Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Advertorial

Concluzii la un experiment

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +


Unii dintre dvs, cititorii, probabil că aţi auzit despre experimentul – borcanul cu purici, care chiar dacă a existat ori ba, nu mai are importanţă până la urmă. Însă, concluzia este mai importantă şi demnă de reţinut! Mai exact, această istorie ori experiment este o parabolă, o parabolă a societăţii, a sistemului în care trăim sau supravieţuim, după caz.

Ne este trasat de la început cadrul în care trebuie să evoluăm sau mai exact să involuăm, suntem limitaţi de la naştere, ce avem voie să facem şi ce nu, să fim supuşi, pasivi, conformişti, să nu gândim, acceptând „ideile de-a gata servite”, să acceptăm spălarea pe creier oficială sau dresajul numit educaţie, să fim sclavii diriguitorilor, să ne înmulţim; şi aş putea continua aşa mult şi bine. Deci, traseul standard al „vieţii” celor mai mulţi oameni…şi totul, în colivia în care ne zbatem până murim, dacă ne acceptăm o soartă impusă.       

Aşadar, pentru a putea trage concluzia, trebuie să vă relatez istorioara sau, mă rog, experimentul: “Într-un borcan nu foarte înalt au fost puşi nişte purici. Apoi borcanului i s-a pus un capac, prevăzut cu mici gaurele, doar cât să intre aer. Puricii încercau permanent să evadeze din borcan, însă de fiecare dată nu făceau decât să cadă răpuşi de loviturile căpătate din săriturile eşuate.

După un timp, din ce în ce mai rar se mai auzeau săriturile puricilor, iar într-un final s-a aşternut liniştea. Puricii învăţaseră să sară strict cât să nu se mai izbească de capac. După altă perioadă de timp, puricii s-au înmulţit şi s-a întâmplat un fenomen şi mai interesant : noua generaţie nici măcar nu concepea existenţa borcanului şi a capacului, ei pur şi simplu luau mediul existent ca singurul normal şi posibil, de la naştere sărind, ca şi parintii lor, strict cât să evite capacul şi implicit durerea produsă de săriturile eşuate.

După o altă perioadă de timp, cercetătorii au înlăturat capacul şi surpriză absolută! Puricii rămâneau în cadrul imaginar trasat de limitele borcanului, pe care chiar dacă nu-l mai vedeau acum, erau convinşi că există, că este acolo şi ca atare mai săreau din când în când, doar până la limita capacului imaginar.”

Aşadar, aceasta era colivia perfectă în care supravieţuiau pasiv roboţii perfecţi. Cam aceasta se întâmplă acum şi cu noi. Dar, se impune să vedem şi să abandonăm colivia, atunci când i s-a luat capacul, cel mai probabil din greşeală.

Ing.dr.ec Traian Dobre
 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri