Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

BIROUL DE MEDIERE: Competiţia şi superioritatea nu au ce căuta într-o căsnicie

GALERIE
casatorie
  • casatorie
- +

Ce ne facem dacă nu ştim să relaţionăm echilibrat cu cei din familie, colegi de şcoală, de serviciu?! Unii dintre noi ne izolăm şi, în loc să ne găsim prieteni, le interpretăm în mod eronat faptele, ne socotim nedreptăţiţi şi atunci devenim victime. Trăim într-un vârtej de schimbări care ne atrag în situaţii de viaţă cu totul imprevizibile, de ordin profesional, social, politic, economic, emoţional. Neliniştea din viaţa particulară este, însă, sentimentul cel mai greu de suportat. Avem nevoie de înţelegere, de susţinere, de observaţii obiective şi imparţiale şi, în plus, de confidenţialitate, în rezolvarea conflictelor.

Cazurile pe care le prezint în această rubrică au toate datele personale fictive, pentru a rămâne doar conţinutul util celor care trec prin situaţii similare .  
Domnul F. este o persoană activă, are o afacere pe care o conduce de câţiva ani, dar faptul că nu se mai înţelege cu soţia lui îl face să fie mereu încordat şi neliniştit. A solicitat o mediere între el şi soţia lui, pentru a lămuri dacă divorţul este soluţia care ar pune capăt zbuciumului în relaţia de cuplu şi dacă băiatul lor ar fi astfel protejat de discuţiile în contradictoriu şi de continua înfruntare dintre cei doi părinţi. Omul spune că nimic nu merge bine, nici în familie, nici în afaceri. „Vă rog să vă liniştiţi şi să-mi răspundeţi la o întrebare: dacă am separa complet viaţa dumneavoastră de familie, de activitatea firmei, aţi putea să vă concentraţi pe soluţiile de revigorare a afacerii?!“ „Cred că da, dar soţiei mele îi pasă doar de copil, sunt atât de dezamăgit încât la firmă sunt ineficient, nu mai am motivaţie.“ „Înţeleg că prioritatea dumneavoastra acum, este liniştea în familie“, am convenit.
Procedura medierii mi-a permis să discut şi cu soţia domnului F. După părerea ei, acesta este interesat exclusiv de bani şi de modalităţile de a-i produce, având grijă să-i amintească deseori, că fără el, ea ar fi „o muritoare de foame“ şi că ceea ce câştigă ea la firma de asigurări nu poate fi considerat un venit decent. Doamna F. mi-a spus că se simte umilită de discuţiile astea, care au loc şi în faţa străinilor şi că ceea ce este mai rău, el este aproape absent în viaţa copilului, cu care petrece foarte puţin timp.
La întâlnirea cu amândoi soţii, ea a întârziat vreo 40 de minute, ceea ce a alimentat concluzia, din partea soţului, că doamna F. nu are intenţia de a îmbunătăţi situaţia între ei. Observaţiile lui erau mai mult expresia unei mâhniri, a unei interpretări pesimiste, pur subiective. Soţia lui a venit, şi-a cerut scuze şi a explicat că la şcoală a trebuit să stea de vorbă cu învăţătoarea care i-a semnalat că băiatul lor este apatic, se izolează de ceilalţi copii în pauze şi performanţele lui şcolare au scăzut.
În faţa mea stăteau doi oameni care dădeau dovadă de responsabilitate în viaţa de familie doar că între ei era o competiţie inutilă pentru a-şi demonstra unul altuia superioritatea; el, financiar şi ea, în privinţa educaţiei copilului. „Credeţi că dacă divorţaţi, confortul psihic individual şi calitatea vieţii dumneavoastră, vor creşte? Vă propun să-mi răspundeţi data viitoare, timp în care v-aş ruga să eliminaţi, din conversaţiile pe care le aveţi zilnic, competiţia şi în locul ei, să puneţi respectul şi iubirea, de câte ori veţi dori să vă exprimaţi grija faţă de celălalt.“ În familie, pentru a funcţiona ca o echipă, este bine să schimbaţi competiţia cu cooperarea şi superioritatea cu iubirea.

Mediator Roxana Cozma
www.mediatoriautorizatiiasi.ro
Pagina de FB: Mediatori Autorizati Iasi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri