Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Bilanţ negru la început de vară. Patru ieşeni ucişi de caniculă

GALERIE
canicula
  • canicula
- +

 Doi au murit după ce au fost aduşi la Urgenţe şi doi au fost găsiţi decedaţi pe stradă.

Canicula continuă să facă victime în judeţ. Medicii urgentişti şi reprezentanţii serviciilor care asigură intervenţiile medicale în teritoriu arată că temperaturile crescute au afectat în câteva zile de două ori mai mulţi pacienţi decât se aştepatau să fie în tot sezonul cald. Astfel, în ultima gardă a urgentiştilor au mai fost înregistraţi patru pacienţi hipertermici, în condiţiile în care cu o zi mai devreme alţi trei bolnavi au fost spitalizaţi în comă din cauză că au muncit la câmp.

Un al cincilea pacient nu a supravieţuit afectării multi-organice determinate de hipertermie, şi a decedat. Bărbatul în vârstă de 45 de ani, din Cucuteni, şi-a pierdut viaţa după ce a lucra în câmp, expus la soare. Bărbatul a fost găsit de echipajul de intervenţie care a ajuns la faţa locului în stop cardio-respirator. Victima nu a răspuns manevrelor de resuscitare demarate de echipajul medical, ulterior fiind anunţată poliţia şi medicina legală. Din cauza numărului crescut de pacienţi care necesită intubare, urgentiştii au apelat la colegii lor de la Spitalul de Boli Infecţioase pentru a prelua un bolnav. „Aseară (n.r. miercuri seara) au mai fost patru pacienţi cu hipertermie.

Unul a fost adus de SMURD, doi de SAJ, unul a ajuns în UPU cu mijloace proprii. Cel adus de SMURD de la Târgu Frumos este internat în clinica medicală, i-am scăzut temperatura, dar este încă în stare critică. Unul în vârstă de 45 de ani de la Cucuteni a decedat. La fel, şi acest pacient a muncit în agricultură şi ieri la ora prânzului a fost chemată ambulanţa. A făcut stop cardio-respirator şi a murit, fiind anunţată poliţia şi medicina legală. Un alt pacient de 60 de ani, venit cu maşina personală este în Clinica Medicală în starea cea mai bună, fiind preluat cu o temperatură de 41 de grade. Cel de-al patrulea pacient avea temperatură tot de 41 de grade Celsius şi este la Infecţioase pentru că nu mai avem ventilatoare pentru intubare“, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD. Potrivit datelor din UPU şi celor de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, cel puţin patru ieşeni au murit în urma caniculei. Doi dintre ei în UPU - un angajat al Salubris şi un bărbat din Cucuteni - şi alţi doi în spaţiul public. Reprezentanţii SAJ au arătat că, miercuri, 23 iunie, au avut două intervenţii la care pacienţii erau decedaţi de câteva ore când au ajuns la faţa locului echipajele de intervenţie.

„Unul dintre cazuri a fost pe bulevardul Nicolae Iorga din Iaşi, altul, în localitatea Victoria.Ambele victime prezentau semne că sunt decedate de câteva ore. Primul pacient era un caz social, un om care a fost văzut în aceeaşi poziţie de mai multe ore, iar celălalt era un tânăr de 20 de ani care a fost găsit căzut pe stradă“, a arătat asistent medical Nicolai Pralea, purtător de cuvânt al SAJ. Pe lângă cazurile de hipertermii, urgentiştii şi echipajele de intervenţie au preluat în ultimele zile numeroase cazuri de lipotimii. Din cauza creşterii numărului de pacienţi afectaţi de caniculă, medicii fac apel la populaţie să se ferească de expunerea prelungită la soare.

„Nu am avut niciodată atât de multe cazuri de pacienţi cu temperatură peste 40 de grade. Nu ştiu să spun de ce, poate e ceva în atmosferă, poate oamenii sunt mai neatenţi, dar noi nu am avut niciodată aşa de multe cazuri. În general aveam unu-două cazuri pe vară de temperaturi peste 40 de grade Celsius. Acum, numărul de infarcte, embolii pulmonare, accidente vasculare cerebrale şi leşinurile în stradă sunt la fel. În schimb, numărul hipertermiilor severe este mult crescut“, a concluzionat profesorul Diana Cimpoeşu, şefa UPU-SMURD. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri