Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

bag mâna-n foc că toţi candidaţii s-au votat pe ei înşişi

Au fost aleși să conducă Iașul, dar li se trag fotoliile înainte să se așeze

GALERIE
conducere cj iasi
  • conducere cj iasi
- +

Prefectura nu a anunţat data până la care va ataca în contencios votul consilierilor judeţeni pentru noua conducere a CJ, dar şi cel pentru viceprimarii municipiului. Prefectul spune că la votul pentru desemnarea preşedintelui CJ nu putea participa şi consilierul desemnat în funcţie, acesta câştigând la limită, cu diferenţă de exact un vot.

Emoţiile noilor echipe aflate la conducerea Consiliului Judeţean şi Consiliului Local se prelungesc. Prefectura nu a anunţat încă dacă va ataca în contencios administrativ hotărârile adoptate de CJ şi CL vineri, prin care au fost aleşi preşedintele şi vicepreşedinţii CJ, respectiv cei doi viceprimari.

„Încă nu au fost primite la instituţia noastră hotărârile şi documentaţiile aferente acestora. Termenul legal este de 10 zile de la data adoptării lor. După ce vom primi documentaţiile, ele vor fi analizate de juriştii noştri şi vor fi luate deciziile corespunzătoare“, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Felix Guzgă.

Conform legii, consilierii locali sau judeţeni nu au voie să voteze proiectele de hotărâri în care au un interes patrimonial. În opinia reprezentanţilor Prefecturii, funcţiile de preşedinte al CJ, vicepreşedinte, respectiv viceprimar şi indemnizaţia aferentă acestora reprezintă un interes patrimonial care ar fi trebuit să-i oprească pe consilierii aleşi în funcţii de conducere să participe la vot.

Maricel Popa a participat la votul în urma căruia a fost ales preşedinte al CJ, Victor Chirilă şi Victorel Lupu au votat alegerea vicepreşedinţilor CJ, iar Gabriel Harabagiu şi Radu Botez, pe cea a viceprimarilor. Dacă Maricel Popa şi candidatul liberal la funcţia de preşedinte al CJ, Daniel Minciună, nu ar fi participat la vot, preşedintele instituţiei nu ar fi putut fi ales, niciunul dintre candidaţi neobţinând peste jumătate din numărul consilierilor în funcţie.

„Nu l-a scris Vosganian, ci vreo secretară sau vreun şofer“

Dacă prefectul Marian Grigoraş va decide să atace hotărârile de desemnare a conducerilor CJ şi CL, cele două instituţii au opţiunea de a-şi revoca propriile hotărâri şi de a organiza noi alegeri pentru funcţiile disputate. Dacă CJ şi CL nu se conformează, situaţia va fi rezolvată în justiţie, în faţa instanţei de contencios administrativ.

„Cu privire la zvonurile privind atacarea în contencios a alegerilor pentru funcţiile de preşedinte CJ, vicepreşedinţi CJ şi viceprimari ai municipiului, în vederea repetării acestora, pe motiv că la alegeri au participat şi candidaţii, aflându-se astfel în conflict de interese, doresc să declar că sunt de acord cu repetarea acestor alegeri şi că motivul mi se pare temeinic. Mai mult de atât, mergând pe aceeaşi idee, consider că alegerile locale din întreaga ţară ar trebui repetate, căci bag mâna-n foc că toţi candidaţii s-au votat pe ei înşişi. Din acelaşi motiv, de aici înainte, tuturor candidaţilor la alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale ar trebui să li se retragă dreptul de vot“, a transmis printr-un comunicat de presă senatorul ALDE Varujan Vosganian.

Contactat telefonic, prefectul Marian Grigoraş a respins raţionamentul ALDE, ca eronat.

„Părerea mea este că respectivul comunicat nu a fost scris de senatorul Vosganian, ci de vreo secretară sau de vreun şofer. Un senator nu poate confunda votul la alegerile locale, care este un vot universal, direct, cu cel indirect din CJ sau CL, care se efectuează conform Legii 215 (a administraţiei publice locale, n.r.). Legea introduce o limitare expresă cu referire strict la acest vot indirect. Nu este afectat dreptul de vot al nimănui“, a precizat prefectul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri