Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Averile candidaţilor la CJ Iași: conturi, terenuri, case de vacanță

GALERIE
cj iasi
  • cj iasi
- +

Peste două săptămâni, 327 de candidaţi vă vor cere votul pentru unul din cele 37 de fotolii de consilier judeţean. Conform legii, aceştia trebuie să-şi declare averile la momentul depunerii candidaturii. Agenţia Naţională de Integritate a publicat până acum doar declaraţiile de avere ale candidaţilor câtorva partide. Dintre aceştia, social-democraţii sunt de departe cei mai înstăriţi. Nici candidaţii Partidului Social Românesc nu trăiesc din ajutoare. La polul opus se află candidaţii Partidului Ecologist, aceştia încadrându-se cel mult în categoria ieşenilor medii. 

Lista de candidaţi ai PSD la fotoliile de consilieri judeţeni este deschisă de actualul preşedinte al CJ, Victorel Lupu. Acesta deţine 1.481 mp de teren în Iaşi şi o casă de 285 mp, 1,6 ha de teren intravilan în Mogoşeşti şi aceeaşi suprafaţă de teren arabil, în aceeaşi comună, ca şi o casă de 114 mp. Singurul autoturism al lui Lupu este un Ford Focus din 2007. Lupu a donat în acest an două terenuri în suprafaţă totală de 1.900 mp, din care 1.243 mp fiului său.

Economiile sale se ridică la 80.400 lei. Lupu deţine acţiuni la Petrom, BRD şi SIF Moldova, dar şi la mai multe firme aflate în insolvenţă sau chiar lichidate, precum Nectarul Paşcani, Siretul Paşcani sau Vinia SA. Lupu a contractat un credit de 33.000 euro, scadent în 2029, când preşedintele CJ va avea aproape 80 de ani. Veniturile din salarii ale lui Lupu şi soţiei sale s-au ridicat anul trecut la 95.411 lei, la care s-au adăugat 36.109 lei din pensii şi 645 lei ca dividende de la Petrom şi SIF Moldova.

Actualul lider al consilierilor judeţeni ai PSD, Cristian Stanciu, are toate şansele să îi mai reprezinte patru ani pe social-democraţi în CJ. Acesta este proprietarul unui teren de 211 mp în Iaşi şi a altora două, în suprafaţă totală de 16.300 mp, în Bârnova şi în satul Corjăuţi din judeţul Botoşani. O casă de 158 mp şi o casă de vacanţă de 307 mp completează zestrea imobiliară a social-democratului. Sumele din conturile declarate de Stanciu se ridică la 19.600 euro, 1.600 de dolari şi 69.300 lei. Stanciu are de recuperat un împrumut de 182.000 lei acordat unei firme la care este acţionar şi are de plătit datorii de 168.000 lei tot către firme şi asociaţii pe care le controlează. Veniturile lui Stanciu şi ale soţiei sale s-au ridicat anul trecut la 173.020 lei. 

Maricel Popa pare cel mai avut din PSD 

Fostul secretar de stat Maricel Popa deţine 12 loturi de teren în Comarna şi Iaşi. În total, acesta este proprietarul a 3.040 mp în intravilan Iaşi, 39.600 mp de teren agricol şi neagricol în Comarna şi 6.076 mp de teren intravilan în aceeaşi localitate. Popa deţine şi 3 apartamente în Iaşi şi o casă moştenită în Comarna, bijuterii de 11.000 euro şi tablouri de 40.000 euro. Conturile lui Popa au o valoare totală de 140.000 lei. Acesta deţine părţi sociale la 10 firme şi a acordat un împrumut de 55.800 unei societăţi. În acelaşi timp, Popa are datorii de 55.000 euro şi 360.000 lei. Veniturile acestuia şi ale soţiei sale s-au ridicat anul trecut la 589.500 lei şi 500 de euro. Salariile au reprezentat doar aproximativ o zecime din sumă, grosul provenind din calitatea de membru al Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări al Eximbank şi dividendele primite în contul acţiunilor deţinute la Certind SA.

Pe poziţie eligibilă pe lista PSD se află şi fostul prefect, Romeo Olteanu. Acesta deţine două apartamente, de 58 şi 46 mp şi un autoturism BMW X3. Ca director al SC Fotbal SA, Olteanu a câştigat anul trecut 45.500 lei, iar soţia sa, profesor universitar, 87.800 lei. Fostul prefect este şi câştigătorul unui premiu de 600 de lei obţinut la un concurs de bridge. 

Ostaficiuc l-a împrumutat pe senatorul Agrigoroaie cu 39.500 euro 

Membru în Consiliul Executiv al Aeroportului, Marius Ostaficiuc, este proprietarul unui teren de 435 mp în Iaşi, cumpărat, şi a altuia, de 178 mp, primit ca donaţie. La acestea se adaugă şi un teren agricol de un hectar. Ostaficiuc deţine şi un apartament de 43 mp cumpărat în 2000 şi o casă de 214 mp construită acum doi ani, ambele în Iaşi. Economiile lui Ostaficiuc se ridică la 28.000 lei şi 2.600 euro, acesta mai având de recuperat un împrumut de 39.500 euro acordat senatorului Ionel Agrigoroaie. Totodată, Ostaficiuc are de returnat credite de 53.000 euro şi 57.000 lei. Candidatul a câştigat anul trecut 69.000 de lei din salarii luate de la Regionala Drumuri şi Poduri, iar soţia sa, 24.600 lei, ca angajată la CN Poşta Română. Apartamentul a fost dat cu chirie, veniturile din această sursă ridicându-se la 18.500 lei. Alţi 30.000 lei au fost câştigaţi de Ostaficiuc din alte 14 surse, reprezentate de Consiliul Local, Aeroport şi numeroase asociaţii şi fundaţii.

Liderul filialei judeţene a Partidului Ecologist, Sebastian Tătaru, este totodată şi purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean. Acesta este proprietarul unei case de 50 mp la Pocreaca, în comuna Schitu Duca şi a unui autoturism Suzuki Vitara. Pe lista PER se află şi fostul primar liberal al comunei Aroneanu, Maricica Gângă.

Averea acesteia constă în 1,45 ha de teren în satul Dorobanţ din Aroneanu şi o casă de 80 mp în aceeaşi localitate. Veniturile sale pe anul trecut s-au ridicat la 13.200 lei, proveniţi din pensie.

Soţul acesteia a câştigat 4.000 lei, ca venituri dintr-o asociaţie agricolă. Al treilea pe lista PER, Doru Alexandrescu, fostul lider al filialei ieşene a Blocului Naţional Sindical, nu este nici el prea înstărit. Acesta deţine un apartament de 48 mp pe Splai Bahlui şi un autoturism Mercedes din 1979, nefuncţional. Veniturile anuale ale acestuia, din pensie, se ridică la 7.300 lei.

 

Din partea Partidului Social Românesc, la CJ candidează fostul deputat Traian Dobre.

Acesta s-a declarat proprietarul unui teren de 672 mp în Bârnova, a două apartamente, în Iaşi şi Bucureşti, şi a unei case de 240 mp în Bârnova, aflată încă în construcţie.

Dobre deţine acţiuni la Comat SA şi Trado Motors SRL. În calitate de director al Comat SA, Dobre a încasat anul trecut 82.300 lei ca salarii şi 73.600 lei ca dividente.

Alţi 36.000 lei au reprezentat pentru Dobre venituri din pensii.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri