Comarna a rămas fără primar cu 10 zile înainte de alegeri. A fost ”furat” de ANI

vineri, 27 mai 2016, 01:54
1 MIN
 Comarna a rămas fără primar cu 10 zile înainte de alegeri. A fost ”furat” de ANI

 Primarul comunei Comarna şi-a pierdut funcţia cu 10 zile înainte de alegeri. Prefectul Marian Grigoraş a semnat ordinul de constatare a încetării de drept a mandatului primarului Victor Banu. În cazul acestuia, Agenţia Naţională de Integritate a constatat că funcţia de primar este incompatibilă cu activitatea de comerciant persoană fizică desfăşurată de acesta în paralel, iar decizia a rămas definitivă. 

“Având în vedere că au fost îndeplinite condiţiile procedurale, respectiv obţinerea acelui referat din partea secretarului Consiliului Local Comarna, în cursul zilei de ieri am emis ordinul de încetare de drept a mandatului, având în vedere situaţia de incompatibilitate constatată de instanţele de judecată. Ordinul a fost emis ieri şi tot ieri a fost comunicat”, a declarat prefectul.

Conform statutului aleşilor locali, mandatul primarului încetează de drept dacă se constată incompatibilitatea acestuia. Încetarea mandatului se constată prin ordin al prefectului, emis în baza unui referat înaintat de secretarul consiliului local. În 2013, inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au constatat că Victor Banu se afla în stare de incompatibilitate din iulie 2011, fiind simultan primar şi comerciant.

Contestaţia depusă de Banu a fost respinsă, procesul ajungând la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Acţiunea primarului din Comarna a fost respinsă şi de ÎCCJ, rămânând definitivă. În urma acestui proces, Banu şi-a pierdut şi dreptul de a candida la un nou mandat de primar, el aflându-se acum doar pe lista de candidaţi la CL din partea PSD. În urmă cu o săptămână, prefectul ameninţa cu formularea unei plângeri penale la adresa secretaruluI CL Comarna, dacă referatul întârzie. 

Comentarii