Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cine este noul ministru de Finanţe

GALERIE
eugen
  • eugen
- +

După ce şi-a propus să ajungă la o absorbţie a fondurilor de coeziune de 80% până la sfârşitul anului, ministrul Eugen Orlando Teodorovici a fost propus pentru portofoliul de la Finanţe, deţinut interimar de Victor Ponta, care în acest timp şi-a căutat un "kamikaze" la conducerea ministerului.

Eugen Orlando Teodorovici s-a născut în 12 august 1971. El este absolvent al Academiei de Studii Economice şi are un doctorat în managementul fondurilor europene.
În perioada 2000 - 2004, Teodorovici a fost director în Direcţia de Coordonarea a Programelor ISPA şi SAPARD din Ministerul Integrării Europene, iar timp de un an, între ianuarie şi decembrie 2000, a activat în Ministerul Afacerilor Externe, la Departamentul pentru Afaceri Europene.
Între 2004 şi 2005, Eugen Teodorovici a lucrat la Ministerul Finanţelor Publice şi a fost director general la Autoritatea de Management pentru Fondul de Coeziune. În perioada 2007-2009, Teodorovici a fost secretar de stat la Ministerul Economiei şi Finanţelor, după ce între 2005 şi 2007 a fost director general al Autorităţii de Management pentru Infrastructură din minister.
În perioada mai-decembrie 2012, el a fost consilier de stat al premierului, după ce din iunie 2009 şi până în mai 2012 a fost director la Autoritatea de Audit a Curţii de Conturi a României.

Pe hârtie, fondurile europene au depăşit 10 miliarde euro

În decembrie 2012, Eugen Teodorovici a fost ales senator PSD de Buzău, iar în aceeaşi lună a fost numit de premierul Victor Ponta ministru al Fondurilor Europene. El este membru în Consiliul de Administraţie al CEC şi reprezentantul României în Consiliul Director al Băncii Europene de Investiţii. Teodorovici a fost şi membru al PNL, partid din partea căruia a candidat la alegerile din 2008 pentru un post de senator de Vrancea, dar a pierdut.
Când a fost numit ministru la Fonduri Europene, în decembrie 2012, rata de absorbţie era de 10,69% (2,053 miliarde de euro) pentru perioada de programare 20007-2014, iar acum o statistică prezentată de minister la sfârşitul lunii februarie arăta că nivelul absorbţiei a ajuns la 52,59% (10,023 miliarde de euro). Recent, Teodorovici spunea că şi-a propus ca până la sfârşitul anului să ajungă la o absorbţie a fondurilor de coeziune de 80%.
În timpul mandatului de ministru, Teodorovici a fost frecvent criticat de fostul preşedinte Traian Băsescu, acesta declarându-se îngrijorat de rata redusă de absorbţie şi spunând că optimismul ministrului este "neacoperit de realitate".
Acordul de Parteneriat a fost un alt motiv de dispută între cei doi. Băsescu susţinea, în 2013, că Guvernul nu a fost competent în pregătirea absorbţiei banilor pentru exerciţiul 2014-2020 prin proiectul Acordului de Parteneriat transmis la Bruxelles, în timp ce Teodorovici spunea că Acordul de Parteneriat este "un document de bună calitate".

Un "dandy" şi un "discotecar"

În septembrie 2014, preşedintele Traian Băsescu îl numea, într-o conferinţă de presă la Cotroceni, "acest dandy de la Fonduri Europene" şi "discotecar". Fostul şef al statului spunea că, pe raportarea Uniunii Europene, pe luna septembrie, au fost cheltuite doar 37,5% din fondurile europene alocate în sumă totală de 19 miliarde euro, diferenţa de 12 miliarde euro putând fi astfel pierdută. A doua zi, Teodorovici replica: "Încerc să fac o glumă, dar totuşi ... astăzi, când am plecat de acasă, m-am uitat mai atent la cum ies pe uşă, am zis că, dacă, totuşi, cineva stă şi mă urmăreşte zi de zi, măcar să mă aibă ca model".
Teodorovici pleacă de la Ministerul Fondurilor Europene în contextul unor verificări pe care DNA le face în cazul mai multor proiecte finanţate din fonduri europene. Astfel, în februarie, percheziţiile au ajuns inclusiv la sediul ministerului, ulterior ministrul anunţând demiterea mai multor şefi de autorităţi de management.
Absorbţia fondurilor europene a fost, chiar în această lună, tema unei moţiuni simple a PNL - "Fondurile europene în guvernarea PSD - între Făt Frumos şi Fata Morgana" -, care a fost dezbătută în 11 martie în Parlament. În timpul dezbaterilor, ministrul spunea că este de acord cu această poveste. "Desigur, fondurile europene se află între Făt Frumos şi Fata Morgana, adică între guvernarea PSD şi planul de guvernare PNL pe 2015", afirma Teodorovici.
În momentul numirii la conducerea Fondurilor Europene, Teodorovici era căsătorit, însă între timp a divorţat de soţia sa, cu care are doi copii, şi a intrat în atenţia presei mondene, care l-a surprins, în mai multe rânduri, în compania unor femei.

Leafă de 64.366 de lei pe an, credite de 792.000 euro

Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, din iunie 2014, Teodorovici are patru terenuri intravilan - două în Sectorul 1 al Capitalei, unul în Sectorul cinci şi unul la Otopeni. De asemenea, el are trei case în Bucureşti, cu suprafeţe de 220, 440 şi 70 de metri pătraţi, cumpărate în anii 2001, 2007 şi 2008, două dintre ele fiind achiziţionate prin credit. Totodată, Teodorovici are şi un apartament de 64 de metri pătraţi în Bucureşti, moştenit în anul 1994. Eugen Teodorovici deţine şi un autoturism Dacia 1310, fabricat în 1996 şi cumpărat în 1998.
Teodorovici are peste 28.000 de lei în fonduri de investiţii la ING Asigurări de viaţă, 6.000 de acţiuni la Eximbank, în valoare de 60.000 de lei şi 20% din părţile sociale de la SC Smart & Fun SRL. Eugen Teodorovici are şi trei credite bancare de 792.000 de euro, două dintre ele fiind ipotecare, precum şi un contract de împrumut încheiat în 2011 şi scadent în 2021, în valoare de 100.000 de euro.
Astfel, el are un credit ipotecar de 320.000 de euro contractat în 2007 de la BCR şi scadent în 2037, un credit de nevoi şi refinanţare de 240.000 de euro, contractat în 2007 şi scadent în 2032, un credit ipotecar la Credit Europe, contractat în 2008 şi scadent în 2033, în valoare de 152.000 de euro. De asemenea, el are ipotecate două imobile, ambele în Sectorul 5 al Capitalei.
La capitolul venituri, Teodorovici a menţionat, pentru anul fiscal precedent, venituri de 64.366 de lei, bani obţinuţi ca angajat la Ministerul Fondurilor Europene. De asemenea, Teodorovici a încasat 2.500 de euro pe lună din închirierea unui imobil.



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri