Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cele mai performante telescoape din ţară, robotizate, se vor găsi la Iaşi

GALERIE
observator astronomic iasi
  • observator astronomic iasi
- +

Clădirea va fi renovată şi reabilitată în cadrul unui proiect cu fonduri europene ce va înghiţi aproape zece milioane de euro.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ a reuşit să depună un proiect european pentru a transforma Observatorul Astronomic din dealul Copoului într-un laborator performant de cercetare, care să fie deschis şi publicului larg, investiţia pe care UAIC speră să o obţi­nă fiind de aproape 10 milioane de euro, mai exact 42 de milioane de lei. Proiectul a fost realizat în această vară şi a fost primul pro­iect din ţară depus pe axa sa, deschisă clusterelor din care fac parte şi universităţi şi ins­titute de cercetare-dezvoltare. Planurile ins­tituţiei de învăţământ superior cu privire la Observator sunt ambiţioase, acesta urmând a deveni un centru de cercetare care să fur­ni­zeze o serie de informaţii ce vor putea fi puse în aplicare concretă de către agenţii eco­nomici.

„Este practic un proiect de inves­ti­ţii pentru crearea unui centru de cerce­tare important. Scopul unor astfel de pro­iecte este de a finanţa acele universităţi care fac parte dintr-un cluster şi pot furniza clus­terului respectiv servicii, produse sau in­formaţii care să permite agenţilor econo­mici din cluster să dezvolte noi produse cu caracter economic şi servicii“, a explicat conf.dr. Cătălin Galeş, de la Facultatea de Matematică, unul dintre responsabilii cu Ob­servatorul Astronomic de la „Cuza“ şi care a fost implicat în scrierea proiectului, alături de reprezentanţi ai Facultăţii de Fizică şi ai Departamentului Tehnic de la UAIC.

Aces­ta a explicat că în cadrul proiectului care va avea valoarea de 42 de milioane de lei se vor cumpăra unele dintre cele mai performante telescoape din ţară, un laser foarte puternic şi „o mulţime de alte echipamen­te, cum ar fi un calculator care să preia datele furnizate de măsurători şi observaţii legate de atmosferă sau de modelarea di­na­micii deşeurilor spaţiale“.

Cercetarea deşeurilor spaţiale sau a asteroizilor

Din clusterul din care face parte UAIC şi alături de care a candidat pentru această fi­nan­ţare face parte şi echipa care lucrează acum la Laserul de la Măgurele. Centrul de cercetare de la Iaşi va avea două direcţii - una privind atmosfera şi una privind spaţiul îndepărtat - deşeurile spaţiale, dinamica lor, traseul asteroizilor etc. Proiectul a fost in­clus la o categorie - Securitate şi spaţiu, ur­mând a se studia compuşii chimici din straturile superioare ale atmosferei, diferitele efec­te ale poluării, studiul curenţilor atmosferici sau al rutelor obiectelor zburătoare.

„Avem deja cercetări în colaborare cu profesori din Italia. Vom continua astfel de cercetări şi cu alte observatoare. Vom avea un telescop cu oglinda destul de mare, printre cele mai mari din ţara noastră, şi vom putea face observaţii în colaborare cu Italia. Însă, fiind complet robotizat, telescopul va pu­tea fi preluat şi utilizat şi de alte centrare cu care vom avea relaţii de colaborare, sau alte companii din cluster“, a adăugat conf.dr. Cătălin Galeş.

S-au lansat discuţii cu privire la parteneriate cu firme care ar putea beneficia de o astfel de cercetare, însă se aş­teap­tă un răspuns oficial cu privire la finanţarea şi eligibilitatea proiectului de la UE, răs­pun­sul final urmând a veni la începutul lunii decembrie. Renovarea integrală a clădirii şi dotarea acesteia va dura aproximativ trei ani de zile, după care, reprezentanţii UAIC au precizat şi că iau în calcul găsirea unor zile pe săptămână în care să deschidă observatorul publicului, toţi cei interesaţi putând urmări observaţiile realizate atât în persoa­nă, cât şi printr-o pagină specială pe Internet.

„Este un proiect foarte bine gândit şi elabo­rat sub coordonarea a doi tineri de la Fa­cultatea de Matematică şi de la Facultatea de Fizică care au preocupări apropiate pe cercetarea de astronomie. Partea de reabi­li­tare şi modernizare a clădirii este o componentă aproape insignifiantă din valoa­rea totală. Am fost foarte plăcut impresionat de faptul că a fost primul proiect din ţară depus pe această linie de finan­ţare“, a declarat prof.dr. Vasile Işan, rectorul UAIC.

O ruină uitată de ieşeni

În trecut s-a mai încercat renovarea clădirii cu o serie de fonduri internaţionale, însă acestea se adresau mai mult pe partea de patrimoniu cultural or clădirea, deşi este declarată monument, nu s-a încadrat cerin­ţelor necesare pentru obţinerea finanţării. Da­că acest proiect va fi acceptat, Observatorul se va transforma complet. În prezent, după cum a prezentat „Ziarul de Iaşi“ încă de anul trecut, acesta este într-o stare de avansată degradare, reprezen­tan­ţii UAIC neştiind e­xact când a fost revizuită sau amenajată ins­talaţia electrică, cele două laboratoare care există sunt încălzite iarna printr-o serie de sobe legate la reţeaua de gaz, iar întreaga clădire nu este racordată la canalizare.  La nivel de aparatură, ultimele investiţii în teles­cop s-au făcut în anii ’60.

VEDEŢI ŞI:

FOTO: Observatorul Astronomic din Copou, încă încâlzit cu sobe și fără racord la canalizare

Observatorul astronomic din Copou, încă încălzit cu sobe şi fără racord la canalizare, aproape că stă să se dărâme, în timp ce aparatura de acolo, de la nivelul anului 1960, suferă acut de miopie.


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri