Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Bărbaţii îşi asumă riscuri prosteşti mai mult decât femeile. Studiu

GALERIE
barbat
  • barbat
- +

Bărbaţii au tendinţa de a-şi asuma mai multe riscuri decât femeile, în general, dar, totodată, şi de a fi în faţa acestora la capitolul “asumarea unor riscuri prosteşti”, susţin cercetători din Marea Britanie, care ne arată, printr-un studiu recent citat de publicaţia Live Science, că majoritatea câştigătorilor premiilor Darwin este formată din bărbaţi.

Pentru a câştiga un premiu Darwin (o distincţie marcată de umor negru, în vigoare de peste 20 de ani), o persoană trebuie să moară într-un mod extrem de stupid şi, prin moartea sa, să protejeze genele umanităţii şi să îmbunătăţească şansele speciei la supravieţuire pe termen lung. Iată un astfel de exemplu, citat de studiu: un terorist a scris o scrisoare care conţinea explozibil, dar nu a pus suficiente timbre pe ea, astfel că scrisoarea a fost returnată expeditorului (teroristului); acesta a deschis-o, fără să stea prea mult pe gânduri. Urmarea este previzibilă, scrie totb.ro.

Cercetătorii britanici au analizat arhiva premiilor Darwin pentru a verifica ipoteza numită de ei “teoria masculului idiot”: au vrut să vadă dacă există o tendinţă mai ridicată a bărbaţilor în a-şi asuma riscuri stupide. Au citit poveştile tuturor nominalizaţilor la aceste premii, din 1995 până în 2014, notând genul fiecărei persoane care a câştigat, în fiecare an. 332 de cazuri (confirmate de comitetul de acordare a premiilor ca fiind veridice) au fost studiate, din care 14 cazuri au fost excluse (era vorba de decesele unor cupluri de aventurieri). Din totalul rămas, de 318 cazuri, numai 36 dintre câştigători sunt femei. Ceilalţi 282 de câştigători sunt bărbaţi – adică 88,7%. Aceasta susţine “teoria” lansată de cercetători, conform căreia “bărbaţii sunt idioţi şi fac lucruri stupide”.

Studiul (fie el şi unul “relaxat”, publicat într-o ediţie specială de Crăciun a publicaţiei British Medical Journal) poate contribui la explicarea altor diferenţe de gen remarcate de alte cercetări, între bărbaţi şi femei: rata mortalităţii în accidente de maşină (bărbaţii sunt mai des victime ale acestora), internările la urgenţă cu accidentări diverse şi comportamente bazate pe căutarea adrenalinei în riscuri. Bărbaţii sunt mai predispuşi la a alege şi practica sporturi extreme, riscante ori ocupaţii periculoase, conchide studiul; pe de altă parte, mai spune acesta, există şi posibilitatea ca numărul înregistrat al cazurilor de femei care să “merite” un premiu Darwin să fie mai mic decât cel real, din cauza lipsei de raportare. Un alt factor care ar putea contribui la comportamentul mai mult orientat înspre risc ce atrage după sine un premiu Darwin ar fi consumul de alcool, care poate avea efecte variate asupra bărbaţilor şi îi poate împinge spre acţiune stupide, riscante, cu potenţial letal, mai spun cercetătorii britanici.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri