Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un dosar ciudat de corupţie al DNA, la UMF Iaşi! Mită de decan: o tavă şi un ceainic

GALERIE
Doina Azoicai
  • Doina Azoicai
- +

Procurorii anticorupţie au pus-o sub acuzare pe Doina Azoicăi, decan al Facultăţii de Medicină a UMF Iaşi, acuzând-o de luare de mită. Profesoara ar fi primit prin poştă, la sediul UMF, o tavă şi un ceainic de argint drept răsplată pentru înmatricularea unui student străin. Anchetatorii îi interzic să mai rămână decan în perioada în care este cercetată sub control judiciar. Decizia este năucitoare pentru Azoicăi, considerată în mediul academic favorită la înlocuirea rectorului Vasile Astărăstoae, al cărui mandat se termină la anul. Conducerea UMF a dat aseară un comunicat de presă, în care îşi exprimă revolta faţă de comunicatul DNA.

Lovitură puternică primită de un profesor universitar ieşean din partea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din Iaşi. Profesorul Doina Azo­icăi, decan al Facultăţii de Me­dicină Generală din Iaşi din cadrul Uni­versităţii de Medicină şi Farma­cie „Gr.T. Popa“ a fost pusă ieri sub acuzare fiind suspectată de luare de mită. Pro­cu­rorii consi­deră că decanul ar fi luat mită un ceainic şi o tavă de argint, drept răsplată pentru în­matricularea unui student străin.

Ce spune DNA

În acelaşi dosar cu cel al decanului de la Facultatea de Medicină Generală au mai fost puşi sub acuzare doi cetăţeni străini, unul de origine marocană şi unul cu dublă cetăţenie, palestiniano-română. Potrivit procu­ro­rilor, pe 22 noiembrie 2014, prin intermediul lui Agha Ro­meen şi al altor persoane, Doina Azoicăi ar fi primit o tavă placată cu argint şi un ceainic. Anchetatorii ieşeni au precizat că cele două bunuri ar fi fost primite de decanul ieşean „drept răsplată pentru faptul că, anterior, ac­ceptase, în exercitarea atribu­ţiilor ce îi reveneau, în calitate de decan al Facultăţii de Medi­cină Generală Iaşi, îns­crierea, în cadrul acestei instituţii a fiului inculpatului Haizoun El Houssine”. Acesta din urmă, alături de Agha Ro­meen, au fost şi ei puşi sub acuzare pentru dare de mită. DNA a precizat, ieri, printr-un răspuns remis „Ziarul de Iaşi“, că nu pot oferi mai multe detalii despre acest caz.

DNA: Nu mai are dreptul să fie decan

Pe lângă mita pe care anche­tatorii spun că a primit-o Doina Azoicăi, aceş­tia au mai instituit împotriva ei şi o serie de măsuri coercitive, în baza controlului judiciar instituit. Astfel, în documentul remis ieri de către DNA se arată că, la fel ca şi ceilalţi doi străini, Azoicăi trebuie să se prezinte la Poliţie de câte ori este solicitată, nu are voie să pă­ră­sească Iaşul fără acordul procu­rorului, sau să comunice periodic „informaţii relevante despre mijloacele lor de existenţă“. De asemenea, cei cerce­taţi în acest dosar nu au voie să comunice între ei. Ade­vărata lovitură primită de Azoicăi este interzicerea exerc­i­tării profesiei de decan la Facultatea de Medi­cină Gene­rală. Aceasta se întâmplă în con­diţiile în care cadrul universitar este conside­rat, potrivit mai multor surse din mediul acade­mic, ca fiind favo­rită pentru preluarea funcţiei de rector, în­cepând cu anul viitor, când mandatul lui Vasile Astărăstoae se va încheia.

Ce spun reprezentanţii universităţii

Conducerea universităţii se arată revoltată de comunicatul publicat ieri de DNA, cu atât mai mult cu cât, spun membrii acesteia, cele două obiecte au venit prin poştă la UMF, şi că acestea sunt obiecte simbol în spaţiul arab, care se oferă adesea drept cadou.

„Membrii Consi­liu­lui de Administraţie al universităţii iau act cu revoltă de co­municatul de presă al Direc­ţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi cu privire la presupusa luare de mită a decanului Facultăţii de Medicină din cadrul UMF. Doamna prof.dr. Doina Azoicăi, membru marcant al comunităţii academice şi medicale din Ro­mânia, este acuzată pe nedrept de luare de mită. Considerăm că este ridicol ca un gest simbolic al unui coleg din spaţiul arab - tava şi ceainicul sunt simboluri ale zonei islamice - să fie privit ca o luare de mită, cu atât mai mult cu cât acest cadou a fost trimis prin colet poştal, la se­diul universităţii, doamna decan nefiind în localitate (...)“, se spune în comunicat.

Conducerea UMF aminteşte, în acest context, şi de apropiatele alegeri pentru poziţia de rector. „Doamna prof.dr. Doina Azoicăi este o persoană de înaltă probitate morală şi profesională care prin onestitatea de care a dat permanent dovadă a fundamentat Facul­tatea de Medicină, calităţi care o recomandă pentru o vii­toare poziţie de rector. Sperăm ca provocările la care este su­pusă în ultimul timp nu sunt expresia unei intervenţii în des­făşurarea viitoarelor ale­geri. Con­siderăm acuzaţiile ca făcând parte dintr-o campanie de defăimare, un afront nu numai la adresa comunităţii academice şi medicale, ci şi la adresa justiţiei din România. Credem în capacitatea or­ga­nelor DNA de a duce la bun sfârşit şi cu celeritate verifi­cările în acest caz“, se încheie comunicatul conducerii UMF.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri