Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cioloş: Societatea civilă şi generaţia nouă încep să se trezească, nu mai stau doar pe Facebook

GALERIE
dacian ciolos
  • dacian ciolos
- +

Societatea civilă şi generaţia nouă au început să se trezească şi nu mai stau doar pe Facebook, ci coboară în stradă când e cazul şi iau iniţiativa când simt că pot schimba ceva, a spus premierul Dacian Cioloş în discursul susţinut la un eveniment organizat de Fundația Teach for Romania 

"Am observat în ultimii doi, trei ani că societatea civilă şi generaţia nouă din România au început să se trezească, să nu mai stea doar, nu la televizor, ci în faţa calculatorului, pe Facebook, să coboare şi în stradă când e cazul şi să ia şi iniţiativa atunci când simte că poate să schimbe ceva. Şi mi-am spus că această experienţă care s-a capitalizat deja de câţiva ani de zile poate să fie folosită şi poate să contribuie la reformarea statului, la eficientizarea lui", a spus Cioloş, vineri, în discursul susţinut în faţa participanţilor la conferinţa ''Impactul nostru în educație'', organizată de Fundația Teach for Romania.

Premierul a punctat că societatea civilă are idei valoroase care ar trebui puse în valoare la nivel central, dar şi o experienţă care ar trebui folosită pentru construirea relaţiei dintre stat şi activitatea cetăţenească.

"De aceea mi-am dorit şi am luat în jurul meu consilieri, oameni care vin din societatea civilă, care au înţeles destul de rapid cum putem face puntea de legătură între ceea ce fac organizaţiile neguvernamentale şi ceea ce fac diferite instituţii publice şi am dorit să implicăm şi să transferăm pe cât posibil-sigur, cu un pic de nebunie şi curaj- această experienţă către instituţii publice, instituţii ale statului", a afirmat şeful Executivului.

El a adăugat că unele idei izvorâte din zona societăţii civile le-a preluat pentru a le dezvolta la o scară mult mai amplă, la nivel guvernamental, în ciuda criticilor.

"Când am gândit programul de luptă împotriva sărăciei, am fost criticat de către unii, cum să vorbim de sărăcie într-o ţară care e membră a UE, într-o ţară-n care creşterea economică e importantă ş.a.m.d. Şi asta pentru că eu cred că prima condiţie pentru a rezolva o problemă e să o recunoşti cu onestitate, cu deschidere, şi apoi să nu te opreşti doar la a o recunoaşte şi s-o tot repeţi într-un mod negativist, ci să şi găseşti, să şi propui soluţii. De unde soluţii? Mie mi s-a cerut în şase zile să formez şi Guvernul, să fac şi un program de guvernare şi să şi încep activitatea, aşa încât m-am inspirat de acolo de unde am văzut că sunt experienţe pozitive", a mărturisit Cioloş.

Premierul a apreciat activitatea fundaţiei cu copii, în special cu cei din mediul rural, şi a anunţat că Guvernul va acorda tot spijinul necesar, inclusiv prin finanţări europene, organizaţiilor neguvernamentale implicate în astfel de proiecte educaţionale.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri