Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Atenţie mare în ce farmacii intraţi! De ieri, avem cele mai ieftine medicamente din Europa

GALERIE
farmacii
  • farmacii
- +

Preţul medicamentelor a scăzut ieri cu aproximativ 20%, după implementarea plafoanelor maxime de preţ existente în UE. Atenţie mare însă de unde le cumpăraţi: scăderea a fost operată în mod obligatoriu doar în farmaciile aflate în contract cu CJAS

Preţul tuturor medicamentelor a scăzut de ieri cu aproximativ 20%. Astfel, România a trecut la cel mai mic preţ european la medicamente. Măsura a fost luată de Ministerul Sănătăţii (MS) după o serie de discuţii cu reprezentanţii Comisiei Europene, ai Fondului Monetar Internaţional şi ai producătorilor şi distribuitorilor de medicamente. Reducerea preţurilor la medicamente apare după ce, timp de şase ani, România nu a respectat plafoanele maxime de preţ existente în UE. Astfel, statul a plătit cu un miliard de lei mai mult pentru medicamente decât celelalte ţări europene. În consecinţă, catalogul naţional al preţurilor medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piaţă a fost actualizat şi noile valori au fost publicate în Monitorul Oficial.

 
161 de farmacii în contract cu CJAS
 
Lista prevede preţurile noi scăzute în medie la toate medicamentele cu 20%. Acum, toate farmaciile îşi fac upgrade la softul folosit, preiau noile preţuri, şi începând de ieri le practică pe acestea. În mod normal, atât farmaciile aflate în contract cu CJAS, cât şi celelate ar trebuie să respecte noile preţuri, însă în cazul ultimei categorii rămâne oarecum la alegerea administratorului”, a explicat Gabriela Streit  (foto), preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Iaşi.
Din cauza faptului că administratorul farmaciei care nu se află în contract cu CJAS poate decide dacă aplică sau nu măsura luată de MS, medicamentele vor putea fi achiziţionate la preţuri diferite, în funcţie de farmacia din care sunt procurate. Ele pot fi mai ieftine, dacă sunt achiziţionate dintr-o farmacie aflată în contract cu CJAS, sau pot avea preţul deja cunoscut, dacă sunt cumpărate din unităţi care nu au contract cu CJAS.
În Iaşi, 161 de farmacii au contract cu CJAS. Numărul total al punctelor farmaceutice din oraş este în jur de 300. Pentru a afla dacă farmacia în care aţi intrat este una care are contract cu CJAS sau nu, fie întrebaţi direct la ghişeu acest lucru, fie vedeţi afişat la vedere, cele mai multe farmacii ce au acest contract afişând asta chiar la intrare.
 
Observatori în farmacii
 
Prezent la Iaşi, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a explicat ieri că deja în farmacii se găsesc observatori care urmăresc situaţia. „Avem colegi care verifică chiar şi aici, în Iaşi, în farmacii, dacă preţurile au fost actualizate. De azi trecem la preţul minim european, şi asta nu înseamnă că dispar medicamente de pe piaţă. Am vorbit cu toate companiile producătoare, inclusiv cu compania de stat Antibiotice, şi toate trebuie să se conformeze deciziei noastre, pentru că interesul ministerului este ca România să nu plătească mai mult decât trebuie pentru medicamente”, a arătat ministrul.
 
 
 
 
 
 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri