Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Câţi şi cum mai votăm

GALERIE
Radu Mesnita
  • Radu Mesnita
- +

 Talmeş-balmeş în sistemul electoral românesc.

Adevărul e că prea ne obişnuisem cu toate, aşa prost cum funcţionează lucrurile în România. Ştii unde trebuie să ungi, unde trebuie să dai şi unde trebuie să te faci că plouă, eventual să şi înduri - că, la urma urmei, mulţi gândesc că ies mai bine cu 10 minute de ruşine pentru o viaţă de huzur.
Acum, nici câţi suntem nu mai ştim. Doar aleşii au aproximat cum le-a convenit. De aceea se şi scot peste măsură de mulţi, să fie siguri că dau pe dinafară. Îl au de partea lor şi pe distinsul Iohannis, care şi-a plecat urechea spre ei, nu spre românii care au considerat că 300 de inşi sunt suficienţi ca să îndeplinească - chiar mai bine - îndatoririle legislative. Nu 580, câţi au vrut PSD şi PNL, nu 450, câţi au vrut aceleaşi partide plus Iohannis.
Acum, la mai bine de un an şi jumătate de la cozile umilitoare din noiembrie 2014, Klaus Iohannis şi cei peste 500 din Parlament încă se mai scarpină să ajusteze legea electorală pentru diaspora. Oficial, în afara ţării trăiesc peste 3 milioane de români, dar curios este că doar a mia parte dintre ei au cerut să se înregistreze ca votant în străinătate. E limpede câtă publicitate s-a făcut sistemului de vot prin corespondenţă în aproape un an, de când s-a schimbat legea. De ce li se mai cer oamenilor numere de telefon, adrese de e-mail sau de corespondenţă poştală? Ca să fie informaţi în mod util sau ca toate aceste detalii personale să ajungă pe piaţa neagră şi să fie bombardaţi cu spam-uri?
La ultimele runde de alegeri a frapat de fiecare dată diferenţa dintre numărul de alegători şi populaţia ţării. Politicienii din tagma fostului USL s-au trezit brusc din traiul lor de huzur în 2012, când au organizat a doua oară prost referendumul pentru demiterea preşedintelui. Sigur, n-au făcut-o pe banii lor, ci pe banii luaţi din sănătatea, din autostrăzile nefăcute şi din bugetul şi-aşa sărac al sistemului de învăţământ. În numele democraţiei, bineînţeles. Abia atunci s-au trezit înţelepţii din fruntea neamului că nişte milioane de români cu drept de vot nu ies la socoteală. N-au protestat la fel de hotărât la alegerile de la sfârşitul aceluiaşi an, când numărul alegătorilor a crescut şi mai mult, trecând de 18 milioane, „numărătoare” care a contribuit la mărirea grotescă a dimensiunilor Legislativului.
Lovitura de teatru a venit în 2013, când, după doi ani de prelucrări intense, rezultatele recensământului din 2011 au arătat că doar puţin peste 20 de milioane de oameni mai vieţuiesc în România. Dar răsturnarea de situaţie a fost, la rândul ei, răsturnată: de la 20 de milioane şi un pic în 2011, astăzi s-a ajuns la 22 de milioane şi jumătate de oameni cu domiciliul în România. Singura legătură dintre cele două categorii de milioane este că ambele sunt în declin: scad din acelaşi motiv - sporul natural negativ.
În schimb, populaţia Iaşului e în creştere. Dacă în 2011 municipiul era cotat cu doar 290 de mii de locuitori, în urma Clujului şi Timişoarei, azi i-am luat pe clujeni şi pe timişoreni: sunt peste 360 de mii de domiciliaţi în Iaşi. Ce contează că, unii, doar cu numele?! Acordarea cetăţeniei se face în schimbul dovezii că ai unde locui. Noroc că nu se trece şi la întreţinere.
Însă, pe chestia asta, s-ar putea ca Iaşul să fie reprezentat în Parlament de mai mult de 5 senatori şi 12 deputaţi. Problema e dacă ieşenii vor avea iarăşi de ales între nişte Angheli Stanci, nişte Reli Fenechii sau nişte Gheorghi Emaci. Că, dacă ar fi nişte aleşi care chiar să-şi merite mandatele şi privilegiile, n-ar fi nimic de zis. Din păcate (la propriu!), niciun partid nu garantează asta, decât verbal. Că doar de aia e campanie şi, uneori, recensământ.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri