Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Banii caş!

GALERIE
Stelian Dumistracel
  • Stelian Dumistracel
- +

Pe la începuturile re-europenizării noastre, termenii tehnici anglo-americani erau percepuţi şi reproduşi în fel şi chip la diferite niveluri intelectual-profesionale. Nu numai la vamă. Între timp, lucrurile au evoluat; anglicismele pot fi markerii de culoare şi sens ai vieţii noastre politice. Schiţăm un studiu de caz.

Caşul la purtător. Traducător de literatură românească, spaniolul Joaquín Garrigós povestea, în 2002, întâlnirea cu jargonul internaţionalizat al administraţiei de la noi, reproducând aproximări fonetice ale convertiţilor de ocazie, pe care puristul ad-hoc i-ar fi provocat pentru exerciţii de onomasiologie şi de sinonimie: „Acum câţiva ani, când am venit în România, a trebuit să plătesc viza şi am vrut să fac un cec, iar funcţionarul de la vamă mi-a spus: «Nu primim decât cash». Iar eu i-am răspuns: «Domnule, nu am caş la mine. N-am ştiut că trebuie să plătesc viza în natură, şi nu am brânză cu mine». Am înţeles că voia numerar, dar m-a enervat, ce-i aia cash?” („Dilema”, nr. 479/2002).

* Sinonimie. În dicţionare uzuale, pentru cash găsim explicaţii convenabile: termenul, din domeniul economiei, de origine engleză, este folosit în sintagmele bani, plată cash = „(cu bani) în numerar”, cu rezerva că, de fapt, exprimarea corectă este „cu bani numerar” (sau „cu plata numerar”). Şi în cazul citat, prepoziţia în este folosită abuziv, ca şi în alte situaţii; de exemplu, se scrie (şi se pronunţă) „în paralel”, pentru „paralel” pur şi simplu! Pe de altă parte, şi numerar, pentru publicul de rând apare ca un termen (destul de) tehnic; popular ar fi „cu banii număraţi”, respectiv „cu banii jos”, dovadă că presa se simte obligată să clarifice lucrurile: „Adio, plăţi CASH. De când NU mai poţi plăti CU BANII JOS” (/realitatea.net/; 15 februarie 2014). Desigur, fără a intra în sinonimie diacronică şi diastratică, prin „bani peşin”, „grămadă”, „sunători”, „bătuţi pe muchie”, sau „bani gheaţă”, care, pe vremuri, numeau acelaşi lucru.

Origini îndepărtate. De fapt, de unde acest cash? În engleză, termenul reproduce, aproximativ, pronunţia fr. caissesau/ şi a it. cassa, referindu-se, aşadar, la banii „lichizi”, aflaţi „în cassă” (cum se scria cândva). Dar perechea fr. caisse a devenit obscură semantic şi pentru englezi, care spun „Cash in Hand”, formulă preluată în româneşte mimetic (şi protestatar la adresa cardurilor): „Dar, oricum, îţi trebuie şi bani cash în mână, când te duci să cumperi pâine sau să plăteşti întreţinerea” (/softpedia.com/).

Implantare. Una din cele mai bune probe ale naturalizării româneşti pare a fi cochetarea cu paremiologia: „Nu da cash-ul din mână pentru marja de pe gard” ar fi, după unii pricepuţi, una din lecţiile de bază în ceea ce priveşte „gestiunea fluxului de numerar” (/wall-street.ro/). De altfel, cei interesaţi (dincolo de finanţa legală) de tot felul de mişcări monetare par să respecte cu sfinţenie o regulă primită tot pe filieră engleză: „Cash is King”, dar fără să se refere la importanţa fluxului de numerar în ceea ce priveşte „sănătatea” fiscală a unei afaceri, ci pentru a nu se expune la riscurile plăţilor „non cash”. Iată probe de prevedere şi cuminţenie: „Şpaga era înghesuită cash în genţi de laptop” (/romaniatv.net/); „Deci dna ministru lua şpaga direct la minister, în scaunul de ministru” (/ziare.com/); „Codul Fiscal, cash, la pungă prin cimitire…” (/adrianhalpert.com/); „Forma şpăgii: cash. Şpagă pentru supraveghere pacient o noapte” (piatadespaga.ro/); tranzacţiile imobiliare s-au făcut „la tocmeală, cu cash pe sub mână” (/adevarul.ro/).

Verde în faţă. La o adică, probabil că între complici se mai renunţă la dificultăţile ce pot rezulta din ceea ce am numit cândva „poticnelele cash-ului”; se va fi vorbit, limpede, în termeni cum sunt „banii gheaţă jos”, fără împăunări anglofone, deşi specificarea respectivă îşi găseşte o tulburătoare corespondenţă şi în engleză: „to pay down”, ceea ce înseamnă, în variaţie diastratică, „to pay cash!”. Ce ţi-e şi cu universaliile lingvistice!

Exorcizare sui-generis. O campanie „Viaţa fără cash” a fost lansată de o anumită bancă; aceasta nu şi-a pus încă în minte să-i descurajeze pe distribuitorii de şpăgi sau pe colectorii de fonduri pentru partide, ci îi are în vedere, mai întâi, pe oamenii bisericoşi şi grijulii, ce trăiesc sub semnul adevărului exprimat de zicători cum sunt „Banul e ochiul dracului” sau „Banul face din om neom” (/iqads.ro/); vezi, apoi, şi avantajul exprimat de sloganul „O viaţă fără cash, o viaţă fără stres” (/facebook.com/).

Speranţe. Dacă acţiunea umanitară a băncii are succes şi se extinde, poate mai seacă ori măcar se împuţinează sămânţa banilor şi, astfel, scapă de treabă şi de stres oamenii marilor profitori sub formă de cash. Şi, atunci, într-o lume fără... lichidităţi, nu o să ne mai preocupe ce înseamnă şi cum se pronunţă anglicismul respectiv, iar unii nu o să mai încerce să-i instruiască, în cauză, pe alţii. Iar acolo unde va mai da peste el cineva, cândva, n-are decât să-i zică şi el caş; vorba încăpăţânatului Marin Moraru, valet în filmul „Actorul şi sălbaticii”: „Monseur scriem, monseur zâcem”! 

Stelian Dumistrăcel este profesor universitar doctor în cadrul Departamentului de Jurnalistică şi Ştiinţele Comunicării de la Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri