partide tradiţionale la societatea românească de azi este din ce în ce mai vizibilă. Deşi mesajul principal al PSD (partid social-democrat, de stânga) ar trebui să fie taxarea severă a averilor bogaţilor, pesediştii protejează veniturile ilicite inclusiv cu preţul puşcăriei. La fel, deşi mesajul de forţă al PNL ar trebui să fie unul de încurajare a mediului (privat) de afaceri, prin toate mijloacele legale moderne, ei promit majorări de salarii pentru bugetari! Că la noi e pe invers o arată şi faptul că patronii putred de avuţi sunt majoritar pesedişti, iar angajaţii din mediul privat (din ţară şi din străinătate), unii dintre ei cu adevărat exploataţi fără milă şi putred de săraci, votează majoritar cu dreapta! 

Asistăm de multă vreme la o criză de încredere în clasa politică, dar acum această neîncredere nu mai este însoţită doar de lehamite, ci şi de un soi de aşteptare. Firavul mediu privat autentic naţional, tinerii, diaspora etc. vor altceva, dar nu alte partide cu aceiaşi corupţi. Unde sunt entuziasmele de altădată? Unde sunt idealiştii din politică? Unde sunt necesarele proiecte de ţară? Unde sunt cei care să-şi întemeieze discursul politic nu doar pe înjurarea şi ameninţarea adversarului, ci pe un program politic în care să creadă cu tărie, până la sacrificiu de sine? Poate crea democraţia românească (fără a mai atinge extremele, ca în interbelic) o mişcare politică şi socială (sau mai multe, de ce nu?) capabilă de a-i înflăcara pe marii dezamăgiţi? Ori e nevoie să aşteptăm pentru asta criza cea mare?

Prin urmare, există cerere, dar nu există nicio ofertă valabilă pe piaţa politică. Până când?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri