Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Dilema cetăţenilor turmentaţi

GALERIE
ghenadie nicu200
  • ghenadie nicu200
- +

Îndemnul la europenitate nu-i pe apertura oricui. Nu vreau nici eu, desigur, „ca soarta ţării mele să fie decisă de imbecili şi analfabeţi, orizontul cultural al cărora se limitează la Iosif Kobzon, iar cel politic la «Kratki kurs VKP (b)»”.

FB-ul mi-a tot pasat zilele astea link-uri spre site-ul lui Alexandru Tănase, actualul preşedinte al Curţii Constituţionale şi fost ministru al Justiţiei (între 2009-2011). Bun, mi-am zis, să mă uit şi eu, poate merită. Tănase, dacă nu ştiaţi, e fiul răposatului editorialist de la noi, mare gazetar după unii, profitor grosier, după alţii. Oricum, asiduităţile tătânelui - după ce PLDM i l-a ejectat pe fiu-su - împotriva lui Filat sunt de notorietate şi, la rigoare, pot fi consultate în colecţia perioadei: ce-i scris cu peniţa... Asta, vrei, nu vrei, îţi pune cuvintele într-o anume perspectivă şi, sper că sunteţi de acord, ideile de bun-simţ sună diferit în gurile chiar prezumat păcătoase.

Dar să vedem textul. E un fel de apel către concetăţi, menit să stimuleze prezenţa la vot pe 30, când avem şi noi parlamentare. Îl citesc, repet, în litera, dar şi în biografia & contextul de care îmi vine greu să-l separ. Tănase a intrat în politică prin filiera PLDM: la 36 de ani era preşedintele fracţiunii respective în Consiliul Municipial Chişinău. În definitiv, şi actuala funcţie, chit că oarecum prin ricoşeu, Tănase şi-o datorează tot lui Filat cel pe care l-a făcut cum a putut mai bine incompatibil cu funcţia de premier după binecunoscutul scandal cu asasinatul din Pădurea Domnească. Plus miile de mingi ridicate la plasă de taică-su în ultima perioadă prin demonizarea sistematică a celui în cauză. N-am absolut nici o simpatie, nici pentru unul, nici pentru celălalt, dar faptele, vorba lui Gorki, sunt nişte lucruri al naibii de obstinate: rămân în picioare şi după ce le anatemizezi. Asta ar fi trebuit să-i tempereze înaltului preşedinte reveria, or tocmai cu un puseu paseist de extracţie aproape bucolică avem de a face în debutului apelului: „În octombrie 2007 împreună cu un grup de persoane care împărtăşeam aceeaşi valori, lansam ideea unei formaţiuni politice de tip nou, care ar fi capabilă să ofere o nouă perspectivă...”. Adică mi se pare puţin cam ipocrit, după toate, să-ţi îngădui un asemenea ton şi, trecând peste divagaţiile cam penibile, cu „tineri şi romantici”, cu răsturnarea munţilor, cu „demontarea rapidă şi definitivă a unui regim construit pe calapod sovietic” (imagini care, chiar dacă nu sunt menite, construiesc totuşi, prin ele însele, un tablou entuziast, cum se întâmplă în pânzele de propagandă, al unui început glorios, ceea ce e, bineînţeles, un fals: nu astea îl animau pe Filat când ieşea cu surle şi ţambale din PDM, să fim serioşi), trecând, zic, peste divagaţiile de mai sus, e o tipică demagogie prin omisiune să afirmi - şi încă pe fondul sărăcirii continue, al dezastrului economic şi exodului care nu mai conteneşte - că „am reuşit să realizăm o bună parte din proiectele la care visam”.

N-am citit nicăieri, deşi parcă avem câteva minţi competene pe bune, o analiză fără echivoc (şi mai ales fără menajamente!) a guvernării AIE, în plan social, musai, de la nivelul deloc aspectuos al facturilor şi al coşniţei zilnice. Că de frazeologie intergratoare - pe fundalul maţelor cârtitoare - ni s-a cam acrit, sincer vorbind. Nu sunt dintre eurosceptici (şi nici slavofil n-am cum să fiu), dar mă pune în gardă chipul mult prea edulcorat al Europei şi, în speţă, insistenţa cu care ni se administrează prin variile canale. Ce rămâne în mentalul colectiv este efectul calculat strict în laboratoarele propagandei: că odată primiţi „în marea familie europeană”, cu îndrăgita sintagmă a lui Leancă, ne mântuim pe dată şi social, şi economic, şi politic. Nu-i nimeni atât de prost, încât să vorbească franc de costuri sau, de ce nu, de redevenţele pe care or să şi le pună pe spatele nostru transnaţionalele, odată instalate în zonă. Nu discută nimeni, fiindcă ar periclita, mă-nţelegi, de noile forme de sclavie sau de faptul că cei care au plecat în pretinsul eden european nu sunt decât mână de lucru ieftină. Peste realităţi din astea preşedintele Curţii Constituţionale pune demagogia cu „voi merge la vot pentru independenţa ţării mele”, cu presa liberă şi, vezi, Doamne, cu traiul fără frică. Normal că, la salariul lui, nu încearcă aprehensiuni la nota de plată, iar din practica presei de familie îşi închipuie că a şi scos noţiunea de presă liberă.

Dar ce mai vorbă: îndemnul la europenitate nu-i pe apertura oricui. Nu vreau nici eu, desigur, „ca soarta ţării mele să fie decisă de imbecili şi analfabeţi, orizontul cultural al cărora se limitează la Iosif Kobzon, iar cel politic la «Kratki kurs VKP (b)»”. Dar nu mă încântă nici să fie încălecată de combinatori lipsiţi completamente de scrupule, pentru care ţara - au şi demonstrat-o! - nu-i decât o feudă. Ştiu că e dilema eternă a cetăţeanului turmentat. Dar asta, din păcate, ne este condiţia în actuala răspântie a istoriei.

Ghenadie Nicu este corespondentul “Ziarului de Iaşi” în Republica Moldova 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri