Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Refren de pe vremea lui Ţiriac şi Năstase

Ar fi fost prea frumos

GALERIE
pliskovaniculescu-monica-cluj
  • pliskova
  • niculescu-monica-cluj
- +

 

Două victorii obţinute în faţa dublei câştigătoare de la Wimbledon, Petra Kvitova, n-au fost suficiente pentru echipa feminină de tenis a României să se califice în semifinalele Fed Cup. R omânia a pierdut cu 2-3 în faţa Cehiei şi aşteaptă un adversar într-un baraj pentru menţinerea în prima Grupă Mondială
 
Întâlnirea România - Cehia din cadrul sferturilor de finală ale Fed Cup, desfăşurat la Cluj, a fost un autentic thriller.  După prima zi, scorul a fost cel scontat, 1-1, dar nu aşa cum se aştepta majoritatea amatorilor de tenis. Simona Halep a decepţionat în partida de deschidere fiind învinsă în trei seturi (7-6, 4-5, 2-6) de către Karolina Pliskova (13 WTA) care a obţinut prima victorie împotriva Simonei Halep în trei partide.
Românca aflată pe locul III în lume a avut un început bun de meci, cu un break în faţă pe care l-a pierdut ulterior, însă a revenit într-un tie-break câştigat cu 7-4. În celelalte două seturi, însă, s-a dovedit că Pliskova este mai bună în acest moment (lucru demonstrat şi de prestaţiile celor două jucătoare în primele turnee) şi s-a impus în următoarele seturi, durata totală a meciului fiind de două ore şi 36 de minute. Aflată într-o formă mai precară, având şi probleme de sănătate, Simona Halep a trebuit să se recunoască învinsă.
 
Monica s-a ambiţionat după înfrângerea Simonei
Înfrângerea neaşteptată a Simonei părea să deschidă pârtie pentru deţinătoarea trofeului, însă în disputa a doua s-a înregistrat o surpriză şi mai şi: Monica Niculescu (37 WTA) a învins-o pe Petra Kvitova, care a jucat foarte puţin în acest an din cauza unor probleme stomacale. Monica a câştigat cu 6-3, 6-4 după 112 minute. Sportiva din Slatina, antrenată de Călin Ciorbagiu, a reuşit break-ul în game-ul al treilea din primul set, a mai câştigat de alte două ori pe serviciul cehoaicei, care a greşit neforţat de 27 de ori. Niculescu a câştigat primul set, după 58 de minute de joc. Kvitova a început setul doi cu break, însă chiar dacă Niculescu nu a trimis decât o singură lovitură câştigătoare, greşelile neforţate ale rachetei numărul unu a Cehiei (19, faţă de 4 ale Monicăi Niculescu), au înclinat din nou balanţa în favoarea României. Victoria Monicăi a fost prima obţinută în uttimii patru ani asupra unei jucătoare din Top 10. Ultimul succes de acest gen a fost înregistrat în 2012, la Doha, când Monica a învins-o pe rusoaica Vera Zvonareva.
 
Inepuizabila Pliskova a decis verdictul
Ieri, Simona Halep a reuşit să readucă echipa României în avantaj, după ce a învins-o în două ore şi 13 minute, cu 6-4, 3-6, 6-3 pe Petra Kvitova, care a jucat mult mai bine decât în prima partidă de sâmbătă. Partida a stat sub semnul incertitudinii până în finalul setului decisiv, când la 4-3 Simona a făcut break-ul decisiv. Monica Niculescu s-a luptat cu multă energie timp de două ore şi 19 de minute cu Pliskova, dar a pierdut cu 4-6, 6-4, 3-6 asffel încât soarta întâlnirii stătea în partida de dublu. Căpitanul nejucător al echipei României, Alina Cercel, a decis să meargă pe mâna echipei Andreea Mitu / Raluca Olaru, întrucât cea mai bună jucătoare română de dublu, Monica Niculescu, nu se simţea în stare să joace după epuizantul meci cu Pliskova, iar Simona Halep nu a mai jucat dublu de multă vreme. La rândul său, boss-ul ceh Petr Pala a mizat tot pe Pliskova, alături de experimentata Barbora Strycova. Din păcate, lipsa de omogenitate a cuplului român, care a jucat o singură dată, tot în Fed Cup, anul trecut în Canada şi-a spus în cuvântul. Cehoaicele, cu inepuizabila Pliskova în pole-position, s-au impus cu  6-2, 6-3. Sigur că suporterii tenisului românesc se arată decepţionaţi de acest rezultat, dar nu trebuie uitat că echipa României a fost învinsă de cea mai bună naţională de tenis feminin a lumii, echipa Cehiei.
 
Am fi întâlnit Elveţia
Echipa Cehiei o  va întâlni în semifinale pe cea din întâlnirea Germania – Elveţia care s-a disputat la Leipzig şi s-a decis tot după partida de dublu. Aceasta a fost Elveţia.  Speranţa elveţiană Belinda Bencic (11 WTA) a câştigat cu 6-3, 6-4 în faţa Andreei Petkovic (23) şi în ziua a doua a trecut de proaspăta câştigătoare de la Australian Open, Angelique Kerber (2). Însă Timea Bacsinszky (15) a pierdut ambele întâlniri, 1-6, 3-6 cu Kerber şi 5-7, 4-6 cu Annika Beck (37) cea care a înlocuit-o pe Andrea Petkovic. La dublu, însă, perechea elveţiană Belinda Bencic / Martina Hingis a câştigat partida cu perechea germană Anna-Lena Grönefeld / Andrea Petkovic cu 6-3, 6-2.
Cea mai mare surpriză înregistrată în sferturile de finală s-a înregistrat în partida Rusia – Olanda, desfăşurată la Moscova. După trei întâlniri, Olanda s-a impus cu 3-0 şi s-a calificat în semifinală. Celebra Maria Şarapova a făcut parte din echipa Rusiei, pentru a-şi îndeplini criteriul de eligibilitate pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro (2016), dar conform listei de start prezentate de căpitanul-nejucător Anastasia Mîskina, la tragerea la sorţi, ar urma să intre doar în cazul unui meci de dublu. Deşi conducătorii federaţiei ruse au ameninţat-o cu neselecţionarea şi, implicit, pierderea şansei olimpice, ei au cedat insistenţelor Mariei care a dorit să joace numai la dublu. Acest lucru a iritat pe celelalte jucătoare rusoaice. Astfel, în primele două zile s-au înregistrat rezultatele: Kiki Bertens (106 WTA) – Ekaterina Makarova (36) 6-3, 6-4; Richel Hogenkamp (141) – Svetlana Kuzneţova (106) 7-6, 5-7, 10-8; Bertens – Kuzneţova 6-1, 6-4. Echipa Olandei va întâlni în semifinale reprezentativa Franţei care a eliminat la Marseille reprezentativa Italiei, scor 3-1. Rezultatele întâlnirii: Kristina Mladenovic  (Franţa, 30) – Camila Giorgi (Italia, 40) 6-1, 4-6, 1-6; Caroline Garcia (Franţa, 38) – Sara Errani (Italia, 22) 6-3, 7-5; Kristina Mladenovic – Sara Errani 7-6, 6-4;  Caroline Garcia – Camila Giorgi 6-3, 6-4.
În ceea ce priveşte România va aştepta o tragere la sorţi în care, alături de celelalte echipe eliminate în sferturi (Germania, Italia şi Rusia) vor fi cuplate cu formaţiile învingătoare din Grupa Mondială II pentru baraje de promovare (menţinere). La ora închiderii ediţiei, singura echipă sgur calificată la acest baraj era Spania, care  a dispus cu 4-0 de Serbia. Celelalte partide sunt SUA – Polonia, Slovacia – Australia şi Canada – Belarus. Tragerea la sorţi a barajelor va avea loc mâine.
 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri