Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cum a ajuns un start-up local cu trei specialişti la 120 de angajaţi şi parte a corporaţiei finlandeze Basware

GALERIE
basware (1)basware (2)basware (3)basware (4)basware (5)
  • basware (1)
  • basware (2)
  • basware (3)
  • basware (4)
  • basware (5)
- +

Industria IT & Outsourcing din Iaşi este domeniul cu cel mai puternic avans, la dezvoltarea sectorului contribuind atât multinaţionalele care au ales să îşi dezvolte aici activitatea, cât şi start-up-urile locale, printr-un aport semnificativ de inovaţie şi performanţă.

Compania Basware este una dintre prezenţele cu tradiţie pe piaţa ieşeană, care a pornit de la un start-up cu trei angajaţi şi a ajuns la o echipă de 120 de persoane şi planuri de dezvoltare. De altfel, în primăvara acestui an, Basware şi-a extins cu încă 500 de mp spaţiul ocupat în clădirea United Business Center 3 din ansamblul Palas, ajungând în prezent la o suprafaţă de 1.300 mp, semn al consolidării activităţii. La acestea se adaugă şi afacerile în creştere, pentru anul 2014 compania raportând o cifră de afaceri de peste 1,5 milioane de euro.

Parcursul unui start-up de succes

Compania şi-a început activitatea sub numele de Viper Systems, având la bază ideea de a dezvolta soluţii software destinate mediului business to business, care să ofere servicii de procesare a documentelor electronice. Echipa a pornit la drum cu un investitor german, doi Java developeri şi un inginer QA, cărora, în 2001, li se alătură încă un Java developer şi o persoană cu responsabilităţi administrative. „Iaşul anilor 2000 nu putea oferi nici pe departe condiţiile de astăzi. Existau puţine spaţii adecvate pentru birouri, multe dintre firmele IT derulându-şi activitatea prin diverse locaţii destinate mai mult habitaţiei. Cu toate acestea, ne amintim cu plăcere de entuziasmul developerilor noştri, care, în aşteptarea mobilierului, utilizau cutiile de la imensele monitoare pe post de birouri, transpirând la propriu (HVAC-ul era de cele mai multe ori o fereastră sau o uşă deschisă) şi la figurat în încercările primelor compilări ale codului scris. Ignorând neajunsurile care vizau spaţiile de birouri, probabil mai greu de acceptat pentru angajaţii zilelor noastre, considerăm că entuziasmul şi dorinţa de a pune în practică ceea ce s-a învăţat temeinic la cursuri, calitatea excelentă a absolvenţilor facultaţilor de profil şi costurile operaţionale reduse au constituit atuuri majore pentru alegerea locaţiei dezvoltării centrului Research and Development al companiei”, a spus Fabian Barbu, Manager Basware România.

Zece ani mai târziu, în 2012, corporaţia finlandeză Basware a achiziţionat compania mamă din Germania şi, implicit, pe cea ieşeană. „Privită la nivel global, achiziţia a fost un pas înainte, pentru că ne-a oferit posibilitatea să implementăm soluţiile dezvoltate pe noi pieţe economice, unde accesul ar fi fost dificil de realizat”, a adăugat Fabian Barbu.

Extinderea portofoliului de clienţi şi efervescenţa de pe piaţa IT locală au permis o dezvoltare accelerată a companiei la Iaşi, astfel încât, în prezent, Basware România numără 120 de angajaţi, sediul fiind în clădirea United Business Center 3 din Palas. „Factorii determinanţi în alegerea noii locaţii au fost: amplasarea centrală, accesul facil la zona de food court, servicii şi discount-uri, parcarea subterană, precum şi multiplele posibilităţi de relaxare. Poziţionarea spaţiului, care oferă o privelişte plăcută asupra Palatului Culturii şi a zonelor frumos amenajate din jurul acestuia, a constituit, de asemenea, un atu”, precizează Managerul Basware România.

Centrul de la Iaşi, un motor al companiei multinaţionale

Mizând pe entuziasmul, pasiunea şi abilităţile tinerilor ieşeni, Basware a ales „capitala Moldovei” pentru dezvoltarea proiectelor actuale şi viitoare. „Dacă ne raportăm la numărul de angajări care s-au făcut în ultimii 3 ani la nivel de corporaţie, Basware România se situează în mod cert în topul preferinţelor ca locaţie de dezvoltare a viitoarelor proiecte, astfel încât vor urma noi angajări în aproape toate departamentele existente acum în cadrul companiei. În 2012 eram 12 oameni. În 2015 suntem de 10 ori mai mulţi, constituim practic o bucată din corporaţie, desfăşurând la Iaşi o gamă largă de activităţi IT care ne conferă stabilitate şi continuitate”, a adăugat Fabian Barbu.

Pe o piaţă competitivă a recrutării în domeniul IT & Outsourcing, Basware pune accent pe consolidarea echipei şi pe motivarea angajaţilor. „Pe lângă salariile competitive pe care considerăm că le oferim angajaţilor noştri, există şi o serie de beneficii care completează pachetul financiar: bonusuri bazate pe performanţă, locuri de parcare, bonuri de masă, servicii medicale şi de fitness, teambuildinguri anuale. Privind dintr-un alt unghi, credem că unul dintre atuurile Basware este acela că suntem o companie de produs. Faptul că lucrăm la produsul propriu ne oferă avantajul de a avea cu toţii un  «purpose», iar tehnologiile utilizate le oferă developerilor posibilitatea de a învăţa mereu lucruri noi”, a mai spus Fabian Barbu.

Proiectele Basware vizează oferirea de soluţii cloud-based de purchase-to-pay, E-invoicing, Financing Services, Analytics destinate fluidizarii şi eficientizării proceselor de achiziţii, plăţi şi încasări care apar în relaţiile comerciale din mediul business to business. Printre clienţii Basware se numără companii precum Heineken, NBCUniversal, AAB, ArcelorMittal, Daimler, UniCredit Group şi alţii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri