Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Copii: când se operează strabismul?

GALERIE
strabism copii
  • strabism copii
- +

Dacă deviaţia este mare, permanentă şi este prezentă încă de la naştere se opereaz. Deoarece tratamentul precoce este foarte important în corectarea strabismului, intervenţia chirurgicală se efectuează frecvent la copiii cu vârstă mai mică de 2 ani

Prof. dr. Dănuţ Costin, Şeful Clinicii a II-a Oftalomologie din cadrul Spitalului de Neurochirurgie Iaşi: „Strabismul este o afecţiune vizuală în care ochii nu pot fixa (focaliza) un obiect (imagine) în acelaşi timp. Uneori strabismul este numit şi „ochi-încrucişaţi“, „privire crucişă“.

Boala este frecvent întâlnită în copilărie. Strabismul apare atunci când musculatura oculară nu coordonează corect mişcările globilor oculari. În acest caz, ochii nu mai sunt centraţi corect şi creierul are difficultăţi în suprapunerea celor două imagini ce provin de la fiecare glob ocular. De ce se întâmplă acest lucru? Cauzele strabismului prezent în copilărie sunt necunoscute. În general, cu cât este mai tînăr copilul, la începutul tratamentului pentru strabism, cu atât mai mari sunt şansele ca această afecţiune să fie corectată. Tratamentul strabismului poate include purtarea ochelarilor, folosirea ocluzorului, tratamentul medicamentos, exerciţiile globilor oculari (tratamentul ortoptic) sau tratamentul chirurgical.

 Ochelarii pot corecta uneori strabismul

În cazul în care există doar devierea globilor oculari, aceştia nefiind centraţi, purtarea ochelarilor poate corecta uneori strabismul. Unii copii au nevoie de purtarea unor lentile speciale numite prisme. În timpul purtării ochelarilor poate fi necesară folosirea picăturilor pentru o perioadă de timp.

„Acoperirea“ ochiului

 Acesta este tratamentul de primă intenţie pentru ambliopie (ochi leneş), care poate apărea ca urmare a strabismului sau poate fi o cauză ce determină strabismul. Ochiul mai puternic (cu vedere mai bună) este acoperit cu un ocluzor (bandaj) cu scopul de a forţa copilul să utilizeze ochiul mai slab. Este foarte important ca părinţii să respecte cu exactitate instrucţiunile medicului specialist oftalmolog şi să nu lase copilul să poarte ocluzorul o perioadă de timp mai mare decât cea recomandată de medic, pentru că purtarea excesivă a ocluzorului poate determina apariţia ambliopiei la ochiul care iniţial era mai puternic.

 Exerciţiile oculare, fără alt tratament adjuvant nu sunt eficiente în tratarea strabismului

Ocazional, se folosesc exerciţiile oculare ca tratament adiţional la alte metode de tratament, ca de exemplu în tratamentul chirurgical. Cu toate acestea, exerciţiile oculare, fără alt tratament adjuvant nu sunt eficiente în tratarea strabismului. Tratamentul ortoptic (exerciţiile) este indicat în tratamentul ambliopiei, educarea vederii binoculare şi recuperarea fuziunii oculare. Acest tip de tratament este indicat numai de medicul oftalmolog şi va fi efectuat periodic până la recuperarea funcţiei. În cazul in care copilul este nevoit să poarte lentile de contact speciale pentru tratarea ambliopiei („ochi leneş„), părinţii vor fi nevoiţi să-l înveţe cum să le utilizeze. Ei trebuie să se asigure că acesta utilizează picăturile de ochi întocmai după recomandarile medicului oftalmolog.

Operaţia: uneori copilul cu strabism are nevoie de mai multe intervenţii chirurgicale pentru a realinia globii oculari şi a îmbunătăţi vederea

Tratamentul chirurgical este de multe ori singurul capabil să alinieze globii oculari şi să îmbunătăţescă vederea ochilor cu strabism. În timpul intervenţiei chirurgicale, medicul va slăbi sau întări musculatura din jurul globului ocular prin modificarea poziţiei sau lungimii acesteia. Uneori copilul cu strabism are nevoie de mai multe intervenţii chirurgicale pentru a realinia globii oculari şi a îmbunătăţi vederea; iar după intervenţia chirurgicală s-ar putea să aibă nevoie de ochelari sau să fie nevoit să continue purtarea ochelarilor recomandaţi înaintea operaţiei. Când deviaţia ochiului este mică şi apare după vârsta de 1 an se apelează iniţial la forma nonchirurgicală de tratament. Numai în cazul când tratamentul medical este insuficient, se apelează la chirurgie.

Dacă deviaţia este mare, permanentă şi este prezentă încă de la naştere se operează. Deoarece tratamentul precoce este foarte important în corectarea strabismului, intervenţia chirurgicală se efectuează frecvent la copiii cu vârstă mai mică de 2 ani şi uneori se poate realiza chiar şi la copiii în vârstă de 3 luni mai ales în cazurile severe de strabism şi în mod special atunci când strabismul a fost diagnosticat precoce. Cu toate acestea, eficienţa intervenţiei chirurgicale la copii cu vârsta mai mică de 6 luni este controversată pentru că musculatura globului ocular nu este încă dezvoltată. Deşi foarte rar, strabismul la copii cu vârste foarte mici poate să dispară de la sine o dată cu dezvoltarea musculaturii oculare în timpul creşterii“.

Tratament la domiciliu

În cazul în care tratamentul copilului pentru corectarea strabismului include purtarea ochelarilor sau a ocluzorului, părinţii trebuie să se asigure că aceştia vor purta ochelarii sau ocluzorul conform recomandărilor medicului oftalmolog. Este foarte important ca ocluzorul să fie utilizat conform recomandărilor medicale, pentru că purtarea ocluzorului pe o perioadă mai scurtă de timp decât cea recomandată, face tratamentul mai puţin eficient, iar purtarea ocluzorului pe o perioadă mai lungă de timp, poate cauza afectarea ochiului mai puternic.

Cum recunoaştem strabismul

Copiii care au strabism pot fi uneori diagnosticaţi cu uşurinţă doar prin simpla observare a poziţiei globilor oculari. Cele mai frecvente semne vizibile sunt :
- globii oculari nu privesc în aceeaşi direcţie în acelaşi timp;
- globii oculari nu se mişcă coordonat (direcţia care afectează cel mai mult mişcările oculare depinde de tipul de strabism prezent la persoana respectivă);
- privirea încrucişată sau închiderea unui ochi la lumina strălucitoare;
- înclinarea sau întoarcerea capului pentru a privi la un obiect;
- împiedicarea persoanei de obiectele care-i stau în cale (strabismul limitează aprecierea distanţei faţă de diferite obiecte).

 „Ochiul leneş“

 Uneori sunt necesare unele analize pentru a determina dacă nu este prezentă de fapt o altă afecţiune, ca de exemplu ambliopia, o afecţiune oculară denumită şi „ochi leneş„, în care un ochi nu este folosit suficient pentru formarea imaginii la nivelul cortexului cerebral, astfel că la nivelul acelui ochi vederea nu se dezvoltă corect. Dacă strabismul apare doar uneori sau atunci când copilul schimbă ochiul folosit pentru focalizarea obiectelor, ambliopia este puţin probabil să se dezvolte.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri