Belgia vrea sa generalizeze distributia de pastile cu iod, in ipoteza unor accidente nucleare

vineri, 29 aprilie 2016, 14:14
2 MIN
 Belgia vrea sa generalizeze distributia de pastile cu iod, in ipoteza unor accidente nucleare

Belgia intentioneaza sa extinda la intreaga tara distributia de pastile de iod, care permit protejarea tiroidei de efectele radioactivitatii, a anuntat joi ministerul Sanatatii, care a precizat ca modalitatile concrete vor fi stabilite in 2017.

Actualul "plan de urgenta nucleara", care dateaza din 2003, este supus unei revizuiri de catre un grup de lucru format din ministerele Sanatatii si Internelor, pentru a tine cont de lectiile trase din catastrofa de la Fukushima, a explicat Els Cleemput, purtatoarea de cuvant a ministrului Santatii, Maggie De Block.

In acest cadru, Consiliul Superior al Sanatatii, insarcinat cu consilierea guvernului, a propus extinderea la intreaga tara a distribuirii preventive de pastile iodate.

Masura viza pana in prezent doar persoanele care traiau intr-un perimetru de 20 de km in jurul centralelor nucleare belgiene din Tihange (sud) si Doel (nord), cele apropiate de granita belgiana (Chooz, in Franta, si Borssele in Olanda), precum si centrele de cercetari nucleare din Fleurus (sud) si Mol (nord).

"In conformitate cu avizul Consiliului Superior al Santatatii, distribuirea va fi extinsa la un perimetru de 100 km (respectiv in intreaga tara) si va fi acordata cu prioritate grupurilor tinta cele mai vulnerabile, respectiv copii, adolescenti, femei insarcinata si femei care alapteaza", a explicat De Block.

"Obiectivul este de a avea o strategie actualizata pana in 2017", a adaugat ministrul Sanatatii.
Siguranta centralelor nucleare belgiene este un subiect de polemica de mai multi ani, in Belgia dar in special in tarile vecine. Germania si Luxemburgul au cerut saptamana trecuta oprirea temporara a reactoarelor Doel 3 si Tihange 2, ale caror cuve prezinta microfisuri, in asteptarea unor teste complementare.

Belgia sustine ca centralele sale corespund "celor mai severe exigente de securitate" si ca nu exista niciun motiv pentru  a inchide aceste reactoare.

Comentarii