Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cum se va circula în Fundaţie după deschiderea pasajului. Noi reglementări intră în vigoare de săptămâna viitoare

GALERIE
pasajul Mihai Eminescu
  • pasajul Mihai Eminescu
- +

Pasajul subteran de la Fundaţie va fi inaugurat săptămâna viitoare, pe 16 decembrie.

Conducerea Primăriei a prezentat ieri noile reglementări de trafic care vor fi introduse atât în pasaj, cât şi în intersecţia din piaţa Mihai Eminescu. Astfel, pasajul va fi deschis tuturor categoriilor de mijloace de transport, oficialii Primăriei susţinând că atât tirurile, cât şi autobuzele, orice vehicul cu gabarit normal vor putea să-l traverseze.

Conform proiectului, pasajul are o înălţime de 5 metri şi o lăţime de 10 metri, lungimea sa fiind de 286 de metri. Viteza de circulaţie în pasaj va fi de 30 km/h. Odată inaugurat, pasajul va prelua fluxul de circulaţie Păcurari - Independenţei care va deveni prioritar în subteran. „În studiul de trafic se prevede o îmbunătăţire a relaţiei Păcurari cu Independenţei cu peste 75% faţă de valorile de trafic actuale. Vorbim de peste 5.000 de vehicule pe oră la momentele maximale care străbat această intersecţie“, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.

Tot pentru circulaţia din pasajul subteran, s-au prevăzut şi măsuri suplimentare de reglementare. Astfel, la cele două intrări au fost montate balize rutiere şi indicatoare de ocolire, iar marcajul rutier va interzice manevre pe o distanţă de 30 de metri la intrare şi ieşire din pasaj. „Sunt două balustrade de protecţie cu amortizor de şoc care vor fi semnalizate suplimentar, inclusiv marcaje cu bumperi de cauciuc care nu-ţi permit să te apropii de pereţii pasajului. Viteza reglementată este de 30 km/h la traversarea pasajului“, a completat Chirica.

Intersecţia din piaţa Mihai Eminescu va rămâne o intersecţia în giraţie, dar nu una reglementată în sens giratoriu, ci prin semafoare şi indicatoare. Fluxul prioritar va deveni Copou coborâre spre bulevardul Independenţei, Gavril Muzicescu sau Râpa Galbenă. În schimb, şoferii care vor coborî de pe Copou şi vor face virajul la dreapta spre Păcurari vor avea indicatorul „Stop“ în buza pasajului subteran, pentru a da prioritate celor care ies din pasaj. În plus, va fi montată şi o oglindă rutieră pe trotuarul dinspre Biblioteca Centrală Universitară pentru a mări vizibilitatea. „Virajul la dreapta dinspre bulevardul Carol spre Păcurari se va face pe banda de acces dinspre BCU şi pasaj cu reglementarea de «stop», ei fiind obligaţi să se oprească, să se asigure pentru a permite fluxului principal de circulaţie dinspre Independenţei spre Păcurari“, a mai spus Chirica.

Şoferii vor avea posiblitatea să circule dinspre Păcurari spre Independenţei şi prin intersecţia din Fundaţie, singurul dezavantaj fiind faptul că vor trebui să cedeze trecerea celor care coboară dinspre Copou. Cei care vin dinspre Independenţei vor putea în continuare circula pe banda de lângă rond pentru a accesa direcţia de parcurs spre Muzicescu şi Râpa Galbenă, iar şoferii care urcă dinspre Muzicescu spre Păcurari vor fi dirijaţi în giraţie pentru a putea coborî spre Râpa Galbenă.

Oficialii Primăriei au mai precizat că cele patru semafoare din intersecţie vor intra în funcţiune odată cu inaugurarea pasajului subteran şi că intersecţia va fi supravegheată de poliţişti de la Rutieră şi cei locali în primele zile de introducere a noilor reglementări de trafic.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri