Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cum va poata concedia un angajator

GALERIE
coltuc
  • coltuc
- +

Avocatul Marius Vicențiu Colțuc vă explică în ce condiții vă poate concedia angajatorul:

"Dispunand de prerogativa disciplinara, angajatorul are dreptul de a aplica, in conditiile prevazute de lege, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.

Faptele care pot constitui abateri disciplinare si sanctiunile aplicabile pot fi stabilite de angajator prin contractul individual de munca, regulamentul intern, contractul colectiv de munca, acte aditionale la acestea sau alte documente interne aduse la cunostinta salariatilor.

Aplicarea unei sanctiuni disciplinare poate fi dispusa insa numai dupa efectuarea cercetarii disciplinare prealabile in termenele legale, trebuind sa respecte o procedura stricta prevazuta de Codul Muncii si sa fie intemeiata.

Astfel, savarsirea unei posibile abateri disciplinare de catre un salariat se aduce la cunostina angajatorului printr-un proces-verbal/referat/o nota de constatare in care se va descrie in amanunt fapta savarsita si se va mentiona, daca este cazul, numele persoanelor care au asistat la savarsirea acesteia.

In vederea cercetarii disciplinare angajatorul va desemna printr-o decizie o persoana imputernicita/o comisie de cercetare disciplinara prealabila (formata din 2 sau mai multe persoane) in vederea cercetarii disciplinare a salariatului.

Persoana imputernicita/comisia de cercetare disciplinara va convoca in scris salariatul in vederea cercetarii disciplinare, indicand in cuprinsul convocarii in mod clar si concret obiectul cercetarii disciplinare (fapta/faptele pentru care va fi cercetat), data, ora si locul unde va avea loc intalnirea.

Daca salariatul nu se prezinta fara motive obiective la cercetarea disciplinara, angajatorul va putea dispune aplicarea unei sanctiuni disciplinare fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.

Cu ocazia cercetarii disciplinare prealabile, salariatul are posibilitatea sa formuleze toate apararile impotriva invinuirilor aduse si sa propuna probele in sprijinul acestora.

Dupa audierea salariatului cercetat disciplinar, persoana imputernicita/comisia de cercetare disciplinara va intocmi in scris referatul final al cercetarii disciplinare in cuprinsul caruia va concluziona daca fapta pentru care salariatul a fost cercetat disciplinar constituie, sau nu, abatere disciplinara si, in caz afirmativ, care este sanctiunea disciplinara propusa a fi aplicata.

Acest referat va fi inaintat angajatorului, care, in functie de imprejurarile in care fapta a fost savarsita, gradul de vinovatie a salariatului, de consecintele abaterii disciplinare, de comportarea generala in serviciu a salariatului, de eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta, va stabili sanctiunea disciplinara.

Codul muncii impune, sub sanctiunea decaderii, ca sanctiunea disciplinara sa fie aplicata in termen de maximum 30 zile de la data inregistrarii referatului final al cercetarii disciplinare prin care angajatorul a luat cunostinta de abaterea disciplinara, dar nu mai mult de 6 luni de la data savarsirii abaterii disciplinare.

Toate documentele intocmite cu ocazia cercetarii disciplinare prealabile vor face corp comun cu decizia de sanctionare disciplinara, fiind necesar ca in cuprinsul deciziei sa se regaseasca, intr-o minima motivare, continutul acestora. Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii catre salariat".

Avocat COLTUC MARIUS VICENTIU 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri