Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Dosar suplimentul „Iasul in Afaceri”

Dezvoltare economică prin solidaritate

Inovarea socială: la graniţa dintre sectorul public şi cel privat

GALERIE
Afaceri durabileMirabela MironPensiune
  • Afaceri durabile
  • Mirabela Miron
  • Pensiune
- +

Economia socială, numită şi „inovatorul social”, prezintă marele avantaj de a se putea adresa problemelor economico-sociale complexe, în special celor care au fost ignorate de către sectorul public sau privat, oferind cetăţenilor posibilitatea de a contribui activ la dezvoltarea potenţialului social şi economic. Astfel, sunt create noi locuri de muncă, persoanele vulnerabile sunt sprijinite pentru a fi integrate pe piaţa muncii, sunt promovate iniţiativele antreprenoriale şi se contribuie la sporirea solidarităţii şi a coeziunii sociale.

 

Gabriela Onofrei

În continuare, în România şo­ma­jul în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18-24 de ani este de 22%, iar gradul de ocupare a per­soa­nelor cu vârsta între 18 şi 60 de ani este de aproximativ 46%. În lip­sa unor generaţii de tineri competenţi profesional, activi şi motivaţi, po­ten­ţialul economic şi oportunităţile de dezvoltare ale mediului de afaceri vor fi în continuare irosite.

AVISSO probează responsabilitatea socială faţă de semeni şi contribuie la dezvoltarea sustenabilă a societăţii prin proiecte sociale a­dre­sate persoanelor aflate în dificultate, în criză sau cu risc crescut de victimizare. Prin proiectele şi ini­ţiativele Asociaţiei „O şansă pentru fiecare”, AVISSO sprijină per­­soa­nele aflate în dificultate şi, mai cu seamă, tinerii ca grup vulnerabil pe piaţa muncii.


Formarea competenţelor în domeniu turistic pentru persoanele vulnerabile
 

Acesta a fost principiul pe baza căruia Asociaţia „O şansă pentru fiecare”, aparţinând Grupului AVISSO, în parteneriat cu Asociaţia „Noul Val”,  Clubul Sportiv „Aqua Swim” Ba­ia Mare şi Asociaţia „European Sup­port for Education” a des­fă­şu­rat pro­­iec­tul de economie socială “Afaceri du­rabile într-o societate solidară”.* De­­rulat pe o perioadă de un an (de­­cembrie 2014-decembrie 2015), pro­iectul a facilitat înfiinţarea a 11 struc­turi de economie socială, printre care  un centru de formare în turism, un centru de formare în domeniul alimentaţiei, „Bistro-Chef”, un magazin on-line de obiecte şi pro­duse artizanale şi vestimentare, un centru de formare pentru con­du­cătorii de ambarcaţiuni, un af­ter-school şi un cabinet individual de psi­hologie.

Cele patru în­tre­prinderi so­ciale care furnizează cursuri de formare au drept prioritate sprijinirea persoanelor vulnerabile să dobândeacă abilităţi şi com­pe­tenţe teoretice şi practice pentru a-şi găsi un loc de muncă.
Până în prezent, aproximativ 100 de persoane, absolvente de în­vă­ţă­mânt minim obligatoriu, au beneficiat de cursurile de ospătar-chelner, bu­cătar, cameristă sau administrator de pensiune turistică prin cele două centre de formare în­fiinţate. Ca­lificarea obţinută este în Turism şi alimentaţie publică, Nivelul 1 (prin cursul de cameristă) şi Nivelul 2 (prin cursurile de ospătar-chelner, bucătar sau administrator de pensiune turistică), cursanţii ob­­ţinând un certificat de calificare recunoscut în România dar şi în alte ţări din Uniunea Europeană.

Prin cursurile de formare oferite, cele două întreprinderi sociale, „AgroTurism Center” şi „Bistro-Chef”, vin în sprijinul persoanelor ca­re au nevoie de o calificare pro­fe­­sională pentru a se putea reintegra în muncă. Până în prezent, peste 90% din numărul cursanţilor au fost persoane defavorizate: femei, persoane de etnie romă, per­soane cu dizabilităţi şi din alte grupuri vulnerabile. În continuare, cele două structuri vor oferi cursuri de formare şi pentru alte persoane care doresc să se califice în do­me­niul ospitalier şi turistic.


 

O alternativă la munca în străinătate

 

O analiză a ofertelor de pe piaţa mun­cii adresate femeilor defavorizate arată că un procent semnificativ din totalul ofertelor de muncă îl reprezintă profesiile din domeniul ospitalităţii. Nicoleta, în vârstă de 30 de ani, era deja certficată în profesia de cameristă, dar singura şansă de angajare se afla la mii de kilometri distanţă, în Italia, ca ospătar. Plecarea ar fi însemnat să lase doar în grija tatălui, un copil de 6 ani aflat în pragul pregătirilor pentru şcoală, punând în pericol nu doar armonia familiei, ci riscul ca acel copil să abandoneze de tim­pu­riu şcoala.

Proiectul “Afaceri du­ra­bile într-o societate solidară” a fost şansa prin care Nicoleta a putut rămâne acasă, alături de familie. S-a angajat la „AgroTurism Center” pe poziţia în care era deja ca­li­fi­cată, şi anume cea de cameristă, în­să proiectul i-a oferit şi şansa să a­vanseze în carieră şi să urmeze o ca­lificare suplimentară. S-a înscris la cursul de „administrator de pensiune turistică”, iar acum are deja două certificate în baza cărora se poate angaja. Pe viitor, nu mai consideră o oportunitate munca în stră­inătate, ci îşi doreşte să îşi deschidă propria pensiune turistică, pentru a oferi o viaţă mai bună copilului ei şi pentru a contribui la dezvoltarea comunităţii în care trăieşte. 

 „Cele mai multe centre de formare nu oferă cursanţilor şi mediul adecvat pentru însuşirea abi­li­tăţilor practice de lucru. Acest lucru îngreunează reintegrarea beneficiarilor pe piaţa muncii, întrucât angajatorii caută, de regulă, per­soane cu experienţă sau cel pu­ţin persoane care să fi efectuat practică în domeniu”, spune Mihaela Ilie,  expert formare în cadrul proiectului.

„«AgroTurism Cen­ter» dispune de un centru de formare în ocupaţia de administrator de pensiune turistică şi cameristă care oferă şi posibilitatea de a desfăşura programul de practică pentru ambele ocupaţii, iar «Bistro-Chef» func­ţionează împreună cu un centru de formare în ocupaţiile de bucătar şi ospătar-chelner. Spaţiile şi dotările de care dispun cele două centre re­prezintă un mediu de lucru real, astfel încât cursanţii nu vor întâm­pi­na nici o problemă de adaptare la viitoarele locuri de muncă. Astfel, pregătirea cursanţilor este completă, iar certificatul obţinut îi ajută să găsească mai uşor locuri de mun­că din domeniul turistic”, ne-a de­clarat Mihaela Ilie, expert formare în cadrul proiectului.

Dincolo de însuşirea noţiunilor te­oretice şi a abilităţilor practice de lucru, toate cursurile de formare au propus şi o arie extinsă de cu­noş­tinţe generale care să reprezinte un atu în viitoarele procese de re­crutare ale beneficiarilor. Cur­sanţii au dobândit abilităţi de comunicare eficientă în echipă, de or­ganizare la locul de muncă, de comunicare interpersonală şi de promovare a serviciilor de turism pentru clienţi.

Proiectul a încurajat şi promovat spiritul antreprenorial în special pentru cei care au urmat cursurile de administrator de pensiune. Aceştia au dobândit cunoştinţe şi com­petenţe necesare pentru con­du­cerea eficientă a unei afaceri în do­meniul turistic, au dezvoltat abi­li­tăţi de coordonare şi administrare a resurselor umane, au însuşit no­ţi­uni de marketing şi de promovare, au învăţat despre gestionarea pa­­­tri­mo­niului şi a resurselor fi­nan­ciare, ma­nagementul calităţii, organizarea funcţională a unităţii şi a­plicarea legislaţiei specifice, procesul decizional şi elaborarea strategiilor de dezvoltare.


Delta Dunării – cel mai bun potenţial turistic de creştere

Cu o capacitate maximă de cazare de 14 locuri, dispuse în 7 camere, „Agroturism Center” este con­struit pe o structură de lemn cu aer rustic şi familiar, fiind locul perfect pentru cei pasionaţi de natură, drumeţii şi excursii. În continuare, „AgroTurism Center” şi „Bistro-Chef” vor funcţiona ca pen­siuni turistice şi restaurant.

„«Agroturism Center» şi «Bistro-Chef» sunt două structuri de economie socială înfiinţate de Asociaţia «O şansă pentru fiecare» la Mahmudia, în judeţul Tulcea. Plasate strategic într-o zonă cu potenţial turistic major datorită Deltei Dunării, cele două întreprinderi sociale vin în sprijinul comunităţii locale şi a populaţiei defavorizate din împrejurimi. Acestea oferă persoanelor vulnerabile posibilitatea de a urma cursuri de calificare ca ospătar-chelner şi bucătar, prin «Bistro-Chef», şi administrator de pensiune turistică şi cameristă, prin «AgroTurism Center».”

 Mirabela Miron, Preşedintele Grupului AVISSO

Oferta de servicii poate include şi organizarea unor evenimente de tipul team-building pentru organizaţii sau companii. În parteneriat cu o altă întreprindere socială înfiin­ţa­tă în cadrul aceluiaşi proiect, în comuna învecinată, Nufărul, turiştii se vor putea bucura de plimbări şi partide de pescuit pe canalele Deltei, trăind bucuria pregătirii unor mese tradiţionale autentice.

Dincolo de beneficiul imediat, şi anume sprijinul oferit po­pu­la­ţiei prin accesul la formare profesională, sustenabilitatea economică pe termen lung a celor două întreprinderi sociale vine din numărul mare de potenţiali turişti din ţară, dar şi din străinătate, atraşi de pitorescul Deltei Dunării. Dintre toate destinaţiile turistice din România, Delta Dunării are cea mai mare rată de creştere, aproximativ 25 - 30% în fiecare an”, a declarat Mirabela Miron, Pre­şe­din­te­le Grupului AVISSO.  „Pe plan local există o ofertă turistică formată dintr-un hotel de lux, câteva pensi­uni şi câteva gospodării turistice, dar potenţialul turistic depăşeşte cu mult oferta, rezervările ocupând 90% din capacitate încă din anul anterior. Se preconizează un flux consistent de turişti pentru ur­mătoarele sezoane turistice, a­tât din România cât şi din străinătate, Delta Dunării fiind deja prezentă în oferta operatorilor şi a agenţiilor de turism din toată lumea.

* Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri