Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Au dispărut afterschool-urile din şcoli. Părinții sunt disperați, profesorii rămân doar cu salariul

GALERIE
elevi
  • elevi
- +

Programul, organizat ad-hoc de către dascăli şi părinţi, a fost declarat ilegal de către minister. Mai mult, directori de şcoli, unde s-a organizat an de an, acum spun că aşa ceva nu s-a întâmplat în unitatea pe care o conduc 

După publicarea recentă a noii metodologii impuse de Ministerul Educaţiei, cu privire la organizarea programului afterschool în şcoli, dascălii refuză să mai stea cu elevii după ore, pe banii părinţilor, iar părinţii au ajuns să fie disperaţi. Învăţătorii nu mai au voie să organizeze "afterschool" la mica înţelegere cu părinţii, şi nu mai pot primi bani pentru aceste servicii decât în cazul în care afterschool-ul funcţionează legal, conform noii metodologii. Iar foarte mulţi părinţii s-au trezit într-o situaţie dificilă fiindcă în intervalul orar 12-16 ei se află la seriviciu.

Oferta, deşi în afara legii, era convenabilă pentru mulţi părinţi şi pentru că îşi luau copilul mai târziu de la şcoală, el mâncând la prânz în clasă de la firme de catering în contract cu şcoala, dar şi pentru că îl luau acasă cu temele gata făcute, sub supravegherea unui cadru didactic. Programul a fost declarat de minister, aşa cum şi era de altfel, în afara legii. 

Câştiguri lunare de 1.000 de euro 

Un ordin al Ministerului Educatiei precizează clar că profesorii nu trebuie plătiţi suplimentar pentru munca de la afterschool, atâta vreme cât acesta se desfăşoară "în cadrul celor 8 ore de program", referirea fiind la cele 4 ore de curs, plus 4 de pregătire a cursurilor. Până anul acesta, învăţătorii care organizau neoficial afterschool primeau bani fără nicio chitanţă sau alt document de la asociaţia de părinţi, sau direct în mână, la sfârşit de lună, apărând astfel semne de întrebare cu privire la legalitatea acestor bani, în condiţiile în care, în unele cazuri, erau cadre ce ajungeau şi la sume de 4.000 sau chiar 5.000 de lei pe lună.

Conform datelor oficiale de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, la nivelul municipiului Iaşi nu există nici o autorizaţie pentru programul „Şcoală după şcoală” la şcolile din oraş. „Menţionăm din start că acest program nu se numeşte afterschool, ci este vorba de programul «Şcoală după şcoală», iar în municipiul Iaşi program care să respecte metodologia nu avem. Avem însă la nivelul judeţului, există în anumite comunităţi locale unde sunt centre de zi, acolo copiii fiind sub îndrumarea cadrelor didactice care fac voluntariat. E problema fiecărei şcoli cum gestionează acest program, dar nu avem nicio şcoală care să aibă aprobarea ISJ. Programul nu a fost gândit ca o posibilitate a părinţilor de a avea unde să-şi lase copiii! La minster se lucrează însă la îmbunătăţirea prevederilor ordinului şi cu posibilitatea de remunerare a cadrele didactice care se implică în «Şcoala după şcoală»”, a declarat Constantin Ilie, inspector şcolar pe învăţământ primar în cadrul ISJ Iaşi.

Acesta a mai menţionat că şcolile care îndeplinesc condiţiile şi vor să implementeze programul nu mai au cum să o facă pentru acest an şcolar. „Demersurile trebuie începute prin luna ianuarie - februarie pentru anul şcolar 2017-2018 printr-o dezbatere şi aprobare în consiliul profesoral, ca mai apoi să fie înaintat ISJ pentru aviz”, a mai precizat acesta. 

"E uşor să interzici ceva" 

Prin urmare, programul „Şcoală după şcoală” este diferit de un program afterschool, de genul celor din alte ţări, şi nu are acelaşi scop. „Şcoală după şcoală” este un program gratuit centrat doar pe elev, în demersul de a reduce abandonul şcolar în comunităţile cu probleme, şi nu un program de prelungire a programului şcolar, unde copiii rămân obligatoriu să-şi facă temele, deoarece părinţii nu au timp acasă, iar la ora 12 nu au cum să-i ia de la şcoală. În timp însă acest program s-a „metamorfozat”. „Afterschool-ul”, după cum este numit de toţi părinţii şi cadrele didactice, a fost în şcoli până recent o înţelegere între dascăli şi părinţi, contra cost, dar nefiscalizată în niciun fel, pentru încă 4 ore de stat la şcoală. Iniţiativa, deşi nelegală, îi ajuta foarte mult pe părinţii ocupaţi cu serviciul până la orele 16-17.

Reprezentanţii educaţiei ieşene spun că sunt de acord cu acest serviciu oferit de şcoli, dar că ar trebui ca cei de la conducerea ministerului să vină cu un program care să-i ajute pe părinţi, subvenţionat de la stat. „În condiţiile în care există cerere şi disponibilitate din partea cadrelor didactice, logic, aceştia trebuie plătiţi. Afterschool-ul este un sprijin real pentru părinţi, domnul ministru ar trebui să gândească alte forme pentru a asigura copiilor un program după ce ies de la şcoală. Ce să facă copiii, să stea în drum, să meargă la mall, la fastfood-uri? E uşor să interzici ceva, dar trebuie să pui altceva în loc, într-un cadru legal”, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi. 

"Părinţii au nevoie de ajutor” 

Ministerul Educaţiei impune o metodologie severă care interzice plata suplimentară a profesorilor supraveghetori. Cum nimănui nu-i convine să piardă patru ore la şcoală pe gratis, majoritatea dascălilor au renunţat la afterschool, soluţiile din privat fiind însă o variantă mult mai scumpă. Dacă în anii trecuţi părinţii plăteau trei-patru sute de lei pentru un copil, fără chitanţă şi "la mica înţelegere" cu dascălul, acum ei ar trebui să dea dublu la centrele educaţionale care au acest program de afterschool în mod legal. În tot acest context, mai există o problemă pe care o identificăm. Directorilor de şcoli generale şi gimnaziale le e greu să recunoască în faţa părinţilor că până acum dascălii au încasat diverse sume în mod nefiscalizat şi nelegal, şi preferă să spună că profesorii nu mai au timp de afterschool, sau că în şcoală nu există spaţiu.

Alţi directori nici nu recunosc faptul că până acum la ei în instituţie a existat afterschool, deşi avem surse sigure din rândul părinţilor şi cadrelor didactice că a existat până în prezent acest serviciu prestat de dascăli la înţelegere cu părinţii.  „Părinţii îşi doresc, dar este vorba de legalitate; metodologia spune că trebuie organizate spaţii speciale în şcoală pentru afterschool, iar noi nu îndeplinim condiţiile. Bineînţeles că se pot organiza astfel de programe, astfel de activităţi sunt necesare, sunt copii care au ritm lent de învăţare, alţi copii care au performanţe, şi rezolvă şi o problemă a părinţilor care nu au cum să-i ia de la şcoală la ora 12. Însă trebuie organizate conform legii. Noi nu am avut niciodată în şcoală afterschool, pentru că nu am îndeplinit condiţiile”, a declarat Silviana Loghin, directorul Şcolii Gimnaziale "Ionel Teodoreanu".

La Şcoala „I.C. Brătianu” din Tătăraşi, unde s-a făcut an de an afterschool, părinţii au solicitat în repetate rânduri ca dascălii să rămână după ore. „În anii trecuţi, mai rămâneau învăţătorii după ore, câte două-trei ore, dar de acum nu se mai poate nici acest lucru. La noi nu se mai organizează, este ordonanţa ministerului, deşi părinţii solicită afterschool. Dacă aş fi ministru, am lua hotărârea ca toată lumea să rămână în şcoală până la ora 16, toţi profesorii să-şi termine treburile, iar elevii să-şi facă temele. Din păcate, este o realitate faptul că părinţii au nevoie de ajutor”, a declarat Cristina Simirad, directorul Şcolii „I.C. Brătianu”. 

Primarul: "Susţinem această «tradiţie»" 

În alte şcoli însă, deşi a existat cerere, dascălii nu au avut cum să organizeze nici în anii trecuţi afterschool deoarece se învaţă în două schimburi şi nu a existat nici un spaţiu disponibil. Prin urmare, există şcoli în care nu a funcţionat acest obicei de a plăti învăţătorul să mai stea după ore patru ore cu copilul, precum „B.P. Haşdeu” şi „Otilia Cazimir”. „În spaţiul nostru nu ne permitem afterschool, suntem foarte aglomeraţi. Cereri din partea părinţilor există, însă nu avem spaţiu, şi nu le putem onora. Noi nu am avut niciodată program afterschool”, a declarat Brînduşa Verdiş, directorul adjunct al Şcolii Gimnaziale „Otilia Cazimir” din Iaşi.

Reprezentanţii Consiliului Local spun că vor susţine această "tradiţie" din şcoli, pentru a veni în ajutorul părinţilor, însă nu vin cu o viziune legală, prin care tot mai multe şcoli să îndeplinească condiţiile cerute, iar sumele de bani să fie înregistrate şi fiscalizate, în cazul în care dascălii nu acceptă să presteze acest serviciu gratuit. „Primăria Iaşi va face tot posibilul să susţină afterschool, chiar dacă ordinul ministrului este uşor ambiguu, creează oarece interpretări în ceea ce priveşte organizarea acestui program. Eu ştiu că este în sprijinul părinţilor, nu ştiu câţi dintre părinţI îşi permit la ora 12 să-şi ia copilul de la şcoală din clasa I până în clasa a IV şi să-l poarte pe la serviciu sau mai ştiu eu pe unde, iar forma de educaţie «şcoală după şcoală» este o formă de educaţie în primul rând, iar ea trebuie să se petreacă, pe cât posibil, în interiorul şcolilor. Bineînţeles, părinţii se organizează cu învăţătorii, cu profesorii, cu directorii de şcoală, îşi plătesc utilităţile, nu spune nimeni că nu poate face asta, dar am vrea să transmitem un mesaj public către părinţi, voi face tot ce-mi este posibil, am vorbit şi la Inspectoratul Şcolar, şi cu domnul Bogdan Bârzoi (inspector general adjunct – n.r.) personal, dacă este nevoie să emitem şi o hotărâre de consiliu, dacă avem nevoie de aşa ceva, voi susţine cu toată energia pe care o am, ca lucrurile să meargă în direcţia cea bună!”, a declarat Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri