Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cum acţiona mafia medicamentelor

ANAF: Producători de medicamente aveau facturi de la firme de turism emise în baza unor acte fictive.

GALERIE
medicamente(2)(1)
  • medicamente(2)(1)
- +

Inspectorii de la Antifraudă Fiscală au găsit la producătorii şi distribuitorii de medicamente vizaţi în dosarul privind recompensarea unor medici pentru prescrierea unor medicamente facturi emise de firme de turism în baza unor documente fictive, care le-au permis deducerea TVA, potrivit ANAF.

Precizările au fost făcute de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în legătură cu percheziţiile făcute de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 28 iulie, la societăţi comerciale din domeniul farmaceutic şi la persoane cercetate în dosarul privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie. "Direcţia Generală Antifraudă Fiscală a efectuat în lunile martie şi aprilie 2015 verificări asupra documentelor prezentate de unele societăţi comerciale având ca domeniu de activitate producţia şi distribuţia de medicamente, constatându-se astfel că, în perioada 01.01.2013 - 31.12.2014, acestea au desfăşurat relaţii comerciale cu diverşi furnizori - societăţi de turism, de la care au achiziţionat pachete de servicii pentru anumite persoane, în special medici, cu privire la care există suspiciuni că au reprezentat în fapt recompensări aferente sprijinului acordat pentru administrarea către pacienţi a produselor pe care le comercializează", arată ANAF într-un comunicat de presă transmis ieri. Inspectorii de la Antifraudă Fiscală au constatat că au fost înregistrate în evidenţa contabilă facturi reprezentând contravaloarea unor prestări de servicii turistice, respectiv participarea la diverse evenimente, conferinţe, congrese în ţară şi în străinătate sau organizarea unor astfel de conferinţe, persoanele participante fiind în principal personal medical.

De asemenea, inspectorii au constatat că unele dintre evenimentele facturate în fapt nu au fost realizate, cum ar fi, de exemplu, deplasări în străinătate (Ottawa - Canada, San Diego - SUA) şi în ţară (Braşov, Iaşi, Sibiu) sau altele erau doar decontarea unor deplasări cu scop turistic, la Paris - Franţa sau Las Vegas - SUA. "Facturile înregistrate în evidenţa contabilă de către producătorii şi distribuitorii de medicamente au fost emise de societăţile de turism în baza unor documente justificative fictive, in baza carora acestea au beneficiat de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugată, şi implicit de cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit", a precizat ANAF. Pe de altă parte, au fost verificate achiziţiile înregistrate de producătorii şi distribuitorii de medicamente, reprezentând contravaloarea unor studii clinice efectuate de personal medical din diferite unităţi sanitare privind monitorizarea pacienţilor cărora le sunt administrate medicamente produse de aceste societăţi.

 În urma acestor verificări s-a constatat că facturile înregistrate în evidenţele contabile au fost emise în baza unor documente justificative sumare, prin care nu sunt detaliate concret activităţile aferente serviciilor prestate, astfel încât nu se poate certifica realitatea lor, susţine ANAF. Procurorii DNA au făcut, în 28 iulie, 61 de percheziţii Bucureşti şi judeţele Ilfov, Sibiu, Mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Timiş, la companii farmaceutice, producători şi distribuitori de medicamente, spitale şi clinici de oncologie, precum şi la locuinţele mai multor persoane, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie, în legătură cu înţelegeri privind prescrierea unor medicamente, cu "recompensarea" doctorilor. Cantităţi foarte mari de medicamente scumpe, laptopuri, calculatoare şi documente privind sejururi au fost ridicate de anchetatori în urma percheziţiilor. Printre medicamentele pentru tratamentul cancerului ridicate la percheziţii erau şi fiole care costă 20.000 de lei bucata, potrivit unor surse judiciare.

 
Ce companii sunt implicate
 
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că în atenţia procurorilor DNA se află 11 companii: Roche România, structură a concernului multinaţional Roche, producător de medicamente, Actavis, producător şi distribuitor de medicamente, Pfizer România, companie biofarmaceutică, Teva Pharmaceuticals România, companie farmaceutică, Novartis Pharma Services, producător de medicamente, Alvogen România, producător de medicamente, Sandoz Pharma Services, companie farmaceutică, GlaxoSmithKline România, producător de medicamente, Egis International, companie farmaceutică, Romastru Trading, distribuitor de medicamente şi Glenmark Pharmaceuticals, producător de medicamente.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri