Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Boala sănătăţii

GALERIE
Florin Cintic
  • Florin Cintic
- +

Problema principală nu este deci lipsa fondurilor, ci managementul catastrofal de multe ori aplicat în instituţiile medicale de stat.

O recentă iniţiativă legislativă a stârnit reacţii foarte vii, deşi problema prevenţiei medicale este una extrem de importantă. Cei care se ocupă de politicile medicale, precum şi cei direct implicaţi în activitatea din domeniu ştiu că incidenţa bolnavilor care se adresează medicului doar în situaţiile disperate este, în România, dintre cele mai ridicate, iar această situaţie generează o maximizare a costurilor pentru salvare şi tratament. Totuşi, răul este mult mai adânc decât lipsa de educaţie medicală a cetăţenilor şi ceea ce se întrevede (costuri uriaşe şi oarecum inutile pentru campanii de sensibilizare a publicului să-şi supravegheze mai atent sănătatea şi să ia măsuri din timp pentru ameliorarea afecţiunilor) nu rezolvă esenţa problemei având mai curând aerul unei cheltuieli excesive şi cam fără rost, precum dotarea cu jenţi de magneziu de ultimă generaţie a căruţelor.

O experienţă minimală de contact cu sistemul public de sănătate românesc este, de cele mai multe ori, un coşmar. Orele chinuitoare de aşteptare în faţa uşii cabinetului (inclusiv la Urgenţe), graba şi iritarea doctorilor - excedaţi de aglomeraţie -, realitatea umilitoare a şpăgii, indolenţa personalului medical precum şi aerul general de scârbă şi de lipsă de responsabilitate (ce-mi pasă mie că ai crăpat dintr-o eroare medicală sau pentru că nimeni nu te-a ridicat din faţa spitalului, eu sunt bine mersi acoperit de acte şi apărat de Colegiul Medicilor, din solidaritate de breaslă!) fac ca atmosfera generală să fie sumbră, deprimantă şi lipsită de speranţă. Fireşte că generalizările nu sunt potrivite. Există încă insule de normalitate şi oameni care îşi fac, eroic, meseria în ciuda condiţiilor precare, dar, statistic vorbind, contactul cu sistemul medical public din ţara noastră este astăzi un coşmar terifiant.

De ce se întâmplă aşa? Explicaţia cea mai des întâlnită, potrivit căreia sistemul nu este finanţat cum trebuie, e falsă. Fodurile strânse în numele sănătăţii în ultimele două decenii sunt fabuloase. Ştiu, desigur, că ele se duc în bugetul consolidat şi că guvernele le-au folosit iresponsabil pentru multe alte obiective politice, dar, totuşi, în ansamblul lor investiţiile în spitale au fost consistente. Secţiile şi departamentele directorilor medicali, ale somităţilor conectate politic sau ale celor mai întreprinzători au primit fonduri la discreţie în timp ce alte departamente (de multe ori vitale) au fost lăsate de izbelişte. Bătăliile politice pe investiţiile mari, cofinanţate european, au dus, nu de puţine ori, la blocaje sau la schimbări de destinaţie cu efecte dezastruoase pentru bolnavi. În fine, apariţia şi dezvoltarea sectorului privat în domeniul medical, făcută în mare parte tot pe bani publici, cu sprijinul Casei de Asigurări, de către medici care controlau specialitatea lor atât în calitate de directori sau şefi de secţie, cât şi de titulari de disciplina la UMF dezvoltând adevărate monopoluri familiale care căpuşau sistemul public au contribuit la deteriorarea catastrofală a actului medical la care asistăm neputincioşi astăzi. Nu mai adaug aici formidabila corupţie la vârful ministerului sănătăţii în chestiunea subvenţionării medicamentelor aruncate pe piaţă de marile concerne farmaceutice mondiale care au ruinat atât producătorii interni de medicamente ieftine, la îndemâna oamenilor necăjiţi, cât şi pacienţii obligaţi să cheltuiască din ce în ce mai mult pe medicamente costisitoare.

Problema principală nu este deci lipsa fondurilor, ci managementul catastrofal de multe ori aplicat în instituţiile medicale de stat. Ideea în fond corectă de a face echipe cu un manager de spital dublat de un director medical s-a lovit, din capul locului, de două obstacole de netrecut: politizarea şi inadecvarea finanţărilor la nevoi. Directorii au fost numiţi, prin concursuri trucate, de către decidenţii politici nu pentru calităţile lor, ci pentru loialitatea faţă de partid. Apoi cadrul legislativ şi interesele i-au împiedicat să dezvolte o politică realistă de dezvoltare sănătoasă a instituţiei. De exemplu, în Ungaria, managerul care câştigă contractul pe cinci ani are un buget total aprobat şi un plan de dezvoltare peste care nu mai intervine nimeni. El angajează doctori tineri pentru specialităţile neacoperite, le plăteşte formarea la vârf, le asigură soluţii de cazare şi sprijină integrarea în muncă a familiei pentru a-l determina pe specialist să rămână la un spital regional sau orăşenesc. El stabileşte politica de investiţii şi contractele şi, fireşte, dă seamă de obiectivele propuse şi de cheltuielile efectuate pentru atingerea lor la final de mandat. Nu e la cheremul unui satrap politic local care îl cheamă la raport în fiecare săptămână ca să se asculte vorbind.

Şi mai e ceva. Aglomeraţia şi tratamentul umilitor al cetaţeanului se datorează în principal proastei dimensionări a sistemului medical (cu infrastructura rămas majoritar aceea din timpul comunismului) la nevoile reale ale populaţiei. Sunt, e drept, prea puţini medici faţă de nevoi. Iar cei care sunt angajaţi tratează, pe salarii prea mici, un volum prea mare de bolnavi. În timp ce câţiva belferi câştigă imoral din toate părţile (salariu de profesor UMF, salariu de director, salariu de medic specialist, gărzi, onorariu privat, contracte de colaborare, tantieme de la recomandarea anumitor medicamente plus plicurile, nenumăratele plicuri cu "atenţii" de la pacienţi) un medic de policlinică are un salariu de mizerie şi este excedat zilnic de zecile de bolnavi care stau la uşa lui. De rezidenţi şi de medicii tineri nu mai amintesc că nu are rost.

Aşa încât prevenţia, deşi e o realitate în ţările civilizate, va fi greu de implementat ca o prioritate. Nu mă pricep la politici publice în domeniul sanitar, dar, ca simplu cetăţean, cu o oarecare experienţă occidentală cred că fără despărţirea apelor, ca în Europa, unde medicul este fie al spitalului cu care lucrează, fie cu practică privată (deci nu şapte slujbe), fără autonomizarea deciziei managerilor şi asigurarea unui buget clar definit pe durata mandatului, cu flexibilizarea legislaţiei în domeniul resurselor umane şi fără o politică dură de eliminare a umilitoarei practici a şpăgilor în plic (care să ducă chiar până la ridicarea dreptului de liberă practică a doctorilor corupţi, care pretind şpagă) şi fără stimulente pentru integrarea şi specializarea tinerilor (cu contracte de fidelizare aferente) sistemul sanitar de la noi va intra în colaps. Deocamdată, e doar în metastază.

P.S. Dedic acest articol memoriei scriitorului, politicianului şi profesorului universitar Tiberiu Brăilean, cel care, adus cu salvarea la ora unu noaptea, a fost lăsat să agonizeze pe holurile unui spital ieşean până a intrat în moarte cerebrală la ora şase dimineaţa, pentru că "dom' profesor", care era de gardă, a lăsat dispoziţii drastice să nu fie deranjat din somn pentru că avea patru slujbe a doua zi.

Florin Cîntic este istoric, director al Arhivelor Naţionale, Filiala Iaşi şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri