Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Hazardul liberărilor condiţionate din justiţia română

De ce a fost eliberat bărbatul din Iași care a violat de trei ori aceeaşi femeie

GALERIE
viol
  • viol
- +

Judecătorii consideraseră că în cazul ieşeanului care a violat o bătrână, la mai puţin de 24 de ore după eliberare, „scopul educativ al pedepsei a fost atins“.

Judecătorii care au lăsat în libertate un violator ce a recidivat imediat după liberarea condiţionată îşi motivează decizia luată în mai puţin de două pagini, în conţinutul cărora sunt inserate doar câteva propoziţii referitoare la reintegrarea deţinutului. Zilele trecute, „Ziarul de Iaşi“ v-a prezentat cazul ieşeanului Viorel Postolache, arestat de judecătorii ieşeni pentru că, imediat după ce a părăsit penitenciarul, - unde a ajuns după ce a fost condamnat la 4 ani pentru tentativă la viol -, a mers la aceeaşi victimă pe care o abuzase sexual în urmă cu 2 ani şi jumătate şi a violat-o. Postolache o mai violase pe aceeaşi victimă, o femeie de 60 de ani, şi în urmă cu 8 ani. 

Magistraţii Judecătoriei Oneşti, care l-au trimis în libertate pe Postolache la începutul acestei luni, au formulat o motivare insipidă, lipsită de argumente concrete privind reintegrarea deţinutului şi bazată doar pe cifrele care îl făceau pe violator eligibil pentru liberare. E o cutumă a sistemului, care arareori se pleacă asupra evaluării psihologice a deţinutului ce se prezintă în faţa comisiei de liberare, luând în calcul doar îndeplinirea termenelor stabilite de lege. 

„Scopul educativ al pedepsei a fost atins“

În cazul lui Viorel Postolache, inclusiv procurorul de şedinţă a fost de acord cu eliberarea condiţionată, considerând că acesta îndeplineşte condiţiile legale. Judecătorul de şedinţă a avut în faţă o documentaţie întocmită de comisia de specialitate a Penitenciarului Târgu Ocna, din care reieşea că Postolache a fost reintegrat în societate. De asemenea, cumulând numărul de zile de închisoare executate, la care au fost adăugate şi zilele de muncă, judecătorii au considerat că Postolache poate fi eliberat. „A avut o bună conduită concretizată în obţinerea a 8 recompense, nu a fost sancţionat disciplinar şi s-a implicat în participarea la mai multe programe educaţionale şi în activităţi productive. La momentul actual, instanţa apreciază că scopul educativ al pedepsei a fost atins, astfel că se poate dispune liberarea condamnatului înainte de executarea în întregime a acesteia“, au motivat judecătorii de la Oneşti. 

Viol cu repetiţie 

Viorel Postolache, zis „Somnea“, a fost arestat la începutul lunii august  după ce, în prelabil, fusese reţinut de Parchetul de pe lângă Judecătorie. Procurorii precizează că Viorel Postolache a fost eliberat condiţionat din puşcărie pe 2 august. În noaptea de de 2 spre 3 august, ieşeanul a ajuns în acasă. Nici nu a apucat să îşi salute rudele pentru că, după ce şi-a lăsat bagajele, a plecat spre casa aceleiaşi femei pe care încercase să o violeze şi în 2014. „Inculpatul a pătruns în curte şi a intrat în interiorul locuinţei. Profitând de imposibilitatea victimei de a-şi exprima voinţa, pe fondul afecţiunii psihice a acesteia, inculpatul a întreţinut cu persoana vătămată un raport sexual. Când persoana vătămată a început să strige, inculpatul a părăsit în fugă locuinţa acesteia“, au precizat procurorii ieşeni. 

Viorel Postolache a fost arestat pe 2 ianuarie 2014 şi condamnat în acelaşi an la patru ani de închisoare cu executare pentru tentativă de viol şi violare de domiciliu după ce a intrat în locuinţa aceleiaşi victime, încercând să o violeze. În 2008, Postolache a comis o faptă similară intrând fără drept şi violând aceeaşi femeie. Atunci, a primit şapte ani de închisoare. În cazul pedepselor sub 10 ani, Codul Penal prevede că liberarea condiţionată se poate admite după executare a două treimi din pedeapsă. O condiţie esenţială este însă cea de la punctul (c), a articolului 100 din Codul Penal: „instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate“.

Citeste și: Viol cu aceeaşi victimă, comis la câteva ore după liberarea condiţionată

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri