Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Depresiv? Fumător? E din cauza genelor moştenite de la Neanderthal. STUDIU

GALERIE
neanderthalneanderthal  1
  • neanderthal
  • neanderthal  1
- +

Genele mostenite de la omul de Neanderthal in urma incrucisarilor cu varul stins al oamenilor ar putea fi responsabile de mai multe boli, printre care depresia, alergiile sau dereglarile de matabolism, potrivit unui studiu publicat joi si citat de AFP. 

Din 2010, oamenii de stiinta stiu ca populatiile de origine eurasiatica au un procent de 1-4% gene mostenite de la omul de Neanderthal, specie disparuta acum circa 30.000 de ani dupa ce a co-existat cu oamenii moderni, veniti din Africa.

Acest studiu, publicat in revista americana, a comparat pentru prima oara in mod direct ADN-ul neanderthalian in genomul a 28.000 de adulti cu descendenta europeana cu dosarele medicale, confirmand ca aceasta mosternire genetica arhaica are efecte deloc neglijabile asupra biologiei oamenilor moderni, scrie medlive.ro.

“Concluzia noastra este ca ADN-ul neanderthalian influenteaza caracteristicile clinice ale oamenilor de azi”, spune John Capra, profesor adjunct de biologie la universitatea Vanderbilt (Tennessee, sud-est), principalul autor al studiului.

“Am descoperit astfel o relatie intre ADN-ul Neanderthalian si un larg evantai de caracteristici imunologice, neurologice, psihiatrice precum si cu boli ale sistemului de reproducere”, a precizat el.

Acesti cercetatori au stabilit cu un grad ridicat de certitudine ca ADN-ul oamenilor moderni contine peste 135.000 de variatii genetice mostenite de la omul de Neanderthal.

Ulterior au stabilit legaturi intre aceste variatii si boli si au descoperit ca unele dintre aceste variatii genetice neanderthaliene sunt strans legate de un risc sporit de manifestare a 12 boli, printre care depresia, infarctul miocardic si tulburari sanguine.

Dependenta de nicotina

Relatii descoperite intre aceste variatii genetice mostenite de la omul de Neanderthal confirma ipoteze precedente potrivit carora ADN-ul neanderthalian afecteaza celulele cheratinocite care acopera epiderma si ajuta la protejarea pielii de razele ultraviolete si agenti patogeni.

Cercetatorii au fost surprinsi sa descopere ca unele gene neanderthaliene cresc riscul de dependenta fata de nicotina.

Aceasta descoperire lasa sa se inteleaga ca genele transmise de neanderthalieni oamenilor ar fi putut sa le confere acestora din urma o adaptare la noul lor mediu, la putin timp dupa ce au ajuns din Africa in Eurasia, in urma cu 40.000 de ani.

Dar un mare numar din aceste variatii genetice nu mai sunt astazi un avantaj, intr-un mediu modern.

Spre exemplu, o variatie genetica neanderthaliana, care sporeste coagularea sangelui, era utila pentru supravietuirea oamenilor impotriva agentilor patogeni intalniti in noul mediu.

Aceasta trasatura biologica permitea vindecarea mai rapida a ranilor. Astazi, creste riscul de formare a cheagurilor de sange si a accidentului vascular cerebral, embolie pulmonara sau complicatii la nastere.

Un precedent studiu publicat in ianuarie in revista American Journal of Human Genetics arrata ca gene provenite de la omul de Neanderthal sunt vinovate de o sensibilitate excesiva a sistemului imunitar, care provoaca alergii. Purtatorii acestor gene sunt mai predispusi la astm sai la alergii.

Oamenii de Neanderthal au trait in Europa si in vestul Asiei timp de 200.000 de ani, ianinte de sosirea oamenilor moderni.

Erau, probabil, bine adaptati la climat, la alimentatie si la agentii patogeni, iar prin imperecherea cu oamenii moderni au transmis acestora din urma diferite gene responsabile de aceste adaptari.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri