Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Boala Găleţii Albastre

GALERIE
cip300
  • cip300
- +

* La ora la care citiţi textul ăsta ar trebui să fie soare (aşa stătea scris pe nişte site-uri), dar când am început să-l scriem era ploaie şi urât, ca un fel de avanpremieră a toamnei care ne aşteaptă, de luni încolo. Va fi o toamnă urâtă nu pe partea meteo, ci pe cea a relaţiilor interumane, fiindcă urmează o campanie electorală (cea preelectorală, deja a început) la sânge, care va împărţi poporul şi va declanşa adevărat război între tabere. Miza e mare, fiind prea mulţi baroni care vor să să rămână şi în libertate şi cu banii luaţi (luaţi de la alţii), aşadar speranţele lor se îndreaptă, evident, către Ponta, cel care, ajuns preşedinte, ar putea graţia, ierta, amnistia. Dreapta este cam năucă, dar sperăm să-şi revină în timp util, fiind singura speranţă etc. Dar până atunci mai e timp. Mai e timp ca actualii guvernanţi să se facă şi mai tare de râs.
 
* Am mai scris şi marţi despre campania aia, de vărsat peste creştete găleţi conţinând apă cu gheaţă, pentru a trage de mânecă omenirea şi a o atenţiona că există pe lume şi suferinzi de scleroză amyotrofică laterală (boala Lou Gehrig). De când cu prima găleată vărsată pe primul creştet, mapamondul a sărit în sus cu mâinile pe fund din pricina asta - mai puţin cei de prin Sahel, de exemplu, care poate că au găleată, dar apă nu prea, iar gheaţă sigur nu. Problema e că Lou Gehrig a fost un jucător de baseball american, care a jucat pentru New York Yankees între 1923 şi 1939, când a fost diagnosticat cu boala asta, care a primit numele lui (vă daţi seama ce onoare pe capul bietului sportiv, să fie numită după el o boală groaznică, nu un parc, o alee sau un stadion, ceva plăcut?), deci nu e nimic nou, afecţiunea asta e veche, nu-i ca Ebola sau chiar ca SIDA (care de-abia a împlinit 30 de ani, vârstă la care femeile încă se mai dau tinere). Oare ce i-o fi apucat pe toţi, de săptămâni încoace, cu operaţiunea "Găleata"? Pesemne că, aşa cum bănuim noi, e o campanie de imagine, deschisă inclusiv cocalarilor, politicienilor, maneliştilor şi vedetelor din chirpici de prin părţile noastre. Ne-au căzut privirile, întâmplător, pe o listă cu diverşi care şi-au turnat găleţi cu apă (mulţi dintre ei, incapabili să pronunţe corect "amyotrofic" şi "Lou Gehrig") şi am ajuns la concluzia că, dintr-un punct de vedere, e un lucru bun: măcar aşa să se mai spele unii pe cap, de jeg sau de gel!
 
* Chiar, de ce nu declanşează nimeni o campanie de luptă împotriva bolii limbii albastre a bovinelor? De câteva zile este un subiect la modă, foarte trendy, că s-au descoperit în judeţul Buzău cazuri de Boala limbii albastre (Bluetongue - nu confundaţi cu Bluetooth, tehnologia aia, de schimbat date pe distanţe mici, care se traduce prin "dinte albastru" şi al cărei nume poate sugera igiena bucală precară sau consumul de cerneală) la nişte rumegătoare. Dar să nu se toarne apă din găleţi, ci, în semn de solidaritate, participanţii să-şi albăstrească limba cu creion chimic, cum făceau poştaşii cu decenii în urmă, când completau taloane şi chitanţe. Prin urmare, dragi entuziaşti, politicieni şi alţi mânaţi de idealuri nobile, ca să vă vadă lumea, găsiţi altceva, nu mai irosiţi gheaţa, că din cauza voastră ospătarii nu mai au ce pune în frapiere şi aduc vinul cald! Week-end vesel să avem cu toţii!
 

 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri