Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Aniversare editorială

GALERIE
Ioan Milica
  • Ioan Milica
- +

Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” sărbătoreşte, în aceste zile, 25 de ani de la înfiinţare. Este un lăudabil moment de bilanţ care, înainte de toate, a însemnat depăşirea furtunilor kapitalismului românesc în care, de altfel, au pierit multe întreprinderi, editoriale şi nu numai.

Înfiinţată în ianuarie 1990, editura s-a călit de la an la an, fiind, actualmente, o prezenţă constantă la cele mai importante târguri de carte şi un furnizor însemnat de lucrări premiate de Academia Română, cel mai înalt for ştiinţific românesc, iar acestea sunt, fără dubiu, două dintre emblemele prestigiului de care editura se bucură. Văzută prin prisma datelor esenţiale, activitatea de publicare a cărţii ştiinţifice - un segment editorial despre care unii observatori nu se sfiesc să remarce că e vitregit în România - e privilegiată la Iaşi. Capacitatea de a lansa pe piaţa românească volume ştiinţifice notabile, unele cu vizibilitate internaţională, se ridică la peste o sută de titluri pe an, iar în portofoliul editurii s-au adunat, într-un sfert de secol, peste o mie de autori.

Cei ce cunosc în amănunt activitatea Editurii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi ar putea oferi detalii mult mai bogate decât schiţa deja creionată. În ceea ce mă priveşte, în textul de faţă doresc să aduc la cunoştinţa cititorilor acestui colţ de pagină a „Ziarului de Iaşi” una din multele poveşti referitoare la venirea pe lume a cărţilor cu profil ştiinţific.

În urmă cu şase ani, la iniţiativa regretatului prof. dr. Dumitru Irimia (1939-2009), lingvist de marcă, cititor cu stil şi drept-iubitor de carte, se năştea colecţia „Logos”, una din cele 27 de colecţii ale Editurii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”. Gândul bun al prof. Irimia a prins repede rădăcini, sub forma a două cărţi remarcabile, Eugen Coşeriu, Omul şi limbajul său (ediţie de Dorel Fânaru), şi Carmen-Gabriela Pamfil, Timotei Cipariu - lingvist şi filolog.

Dispariţia neaşteptată a coordonatorului risca să provoace destrămarea unui proiect bine conceput. Cu discreta, dar ferma susţinere a directorului editurii, dl. prof. dr. Andrei Corbea-Hoişie, ţinerea în viaţă a colecţiei a fost continuată de d-na conf. dr. Ana-Maria Minuţ şi de semnatarul acestor rânduri, rolul nostru fiind de a citi lucrările de lingvistică trimise editurii spre publicare şi de a le semnala pe cele demne de lumina tiparului.

Până în prezent, în colecţia „Logos” au fost tipărite 17 titluri de carte şi toţi cei implicaţi în apariţia volumelor din această serie au înţeles să respecte dorinţa, testamentară parcă, a iniţiatorului ei: „Prin Colecţia LOGOS se vor pune în circulaţie rezultate ale cercetărilor realizate de exegeţi români şi străini care au aprofundat cunoaşterea limbii ca sistem semiotic esenţial în devenirea omului, precum şi a diferitelor ipostaze ale raportului dintre limbă şi fiinţa umană: studii de filozofia limbajului, de teoria limbii şi de lingvistică aplicată, studii de teoria stilurilor şi de stilistica întrebuinţării limbii în diferite domenii ale cunoaşterii şi ale aşezării omului în societate, studii de poetică” (Dumitru Irimia).

Ca să nu abuzez de răbdarea cititorilor, confirm că cele scrise de prof. Irimia s-au prefăcut în faptă. Între volumele deja apărute se numără nume de primă mărime ale lingvisticii europene de ieri şi de azi: Antoine Meillet, Eugen Coşeriu, Michael Metzeltin şi Martin-Dietrich Glessgen.

În spiritul aceluiaşi crez, în colecţie au fost incluse contribuţiile unor specialişti ieşeni recunoscuţi (Carmen Pamfil, Alexandru Gafton, Dumitru Irimia), cărora li s-au adăugat lucrări semnate de cercetători tineri şi promiţători, precum Petronela Savin, Claudia Tărnăuceanu, Marius-Radu Clim, Dinu Moscal, Adina Chirilă, Enikö Pál sau Sorin Guia, numele fiind enumerate în ordinea apariţiei volumelor.

Calitatea unora dintre aceste cărţi interesante mai ales pentru specialişti este probată cu evidenţe fără echivoc. Cine are curiozitatea de a afla care sunt cele mai vândute titluri ale Editurii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” în ultimii doi ani, va afla, de pe pagina de internet a editurii, că două din volumele colecţiei „Logos” se află în top cinci, semn că cercetarea lingvistică are, la Iaşi, ancore solide de reper editorial.

Sper să nu greşesc, dar intuiţia îmi şopteşte că, în peisajul editorial românesc, iniţiativa prof. Irimia s-a concretizat în închegarea uneia din cele mai bune acţiuni de tipărire a cărţilor de lingvistică românească şi internaţională. De altfel, paleta vastă de publicaţii a Editurii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” reflectă, în ansamblul ei, o normalitate a calităţii cu atât mai suprinzătoare cu cât aceasta se manifestă într-o atmosferă naţională în care cartea de ştiinţă a fost, poate prea adesea, ameninţată cu descalificarea, fie din neglijenţă ori din indiferenţă, fie din pricina unor practici toxice, pe care refuz să le pomenesc.

Să le urăm viaţă editorială cât mai lungă şi mai rodnică artizanilor acestei normalităţi câştigate cu sacrificii neştiute, în vremuri iuţi şi mişcătoare de tranziţie!

Ioan Milică este lector universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii “Al.I. Cuza” Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri