Chirica: 4 dosare / Alexe: 3 dosare. De ce totuşi cei doi nu au motive de îngrijorare până în ziua alegerilor?
Daca cei doi vor câstiga la viitoarele alegeri locale înca o tura în fruntea insti (...)
citeste totjoi, 28.03.2024
Economia socială, numită şi „inovatorul social”, prezintă marele avantaj de a se putea adresa problemelor economico-sociale complexe, în special celor care au fost ignorate de către sectorul public sau privat, oferind cetăţenilor posibilitatea de a contribui activ la dezvoltarea potenţialului social şi economic. Astfel, sunt create noi locuri de muncă, persoanele vulnerabile sunt sprijinite pentru a fi integrate pe piaţa muncii, sunt promovate iniţiativele antreprenoriale şi se contribuie la sporirea solidarităţii şi a coeziunii sociale.
Gabriela Onofrei
În continuare, în România şomajul în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18-24 de ani este de 22%, iar gradul de ocupare a persoanelor cu vârsta între 18 şi 60 de ani este de aproximativ 46%. În lipsa unor generaţii de tineri competenţi profesional, activi şi motivaţi, potenţialul economic şi oportunităţile de dezvoltare ale mediului de afaceri vor fi în continuare irosite.
AVISSO probează responsabilitatea socială faţă de semeni şi contribuie la dezvoltarea sustenabilă a societăţii prin proiecte sociale adresate persoanelor aflate în dificultate, în criză sau cu risc crescut de victimizare. Prin proiectele şi iniţiativele Asociaţiei „O şansă pentru fiecare”, AVISSO sprijină persoanele aflate în dificultate şi, mai cu seamă, tinerii ca grup vulnerabil pe piaţa muncii.
Formarea competenţelor în domeniu turistic pentru persoanele vulnerabile
Acesta a fost principiul pe baza căruia Asociaţia „O şansă pentru fiecare”, aparţinând Grupului AVISSO, în parteneriat cu Asociaţia „Noul Val”, Clubul Sportiv „Aqua Swim” Baia Mare şi Asociaţia „European Support for Education” a desfăşurat proiectul de economie socială “Afaceri durabile într-o societate solidară”.* Derulat pe o perioadă de un an (decembrie 2014-decembrie 2015), proiectul a facilitat înfiinţarea a 11 structuri de economie socială, printre care un centru de formare în turism, un centru de formare în domeniul alimentaţiei, „Bistro-Chef”, un magazin on-line de obiecte şi produse artizanale şi vestimentare, un centru de formare pentru conducătorii de ambarcaţiuni, un after-school şi un cabinet individual de psihologie.
Cele patru întreprinderi sociale care furnizează cursuri de formare au drept prioritate sprijinirea persoanelor vulnerabile să dobândeacă abilităţi şi competenţe teoretice şi practice pentru a-şi găsi un loc de muncă.
Până în prezent, aproximativ 100 de persoane, absolvente de învăţământ minim obligatoriu, au beneficiat de cursurile de ospătar-chelner, bucătar, cameristă sau administrator de pensiune turistică prin cele două centre de formare înfiinţate. Calificarea obţinută este în Turism şi alimentaţie publică, Nivelul 1 (prin cursul de cameristă) şi Nivelul 2 (prin cursurile de ospătar-chelner, bucătar sau administrator de pensiune turistică), cursanţii obţinând un certificat de calificare recunoscut în România dar şi în alte ţări din Uniunea Europeană.
Prin cursurile de formare oferite, cele două întreprinderi sociale, „AgroTurism Center” şi „Bistro-Chef”, vin în sprijinul persoanelor care au nevoie de o calificare profesională pentru a se putea reintegra în muncă. Până în prezent, peste 90% din numărul cursanţilor au fost persoane defavorizate: femei, persoane de etnie romă, persoane cu dizabilităţi şi din alte grupuri vulnerabile. În continuare, cele două structuri vor oferi cursuri de formare şi pentru alte persoane care doresc să se califice în domeniul ospitalier şi turistic.
O alternativă la munca în străinătate
O analiză a ofertelor de pe piaţa muncii adresate femeilor defavorizate arată că un procent semnificativ din totalul ofertelor de muncă îl reprezintă profesiile din domeniul ospitalităţii. Nicoleta, în vârstă de 30 de ani, era deja certficată în profesia de cameristă, dar singura şansă de angajare se afla la mii de kilometri distanţă, în Italia, ca ospătar. Plecarea ar fi însemnat să lase doar în grija tatălui, un copil de 6 ani aflat în pragul pregătirilor pentru şcoală, punând în pericol nu doar armonia familiei, ci riscul ca acel copil să abandoneze de timpuriu şcoala.
Proiectul “Afaceri durabile într-o societate solidară” a fost şansa prin care Nicoleta a putut rămâne acasă, alături de familie. S-a angajat la „AgroTurism Center” pe poziţia în care era deja calificată, şi anume cea de cameristă, însă proiectul i-a oferit şi şansa să avanseze în carieră şi să urmeze o calificare suplimentară. S-a înscris la cursul de „administrator de pensiune turistică”, iar acum are deja două certificate în baza cărora se poate angaja. Pe viitor, nu mai consideră o oportunitate munca în străinătate, ci îşi doreşte să îşi deschidă propria pensiune turistică, pentru a oferi o viaţă mai bună copilului ei şi pentru a contribui la dezvoltarea comunităţii în care trăieşte.
„Cele mai multe centre de formare nu oferă cursanţilor şi mediul adecvat pentru însuşirea abilităţilor practice de lucru. Acest lucru îngreunează reintegrarea beneficiarilor pe piaţa muncii, întrucât angajatorii caută, de regulă, persoane cu experienţă sau cel puţin persoane care să fi efectuat practică în domeniu”, spune Mihaela Ilie, expert formare în cadrul proiectului.
„«AgroTurism Center» dispune de un centru de formare în ocupaţia de administrator de pensiune turistică şi cameristă care oferă şi posibilitatea de a desfăşura programul de practică pentru ambele ocupaţii, iar «Bistro-Chef» funcţionează împreună cu un centru de formare în ocupaţiile de bucătar şi ospătar-chelner. Spaţiile şi dotările de care dispun cele două centre reprezintă un mediu de lucru real, astfel încât cursanţii nu vor întâmpina nici o problemă de adaptare la viitoarele locuri de muncă. Astfel, pregătirea cursanţilor este completă, iar certificatul obţinut îi ajută să găsească mai uşor locuri de muncă din domeniul turistic”, ne-a declarat Mihaela Ilie, expert formare în cadrul proiectului.
Dincolo de însuşirea noţiunilor teoretice şi a abilităţilor practice de lucru, toate cursurile de formare au propus şi o arie extinsă de cunoştinţe generale care să reprezinte un atu în viitoarele procese de recrutare ale beneficiarilor. Cursanţii au dobândit abilităţi de comunicare eficientă în echipă, de organizare la locul de muncă, de comunicare interpersonală şi de promovare a serviciilor de turism pentru clienţi.
Proiectul a încurajat şi promovat spiritul antreprenorial în special pentru cei care au urmat cursurile de administrator de pensiune. Aceştia au dobândit cunoştinţe şi competenţe necesare pentru conducerea eficientă a unei afaceri în domeniul turistic, au dezvoltat abilităţi de coordonare şi administrare a resurselor umane, au însuşit noţiuni de marketing şi de promovare, au învăţat despre gestionarea patrimoniului şi a resurselor financiare, managementul calităţii, organizarea funcţională a unităţii şi aplicarea legislaţiei specifice, procesul decizional şi elaborarea strategiilor de dezvoltare.
Delta Dunării – cel mai bun potenţial turistic de creştere
Cu o capacitate maximă de cazare de 14 locuri, dispuse în 7 camere, „Agroturism Center” este construit pe o structură de lemn cu aer rustic şi familiar, fiind locul perfect pentru cei pasionaţi de natură, drumeţii şi excursii. În continuare, „AgroTurism Center” şi „Bistro-Chef” vor funcţiona ca pensiuni turistice şi restaurant.
„«Agroturism Center» şi «Bistro-Chef» sunt două structuri de economie socială înfiinţate de Asociaţia «O şansă pentru fiecare» la Mahmudia, în judeţul Tulcea. Plasate strategic într-o zonă cu potenţial turistic major datorită Deltei Dunării, cele două întreprinderi sociale vin în sprijinul comunităţii locale şi a populaţiei defavorizate din împrejurimi. Acestea oferă persoanelor vulnerabile posibilitatea de a urma cursuri de calificare ca ospătar-chelner şi bucătar, prin «Bistro-Chef», şi administrator de pensiune turistică şi cameristă, prin «AgroTurism Center».”
Mirabela Miron, Preşedintele Grupului AVISSO
Oferta de servicii poate include şi organizarea unor evenimente de tipul team-building pentru organizaţii sau companii. În parteneriat cu o altă întreprindere socială înfiinţată în cadrul aceluiaşi proiect, în comuna învecinată, Nufărul, turiştii se vor putea bucura de plimbări şi partide de pescuit pe canalele Deltei, trăind bucuria pregătirii unor mese tradiţionale autentice.
„Dincolo de beneficiul imediat, şi anume sprijinul oferit populaţiei prin accesul la formare profesională, sustenabilitatea economică pe termen lung a celor două întreprinderi sociale vine din numărul mare de potenţiali turişti din ţară, dar şi din străinătate, atraşi de pitorescul Deltei Dunării. Dintre toate destinaţiile turistice din România, Delta Dunării are cea mai mare rată de creştere, aproximativ 25 - 30% în fiecare an”, a declarat Mirabela Miron, Preşedintele Grupului AVISSO. „Pe plan local există o ofertă turistică formată dintr-un hotel de lux, câteva pensiuni şi câteva gospodării turistice, dar potenţialul turistic depăşeşte cu mult oferta, rezervările ocupând 90% din capacitate încă din anul anterior. Se preconizează un flux consistent de turişti pentru următoarele sezoane turistice, atât din România cât şi din străinătate, Delta Dunării fiind deja prezentă în oferta operatorilor şi a agenţiilor de turism din toată lumea.”
* Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.
Cuvinte cheie: + avisso, iasi, dezvoltare economica, solidaritate, munca, inovare sociala, initiativa, coeziune, reusita
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Integritatea hibridă a lui Herman von Hebel, preşedintele Comisiei Pre-Vetting din Republica Moldova
STUDIU - Gheaţa polară se topeşte şi modifică rotaţia Pământului: Timpul însuşi este afectat
Grav accident rutier în Dolj, unde două maşini s-au ciocnit, iar una a luat foc
Luis Enrique şi Hansi Flick, pe lista scurtă pentru a-i succede lui Xavi la FC Barcelona
O capsulă cu senzori ar putea fi o alternativă la endoscopie
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte
Ucraina afirmă că a doborât peste noapte 26 de drone de atac ruseşti
Beyoncé, vedeta pop de culoare din Texas, îşi lansează primul album country
Grecia: Cele mai ridicate temperaturi pentru luna martie din ultimii douăzeci de ani
Nissan va investi în unitatea de vehicule electrice Ampere a grupului Renault
Prima Doamnă Jill Biden a scris o carte pentru copii despre pisica de la Casa Albă
Sonda japoneză SLIM a supravieţuit celei de-a doua nopţi pe Lună
Medicamentele hormonale ar putea creşte riscul de tumori cerebrale
PSD Iaşi anunţă că un nou primar PNL va candida pe listele lor la alegerile locale
Ce pot indica modificările patologice ale examenului de urină? (P)
Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat
Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea
Totul despre evaluarea copiilor din Iaşi care vor împlini 6 ani după începerea clasei pregătitoare
O nouă reţea de gaze, cu peste 1.700 de branşamente, într-o comună de lângă Iaşi
Un arhitect în cursa pentru Primăria Iaşi. Este candidat din partea REPER
Expoziţie de enciclopedii la BCU Iaşi, sub titlul “Universul într-o carte”
Permis reţinut în vederea anulării: mergea beat criţă cu maşina prin sat
S-a aprobat o nouă majorare de tarife la CFR Călători. Intră în vigoare luni
Guvernul PSD și Antibiotice Iași: un parteneriat strategic pentru sănătatea românilor (P)
Diana Şoşoacă: Mă gândesc foarte serios să candidez la primăria Iaşiului. Cred că voi candida
Doliu la Tribunalul Iaşi. „A fost un accident”. O judecătoare abia pensionată a murit la 54 de ani
Virusul HIV a fost eliminat din celule, deocamdată, în laborator
Angajat al Primăriei Timișoara, prins de primar copiind la examen cu o cască (P)
Pacient de 22 de ani cu limfagiom chistic de mezocolon, operat cu succes la Arcadia
Dan CONSTANTINMoştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat |
Codrin Liviu CUȚITARURoboţi |
George ŢURCĂNAŞUDespre discursul regionalist din Moldova (II) |
Bogdan ILIESCUSpărgătoarea de coduri |