Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Care este programul vaccinărilor şcolare

GALERIE
vaccinare Foto observatorbn.ro
  • vaccinare Foto observatorbn.ro
- +

Injecţiile vor fi făcute în următoarele trei luni direct la şcoală, de medicul instituţiei, sau de medicul de familie.

Şcolarii din clasele 0, a II-a, a VIII-a şi a IX-a vor fi i­mu­­nizaţi împotriva polio­mie­litei, tetanosului, rujeolei, rubeolei şi a oreionului în lunile viitoare până la finalul lui ianuarie 2015. Elevii vor fi vaccinaţi în mai multe etape, primii cărora li se va administra dozele împotriva infecţi­ilor fiind elevii din clasele pri­mare.

Astfel, potrivit Di­rec­ţiei de Sănătate Publică din Iaşi (DSP), copiii din clasa 0 şi a II-a vor fi vaccinaţi îm­potriva poliomielitei în pe­­rioada 10-21 noiembrie. În cea de a doua etapă, cuprinsă între 2 - 15 decembrie, vor fi imunizaţi antitetanos şcolarii din clasele a VIII-a şi a IX-a. Ulterior, începând cu luna ianuarie, se va administra vaccinul împotriva rujeolei, rubeolei şi a oreionului. Potri­vit reprezentanţilor DSP, direcţia are deja în stoc vaccinurile pentru primele două etape şi urmează să le pri­mească şi pe celelalte. Vac­cinurile vor fi administrate de medicii din şcoli sau de cei de familie.

La ultimul control epidemiologic, în şcoli au fost găsiţi 1.822 de copiii bolnavi, care au fost diagnosticaţi cu angină, micoze viroze respiratorii, pediculoză sau scabie. Dintre copiii depistaţi cu boli, 362 au fost diagnosticaţi cu angină, afecţiune cunoscută popular cu denumirea de roşu în gât, cu 71 de cazuri mai puţine faţă de anul trecut. Alţi 137 de minori aveau tegumentele infectate şi au fost diagnosticaţi cu micoze, în timp ce încă 678 de copii aveau pediculoză şi alţi 30 râie.

În privinţa cazurilor de scabiei, reprezentanţii DSP Iaşi spun că au fost depistate cu 51 de cazuri mai puţine, faţă de anul trecut. „După re­controlul efectuat de medici, s-a constatat că 15 cazuri de scabie şi 406 de pediculoză erau deja rezolvate prin tratamentul adecvat aplicat, nu­mărul acestora scăzând considerabil“, a menţionat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP.

Inspectorii DSP au exa­minat, la începutul anului şco­lar, copiii din 13 creşe, 8 centre de plasament, 346 de grădiniţe, 185 de şcoli ge­ne­rale, 44 de licee, 15 şcoli profesionale şi 6 unităţi speciale de învăţământ.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri